Κίνδυνο «κατάρρευσης» της ΕΕ βλέπει ο Μάρτιν Σουλτς

Κίνδυνο «κατάρρευσης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος προειδοποιεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται «σε κατηφορικό δρόμο».

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) o Σουλτς είπε χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό στην Ευρώπη σε κατηφορικό δρόμο», καθώς «η εμπιστοσύνη πολλών ανθρώπων στους θεσμούς συνολικά, είτε πρόκειται εθνικούς είτε για ευρωπαϊκούς, έχει χαθεί».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βλέπει μάλιστα κίνδυνο «κατάρρευσης» της ΕΕ, αφού «εάν οι Βρεττανοί εγκαταλείψουν την Ε.Ε., θα υπάρξει απαίτηση και για άλλα δημοψηφίσματα για αποχώρηση».

Παράλληλα, δεν αποκλείει την άνοδο στην εξουσία και σε άλλες χώρες μέλη δεξιών ή αριστερών λαϊκιστών. «Βέβαια, οι ευρωφοβικοί είναι ακόμα μειοψηφία και η σιωπηρή πλειοψηφία βασίζεται στην πλάνη ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά», επισημαίνει ο Σούλτς. Το αποτέλεσμα όμως του δημοψηφίσματος στην Ολλανδία για τη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία αποδεικνύει ότι δεν μπορεί κανείς να βασίζεται σε μια τέτοια πλάνη, προσθέτει.

Ο Σούλτς καθιστά στη συνέντευξή του του αρχηγούς των κρατών μελών της Ε.Ε. συνυπεύθυνους για την απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτήν: «Κανένας αρχηγός κράτους δεν αγωνίζεται πραγματικά για να κατακτήσει την καρδιά των πολιτών».

«Σε εποχές πόλωσης πρέπει να έχει κανείς το θάρρος να αποστασιοποιείται με σαφήνεια . Χρειαζόμαστε καθαρά μηνύματα, δεν επιτρέπεται να χανόμαστε σε λεπτομέρειες», τονίζει ο Σουλτς, ζητώντας μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών, ώστε να καταστήσουν την ΕΕ πιο λειτουργική.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασκεί κριτική στους αρχηγούς των κρατών μελών ότι μεταθέτουν σοβαρά θέματα σε διακυβερνητικό επίπεδο όπου υπάρχει η αρχή της ομοφωνίας, αλλά συχνά οι αρχηγοί δεν συμφωνούν. Γι΄ αυτό και εγκλωβίζεται κανείς από Σύνοδο Κορυφής σε Σύνοδος Κορυφής.