Κλονισμός για το Βατικανό και τον Πάπα Φραγκίσκο. Ο υπουργός Οικονομικών της Αγίας Έδρας της Καθολικής Εκκλησίας από το 2014, σε δίκη για 54 σεξουαλικά εγκλήματα.

Προσήλθε ως κατηγορύμενος για γνώση και συγκάλυψη σε δικαστήριο της Αυστραλίας.

Αλλεπάλληλα και μεγάλα τα σεξουαλικά εγκλήματα και μάλιστα σε βάρος αγοριών από ιερωμένους της Καθολικής Εκκλησίας κατά δεκάδες σε πολλές χώρες και Ηπείρους. Πρωτοφανή σε πλήθος βιασμών, για τους οποίους ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος, για να υποστεί βαρύτατο πλήγμα ανηθικότητας από στενό συνεργάτη της επιλογής του. Ο επικεφαλής των οικονομικών του Βατικανού καρδινάλιος Τζορτζ Πελ έφθασε σε δικαστήριο στην πατρίδα του Αυστραλία προχθές, για να αντιμετωπίσει κατηγορίες σεξουαλικών εγκλημάτων ως το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έχει αντιμετωπίσει τέτοιες κατηγορίες.

Ο Πελ, 76χρονών, ανώτατος σύμβουλος του Πάπα Φραγκίσκου, οδηγήθηκε στην αίθουσα των δικαστηρίων της Μελβούρνης από αστυνομικούς περνώντας μπροστά από πλήθος δημοσιογράφων, διαδηλωτών και υποστηρικτών.

Τον περασμένο μήνα, η αστυνομία της Αυστραλίας απάγγειλε στον Πελ κατηγορίες για «ιστορικά σεξουαλικά παραπτώματα» από πολλαπλούς ενάγοντες.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο Πελ είχε πει ότι προσβλέπει στην ημέρα που θα εμφανιστεί στο δικαστήριο για να καταπολεμήσει τις κατηγορίες, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, είναι ψευδείς.

«Η εκκλησία πήρε καταστροφικές αποφάσεις»

Ενώ ανέβαινε τα σκαλοπάτια του κτιρίου όπου στεγάζονται τα δικαστήρια, οι διαδηλωτές φώναζαν εναντίον του. Ο ίδιος δεν έκανε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Η εμφάνιση του Πελ ενώπιον των δικαστών αναμενόταν να είναι σύντομη, μόνο για να του απαγγείλουν οι εισαγγελείς επίσημα τις κατηγορίες. Το αυστραλιανό δικαστικό σύστημα δεν απαιτεί την προβολή ρητής ένστασης εκ μέρους του κατηγορούμενου. Η δίκη αναμένεται να αρχίσει σε μετέπειτα ημερομηνία.

Ο Πελ βρίσκεται σε υποχρεωτική άδεια ως οικονομικός υπουργός του Φραγκίσκου, θέση που κατέχει από το 2014.

Σε κατάθεσή του πέρυσι σε έρευνα που είχε υποστηρίξει η αυστραλιανή κυβέρνηση για κακοποίηση παιδιών, ο Πελ είχε πει ότι η εκκλησία πήρε «καταστροφικές» αποφάσεις επειδή δεν πίστεψε τα παιδιά που είχαν υποστεί κακοποίηση, μεταθέτοντας ιερείς από ενορία σε ενορία, και βασιζόμενη υπερβολικά σε συμβουλές ιερέων για να λυθεί το πρόβλημα

Ο καρδινάλιος Πελ αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες σε σχέση με ένα ιστορικό σεξουαλικών αδικημάτων”, είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της πολιτείας Βικτόρια, Σέιν Πάτον, σε συνέντευξη τύπου στη Μελβούρνη. “Υπάρχουν πολλοί ενάγοντες σε σχέση με αυτές τις κατηγορίες”, πρόσθεσε. Όπως αναφέρει η Washington Post, πρόκειται για τουλάχιστον 50 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς οι οποίοι έχουν καταθέσεις πως ο Πελ όταν είχε διατελέσει Αρχιεπίσκοπος στη Μελβούρνη είχε πλήρη γνώση όσων συνέβαιναν.

Ο Πελ διατάχθηκε να παρουσιαστεί σε δικαστήριο της Μελβούρνης στις 18 Ιουλίου, είπε ο Πάτον, ενώ δεν ανέφερε λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου, ούτε δέχθηκε ερωτήσεις από τα ΜΜΕ.

Ο Πελ, 76 χρονών σήμερα διαμένει στο Βατικανό από το 2014. Μετά την ανακοίνωση των διώξεων, έκανε γνωστό πως θα λάβει άδεια από το Βατικανό για να απαντήσει στις κατηγορίες που είχαν γίνει σε βάρος του.