Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επέστρεψε – Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη

«Η Ελλάδα επέστρεψε ως μια περιφερειακή δύναμη σε μια περιοχή που παρουσιάζει μεγάλη ένταση», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ουάσινγκτον σε εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων που παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν του. «Το πιο σημαντικό είναι ότι αποκαθιστούμε το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της περηφάνιας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό», συνέχισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για αυτόν, αυτή, η πρώτη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ως πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πωςοι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε πολύ καλό σημείο ενώ αναφορικά με την συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, τις επαφές με think tanks και τις επαφές του στο Καπιτόλιο δήλωσε πως «είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε σημαντικά ζητήματα των σχέσεών μας».

Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F16 «ενώ εκφράσαμε στην αμερικανική προεδρία την πρόθεσή μας να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τα F35».

Τα ενεργειακά και η Τουρκία

Για τα ενεργειακά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι σημαντική η υποστήριξη των ΗΠΑ για τον EastMed και πως για πρώτη φορά η Ανατολική Μεσόγειος αναγνωρίζεται για την γεωστρατηγική σημασία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Τρεις Δημοκρατίες, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι πυλώνες σταθερότητας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τις διαφορές μας με την Τουρκία. Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε ως σοβαροί παίκτες της περιοχή», δήλωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης ενώ επανέλαβε ότι η συμφωνία της γειτονικής χώρας με την Λιβύη δεν έχει κανένα γεωγραφικό νόημα.

Κάλεσμα για αμερικανικές επενδύσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως στις επαφές του είδε πόσο διαφορετικό είναι το οικονομικό κλίμα και πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους Αμερικάνους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Γνωρίζω ότι στο παρελθόν πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ήρθαν ενθουσιασμένοι μόνο και μόνο για να απογοητευθούν από τα εμπόδια. Παρότι καταλαβαίνω ότι υπάρχει ακόμη σκεπτικισμός μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η αλλαγή είναι αληθινή. Αντιμετωπίζουμε τους επενδυτές πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Δύο αμερικανικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την άδεια στο καζίνο στο Ελληνικό ενώ υπάρχουν επίσης εταιρείες που επενδύουν στον τομέα της έρευνας», ανέφερε, διαβεβαιώνοντας ότι οι ευκαιρίες που υπάρχουν είναι πολλές.

Το κυβερνητικό έργο και η ψήφος των ομογενών

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στο κυβερνητικό έργο των πρώτων έξι μηνών, επισημαίνοντας πως ψηφίστηκαν 32 νόμοι, ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση του Συντάγματος και η χώρα προσελκύει επενδύσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι «μετά από 45 χρόνια ατελείωτων συζητήσεων, για πρώτη φορά, αυτή η κυβέρνηση δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους».

Και συνέχισε: «Είχαμε υποχρέωση από το σύνταγμα να έχουμε μια αυξημένη πλειοψηφία. Πρόθεσή μου ήταν ο νόμος να αφορά όλους τους ομογενείς αλλά έπρεπε να κάνουμε συμβιβασμούς».

Τέλος, οΠρωθυπουργός μίλησε και για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης. Είπε ότι με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως συζήτησαν για εκπαιδευτικά προγράμματα, για αγγλόφωνα τμήματα και ερευνητικά κέντρα προκειμένου «να δώσουμε την ευκαιρία στους Αμερικάνους φοιτητές και τους μαθητές να μελετήσουν την ελληνική ιστορία», δηλώνοντας πως θα προωθήσει ο ίδιος αυτή την ατζέντα.