Κ. Μητσοτάκης: Από το 2021 η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης

Κύμα μεταρρυθμίσεων, διεκδίκηση μείωσης πλεονασμάτων και στο βάθος… δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για ακόμη περισσότερες φοροελαφρύνσεις, με πρώτο σταθμό το 2021 για το “ξήλωμα” του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτό περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην 84η ΔΕΘ, εξειδικεύοντας το κυβερνητικό σχέδιο που ξεδίπλωσε χθες στο Βελλίδειο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να καταργηθεί κανένα επίδομα.

Ειδικότερα, απαντώντας στην ερώτηση του Capital.gr για το πότε θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για φορολογική συμμόρφωση και πρόσθεσε ότι με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που έχει ανακοινωθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν έναν λόγο παραπάνω να δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Τόνισε επίσης πως από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, διαβεβαίωσε ότι πρόωρες εκλογές για να “κάψει” την απλή αναλογική (εφόσον δεν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος που θα ψηφιστεί από τις επόμενες εκλογές), δεν προτίθεται να προκηρύξει. Ξεκαθάρισε, όμως, πως στην περίπτωση αυτή, το 2023, στο τέλος της τετραετίας, οι εθνικές εκλογές θα είναι διπλές, καθώς είναι καταστροφική για την πολιτική και την οικονομία η απλή αναλογική.

Είχαμε δεσμευθεί στη μεσαία τάξη ότι θα επιστρέφαμε αυτά που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση”

“Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη”, ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση και πρόσθεσε ότι “μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει”.

Διευκρίνισε, ακόμη, ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική.

Μείωση πλεονασμάτων – διαπραγμάτευση

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και το διεθνές περιβάλλον, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι “η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη εκπλήξη της ευρωζώνης. Δεν συμμερίζομαι τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς μια μεγάλη ύφεση, αλλά σε κάθε περίπτωση πρεπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί”. Και πρόσθεσε: “Αν η χώρα μας κινδυνεύει από παγκόσμιες αρνητικές εξελίξεις, αυτό προσθέτει ένα ακόμα όπλο στα επιχειρήματά μας για την ανάγκη μείωσης των πλεονασμάτων”.

Το να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική της διαπραγμάτευσης προσβάλλει τη μνήμη των πολιτών, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως τα πλεονάσματα του 3,5% είναι υπενθύμιση του τι έγινε το α’ εξάμηνο του 2015. “Είχα πει προεκλογικά ότι δεν θα διεκδικήσω αμέσως μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων πριν ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της. Αυτό κάνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξηγώ ότι είναι ξεπερασμένα τα πρωτογενή πλεονάσματα”.

Διεκδικούμε αξιοπιστία, παρουσιάζουμε στους εταίρους μας την πολιτική μας και γιατί αυτή δεν χρειάζεται υψηλά πλεονάσματα, σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: “Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για να διεκδικήσουμε μείωση πλεονασμάτων και θα το κάνουμε. Ανεπίσημα ήδη έχει τεθεί. Το 2020 θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμα που παρουσίασα χθες”.

Ο κ. Μητσοτάκης, κληθείς να σχολιάσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι εγκατέλειψε το σχέδιο της κυβέρνησής του για μείωση των πλεονασμάτων μέσω του ειδικού λογαριαμού, ανέφερε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητήθηκε ποτέ με κανέναν, υπήρξε μόνο στον φαντασιακό κόσμο του κ. Τσίπρα.

Αλλαγή εκλογικού νόμου

Έκκληση να ψηφιστεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου όχι από 200 αλλά από 300 βουλευτές απηύθυνε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως “όταν θα είμαστε έτοιμοι θα καλέσω όλους τους πολιτικούς αρχηγούς”.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στα ζητήματα του εκλογικού νόμου “επιμένω ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική. Με 40% ένα κόμμα δικαιούται άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Να σκεφτούν οι τηλεθεατές τι θα γινόταν αν ίσχυε από τώρα η απλή αναλογική και η Ν.Δ δεν είχε αυτοδυναμία”.

