Η «αυγή του πολιτισμού» στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

Με την αυγή του νέου χρόνου, το νέο τεύχος του «Πρακτορείου», που κυκλοφορεί σήμερα, επιχειρεί ένα ταξίδι, που μας φέρνει από την «αυγή του πολιτισμού» στο σήμερα, αλλά και στις προκλήσεις του αύριο:

Ο καθηγητής Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης μιλά για τον «άρχοντα της Ασίνης», ο οποίος έσπειρε τα ερωτήματα που οδήγησαν μία πολυμελή επιστημονική ομάδα στην ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος, που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Ακροπόλεως, το 2010. Οκτώ χρόνια μετά, στις 19 Ιανουαρίου 2018, παρουσιάζεται στο ίδιο μουσείο η ανάπλαση ενός άλλου προσώπου: της Αυγής. Μίας γυναίκας που έζησε το 7.000 π.Χ, στο σπήλαιο της Θεόπετρας. Είναι η εποχή που χαρακτηρίζεται ως «αυγή του πολιτισμού», καθώς ο άνθρωπος από τροφοσυλλέκτης γίνεται τροφοκαλλιεργητής.

Μετά την γνωριμία με την Αυγή, το «Πρακτορείο» πηγαίνει βόρεια, παρουσιάζει τους Μωμόγερους και τα Ραγκουτσάρια, τα μοναδικά αυτά έθιμα του Δωδεκαημέρου, που ανάγονται στην αρχαιότητα. Κι από εκεί, το «Πρακτορείο» κάνει ένα άλμα στο σήμερα για να διαπιστώσουμε πως ο άνθρωπος πληγώνει τον πλανήτη που τον φιλοξενεί. Επιμένει στο τι σημαίνει η χρήση του πλαστικού και η αλόγιστη δόμηση, γιατί πιστεύει ότι η γνώση υπαγορεύει και λύσεις.

SHARE