Οι έγκυες που ζουν κοντά σε φρεάτια φυσικού αερίου γεννούν λιποβαρή μωρά, σύμφωνα με μελέτη

Οι μητέρες που περιμένουν μωρό και οι οποίες ζουν κοντά σε φρεάτια φυσικού αερίου είναι πολύ πιθανό να γεννήσουν λιποβαρή μωρά, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από τους επιστήμονες της Πενσυλβανία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο πιο κοντά βρίσκονται στα φρεάτια αυτά οι μέλλουσες μαμάδες, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Όπως λένε οι ερευνητές, στο περιοδικό Science Advances, τα βρέφη που γεννήθηκαν σε απόσταση περίπου μισού μιλίου από μια τοποθεσία εκσκαφών είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να ζυγίζουν λιγότερα κιλά από όσα πρέπει να ζυγίζει ένα βρέφος. Ενώ τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που ζούσαν σε απόσταση 0,6 μιλίων έως και 2,8 μίλια από περιοχές με φρεάτια φυσικού αερίου είχαν ακόμα πιο κακή υγεία από τα άλλα μωρά.

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από 1,1 εκατομμύρια μωρά που γεννήθηκαν σε περιοχές με ανοικτά φρεάτια μεταξύ 2004 και 2013. Το χαμηλό βάρος γέννησης συνδέθηκε με μεταγενέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά, όπως το άσθμα, ο πρόωρος θάνατος, οι μαθησιακές δυσκολίες, ο αυτισμός κ.λπ. Ενώ, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα φρεάτια φυσικού αερίου, μπορεί να αποφέρουν σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Δρ. Michael Greenstone του Πανεπιστημίου του Σικάγο μιλώντας στη «Washington Post» ανέφερε ότι τον εξέπληξε το γεγονός ότι ο αντίκτυπος στην ακτίνα του μισού μιλίου ήταν εξαιρετικά μεγάλος.

«Με δεδομένο ότι 29.000 μωρά στην Αμερική κάθε χρόνο γεννιούνται 1,6 μίλια και 95.000 μωρά σε απόσταση 1,8 μιλίων από μια περιοχή με φρεάτια φυσικού αερίου, τα αποτελέσματα θα είναι αξιοσημείωτα», τόνισε ο Δρ. Greenstone.

Ενώ, ο Joan Casey, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα σημειώνει ότι «υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η ζωή κοντά σε μια τέτοια περιοχή, ανάπτυξης του φυσικού αερίου, μπορεί να έχει συνέπειες για την υγεία του πληθυσμού».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φρεάτια αυτά προκαλούν ρύπανση της ατμόσφαιρας που μπορεί να βλάψει τα μωρά και ότι η διαβίωση σε κοντινά σημεία συνδέεται με πρόωρες γεννήσεις.

Η σημερινή μελέτη προσθέτει και αποδείξεις ότι η έκρηξη του σχιστολιθικού φυσικού αερίου συνδέεται με κάποιες σοβαρές παρενέργειες.

Η άλλη συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Janet Currie, διευθύντρια του Κέντρου Υγείας και Ευημερίας στο Πανεπιστήμιο του Princeton, εξηγεί ότι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των μωρών αυτών θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και ελπίζει ότι σε συνδυασμό με άλλες μελέτες που δείχνουν επίσης ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία από τα φρεάτια φυσικού αερίου, θα μπορούσε να διεξαχθεί μια συνέργεια ώστε να διατηρηθούν τα οφέλη και να μειωθούν οι επιπτώσεις.

Η μελέτη όμως, έχει ορισμένους περιορισμούς: συγκεκριμένα, δεν λέει τι ακριβώς μπορεί να επηρεάσει τα μωρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η Δρ. Currie λέει ότι είναι πιθανό η ατμοσφαιρική ρύπανση να ευθύνεται αλλά οι ερευνητές δεν πήραν βιολογικά δείγματα από τις μητέρες για να ελέγξουν εάν εκτίθενται σε ρύπους. Αυτά τα είδη μελετών χρειάζονται χρόνο και πόρους και δεν επιτρέπουν πολύ μεγάλα μεγέθη δειγμάτων, λέει η Δρ. Currie.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου επέκρινε τη μελέτη λέγοντας ότι ζωγραφίζει μια ανακριβή εικόνα που αγνοεί παράγοντες όπως οι συνήθειες του τρόπου ζωής και το οικογενειακό ιστορικό, που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την υγεία του μωρού.

Ωστόσο, οι ερευνητές προτείνουν να ελεγχθεί εκ νέου η έκρηξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου καθώς δεν είναι ακίνδυνη. Ενώ το ερώτημα που παραμένει είναι για το «τι θα συμβεί σε 20 χρόνια όταν μεγαλώνουν αυτά τα μωρά;».