Επίσης, τόνισε πως είναι καλό για τη δημοκρατία, την οικονομία να μπορεί ένα κόμμα με 40% να κυβερνά αυτοδύναμα.

Εξεταστικές Επιτροπές

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη σύσταση εξεταστικών επιτροπών αναφορικά με τα capital controls, ο κ. Μητσοτάκης είπε: “Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Αυτό που περιμένει ο κόσμος από εμάς είναι να προχωρήσουμε μπροστά και να δώσουμε λύσεις στα καθημερινά του προβλήματα. Έχει κριθεί πολιτικά το τι έγινε”.

Και συνέχισε: “Η διενέργεια εξεταστικών επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης. Δεν ξεχνάμε όσα έγιναν, ούτε οι Έλληνες το ξεχνούν και αυτό αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου”.

Αναφορικά με την υπόθεση Novartis, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως όλα θα εξαρτηθούν από τη διερεύνηση της σκευωρίας από τη Δικαιοσύνη και εάν σταλεί κάτι στη Βουλή.

Πρόεδρος Δημοκρατίας

Το ποιον θα στηρίξει η Ν.Δ. για Πρέδρο της Δημοκρατίας θα απαντηθεί σε τρεις μήνες, είπε ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Είναι μια ανεπίκαιρη συζήτηση που αδικεί και τον κ. Παυλόπουλο. Κάθε πράγμα στον καιρό του, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερντογάν

Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, θα είναι μια πρώτη συνάντηση και πρόσθεσε: “Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μια ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα. Πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο, που είναι με το μέρος μας”.

Για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ανέφερε ότι έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του και πως είναι θέμα ευρωπαϊκό. Επιπλέον, τόνισε πως το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό θέμα και πως η Τουρκία έχει πάρει πολλά χρήματα, περί τα 6 δισ. για το μεταναστευτικό.

ΔΕΗ

Το σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ έχει παρουσιαστεί, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τη ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση. “Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ερευνηθεί, γιατί έφθασε σε τέτοια κατάσταση, όταν κάποιοι προειδοποιούσαν”, πρόσθεσε. Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης και να εξυγιανθεί, και κάποια στοιχεία της θα πουληθούν. Αλλά, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, θέλω τη ΔΕΗ μπροστάρη σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας που θα αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. “Θα την ξανακάνουμε κερδοφόρα. Δεν πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική, μέσω της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για πώς θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η ΔΕΗ θα παρουσιάσει το συγκεκριμένο σχέδιο. “Θα σκεφτούμε το νέο πλαίσιο με το οποίο θα γίνει. Θα δώσω μάχη για να εξασφαλίσουμε πόρους για τη μεταλιγνιτική μετάβαση”, τόνισε.

Συμφωνία Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία, επανέλαβε ο Κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: Αλλά είναι κυρωμένη, που σημαίνει ότι δεν αλλάζει κατά το δοκούν. “Αυτή τη διαπίστωση είχα κάνει όταν είχα μιλήσει στη Βουλή προεκλογικά. Η συμφωνία δεν προβλέπει διαδικασία αλλαγής της, προβλέπει μόνο έλεγχο της εφαρμογής και σε αυτό θα είμαστε πολύ αυστηροί. Αυτό που χρειάζεται η Μακεδονία και η Ελλάδα είναι ένα αναπτυξιακό άλμα”.

Ο πρωθυπουργός μίλησε παράλληλα για την ανάγκη στήριξης των μακεδονικών προϊόντων και του brand της Μακεδονίας, καθώς και να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας παγκοσμίως, έτσι ώστε όταν κάποιος ακούει “Μακεδονία”, να σκέφτεται την ελληνική Μακεδονία.

Τέλος, σημείωσε πως δεν έχει κανονιστεί συνάντηση με τον κ. Ζάεφ αλλά κάποια στιγμή θα γίνει.

ΔΝΤ – δάνεια

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα δάνεια του ΔΝΤ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: Είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα δάνεια του ΔΝΤ. Το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής. “Θα γλιτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση”.

ΑΕΙ

“Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα που να παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα. Έχω εκφράσει τη στενοχώρια μου που δεν θα αναθεωρηθεί το αρθρο 16”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι “η προσοχή μας όμως ούτως ή άλλως είναι στραμμένη στα Δημόσια Πανεπιστήμια και στο πώς θα μπορέσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και εξωστρεφή”.

Εκλογές

Η πρόθεσή μου είναι προφανώς να εξαντλήσω την τετραετία, δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Παράλληλα, σημείωσε ότι, αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος με 200 βουλευτές το 2023, θα έχουμε διπλές εκλογές. Όποτε γίνουν οι επόμενες εκλογές, εφόσον δεν βρεθούν οι 200 βουλευτές, για να ισχύσει άμεσα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα είναι διπλές.

Παρότι οι αναφορές του πρωθυπουργού για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαιρετικά φειδωλές, δίνοντας στίγμα ότι η χώρα έχει προχωρήσει ήδη παρακάτω, κληθείς να σχολιάσει την αντιπολιτευτική του τακτική, είπε ότι του δίνει την εντύπωση ο κ. Τσίπρας και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν καταλάβει τι έχει γίνει και πως ενοχλούνται γιατί η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη, δεν κάνει δηλαδή κωλοτούμπες.

Εργασιακά

Κανένα επίδομα δεν καταργείται, επεσήμανε ο Κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα σημείωσε πως στόχος είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση και να βρεθούμε απέναντι σε όποια εργοδοτική συμπεριφορά στρέφεται εναντίον του. “Είναι πολύ υψηλές οι εργοδοτικές εισφορές και είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε να τις μειώνουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΣτΕ – αναδρομικά συνταξιούχων

Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις του ΣτΕ και, αν υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση, οι όποιες επιστροφές θα γίνουν σε εύλογο χρόνο, είπε ο Κ. Μητσοτάκης αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Και απευθυνόμενους προς τους συνταξιούχους είπε πως πρέπει να είναι σίγουροι ότι αυτή η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Συνδικαλιστικός νόμος

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα στην απεργία. “Πρόθεσή μας είναι να αλλάξουμε τον παρωχημένο συνδικαλιστικό νόμο. Σκοπός της ρύθμισης είναι να βάλουμε τέλος στη ‘σφραγίδα’ των Σωματείων και να αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και όχι κάποιοι για λογαριασμό τους”.

Και υπογράμμισε: Δεν πρόκειται να κινηθώ έξω από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να αποτελεί η Ελλάδα εξαίρεση.

Γλυπτά Παρθενώνα

Σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η αντιπολίτευση άσκησε κριτική που ταυτίστηκε με τις θέσεις του βρετανικού μουσείου. Και τόνισε: “Οποιοδήποτε αίτημα κατατεθεί θα είναι με τέτοιον τρόπο που να αναφέρει ρητά το πάγιο αίτημά μας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα”.

Παράνομες ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων

Εντός του μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός. “Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων ξένων προϊόντων”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε όσους παρανομούν: “Θα είμαστε αμείλικτοι”.

Τράπεζες – πρώτη κατοικία

Μιλώντας για το θέμα των τραπεζών ο κ. Μητσοτάκης είπε: “Υιοθετούμε μοντέλο αντίστοιχο με της Ιταλίας για να βελτιώσουν οι τράπεζες τη ρευστότητά τους ώστε να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Και θα βάλουμε και πολύ αυστηρούς και φιλόδοξους στόχους για τις τράπεζες. Επιχειρηματίες που έχουν πτωχεύσει τις εταιρείες τους και έχουν εκατομμύρια στο εξωτερικό, να διατηρούν τον έλεγχο των εταιρειών τους, δεν νοούνται – αυτά να τα ξεχάσουν”.

Επίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε: “Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας” και πρόσθεσε ότι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από συμπολίτες μας οι οποίοι δεν ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

112

Το 112 στην πλήρη του ανάπτυξη θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου και η απόφαση για την αποστολή των sms θα λαμβάνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είπε ο πρωθυπουργός. Το νέο σύστημα Πολιτικής Προστασίας θα είναι πλήρως έτοιμο στην επόμενη αντιπυρική περίοδο, συμπλήρωσε.

Σχετικα με τον Ποινικό Κώδικα, σημείωσε: Θέλουμε να έχουν ψηφιστεί οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Α’ εξάμηνο 2015 – ταινία Γαβρά

Ερωτηθείς για το αν θα δει την ταινία του Γαβρά, ο κ. Μητσοτάκης είπε: Θα δω την ταινία του κ. Γαβρά, αν και πιστεύω ότι θα είναι μονομερής η θέαση των πραγμάτων, θα με ενδιέφερε πολύ να δω αν στην ταινία του θα εμφανίζονταν και άλλα πρόσωπα εκείνων των ημερών, όπως ο κ. Καμμένος και ο κ. Πετσίτης.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τόσο πολύ να συζητήσει το θέμα του πρώτου εξαμήνου του 2015, ας καταθέσει ο ίδιος μια πρόταση για εξεταστική επιτροπή, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Η χώρα διασύρθηκε διεθνώς από την “περήφανη διαπραγμάτευση” .

ΒΟΑΚ

Στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι είναι προσωπική του δέσμευση και θα γίνει. Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ατελές και πολύ πρόχειρο, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Θα μελετήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του αυτοκινητόδρομου και ενδεχομένως να αξιοποιήσουμε έσοδα από επεκτάσεις άλλων συμβάσεων παραχώρησης, για να χρηματοδοτήσουμε το συγκεκριμένο έργο το οποίο είναι ένα έργο πνοής για την Κρήτη.

Δημοσκοπήσεις

Δεν πρόκειται να επιτρέψω στον εαυτό μου εφησυχασμό επειδή είναι καλές σήμερα οι δημοσκοπήσεις και αύριο μπορεί να είναι λιγότερο καλές, γιατί αυτή είναι η φύση τους, τόνισε ο πρωθυπουργός. Και συμπλήρωσε: “Το πόδι μας θα είναι διαρκώς πατημένο στο γκάζι και όχι στο φρένο”.

Προσλήψεις

Οι προσλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαγγελίες, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Και συνεχίζοντας σημείωσε: Είπαμε ότι προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις σε υγεία, ασφάλεια και, ανάλογα με τις δυνατότητές μας, θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις στην Παιδεία.

Δεν θα είμαστε στον κανόνα 1 προς 5. Έχουμε τη δυνατότητα για περισσότερες προσλήψεις αλλά το θέμα είναι να γίνονται εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, διευκρίνισε με νόημα.

Ελληνικό

Ερωτηθείς για το θέμα του Ελληνικού, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: Κινηθήκαμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα παρότι το πρόβλημα διοικητικά και γραφειοκρατικά ήταν πιο σύνθετο απ’ ό,τι νόμιζα και εγώ. Και ανέφερε πως έως τις 4 Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το καζίνο.

Μαρινάκης

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου περί συνάντησης στη Θεσσαλονίκη με τον Β. Μαρινάκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε: “Τον χαιρέτησα μπαίνοντας στο ξενοδοχείο, όπως χαιρέτησα καμιά εκατοστή άλλους που βρίσκονταν εκεί” και πρόσθεσε: “δική μου δουλειά είναι να θέτω κανόνες. Δεν έχω προσωπικές σχέσεις με επιχειρηματίες, δεν έχω φιλίες με επιχειρηματίες. Δουλειά μας είναι να καθορίζουμε τους όρους του επιχειρηματικού παιχνιδιού και από εκεί και πέρα όλοι πρέπει να συμμορφώνονται με αυτό το πλαίσιο”.