Guardian αιχμηρά «Ο άλλοτε παθιασμένος κομμουνιστής Τσίπρας βασίζεται στον Ομπάμα για την ελάφρυνση του χρέους».

Οι προσδοκίες του Έλληνα πρωθυπουργού από την πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, απερχόμενου και ηττημένου πολιτικά. -Η άσκηση πίεσης του Ομπάμα στο ΔΝΤ και μάλλον χωρίς σοβαρό αποτελέσματα, εάν λάβουμε υπόψη τη στάση των εκπροσώπων της στην Ελλάδα, τις παλαιές και νέες διαπραγματεύσεις, όπως αυτών των ημερών.

Τις θεμιτές αλλά μάλλον αντιρεαλιστικές για άμεσα αποτελέσματα, προσδοκίες του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναλύει ο βρετανικός Guardian σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Μπαράκ Ομπάμα καλεί για σημαντική ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα».

Πνεύμα ειρωνικό και μάλλον απαισιόδοξο για το αποτέλεσμα που θα έχει η έκκληση Ομπάμα στις Βρυξέλλες και κατά βάση στη Γερμανία για πληρώσουν την ρύθμιση-μείωση του ελληνικού Χρέους. Παράλληλα με σκληρούς όρους συνδυάζει το ΔΝΤ, αμερικανικής επιρροής, τη συνέχιση της παρουσίας του στην Ελλάδα στα πλαίσια των Θεσμών. Η πρότασή του για μείωση του Χρέους είναι ανέξοδη δεδομένου ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει καθόλου χρηματικά.

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα ο Ομπάμα είναι ο τέταρτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Ελλάδα, εν μέσω ανησυχίας για την τρομοκρατία έπειτα από την επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία.

Παρά τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από το δημοσίευμα «ο άλλοτε παθιασμένος κομμουνιστής κατά της λιτότητας», υπολογίζει πολύ στην επίσκεψη Ομπάμα.

Ακόμα και αν η χρονική στιγμή δεν είναι ιδανική, την ώρα που ο πρόεδρος πρόκειται να αποχωρήσει σε περίπου δύο μήνες και ενώ έχουν ήδη διεξαχθεί εκλογές με νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ, η «αριστερή κυβέρνηση βασίζεται στην στήριξή του και την έκκλησή του για να πείσει τη Γερμανία, την υπερδύναμη της Ευρώπης και το μεγαλύτερο πάροχο πακέτων διάσωσης, για να προχωρήσει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».

Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα ο Ομπάμα μετά την Αθήνα πρόκειται να επισκεφθεί το Βερολίνο όπου θα συναντήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

«Ο Τσίπρας, του οποίου η δημοτικότητα έχει πέσει κατακόρυφα ως αποτέλεσμα της επιβολής μέτρων που κάποτε υποσχόταν να εξαλείψει, έχει κάνει τώρα προτεραιότητά του την ελάφρυνση χρέους. Τους τελευταίους μήνες έχει ενισχύσει τη ρητορική του, καλώντας σε μία συμφωνία ως το τέλος του χρόνου», προσθέτει το δημοσίευμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να εξασφαλίσει συμφωνία μέχρι το τελευταίο Εurogroup της χρονιάς, στις 5 Δεκεμβρίου, συμπληρώνει η εφημερίδα, επισημαίνοντας: «Αν και λίγοι πιστεύουν ότι αυτό είναι δυνατό, ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης από τον Ομπάμα θα μπορούσε να διευκολύνει τις συζητήσεις τις ερχόμενες εβδομάδες». Με εμφανή απαισιόδοξο τόνο για τα τελικά αποτελέσματα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Βέβαια, όπως τονίζει το δημοσίευμα στην ατελείωτη κρίση χρέους της Ευρώπης, η Γερμανία «κάνει παιχνίδι», με τον «σκληροπυρηνικό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να αποκλείει επανειλημμένα την ελάφρυνση χρέους μέχρι τις γενικές εκλογές της επόμενης χρονιάς στη Γερμανία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Δηλαδή να συζητηθεί το όλο θέμα από το Φθινόπωρο του 2017. Ο σκληρός κ.Σόιμπλε , δυστυχώς , φαίνεται να κερδίζει στο παιχνίδι των αναγκαίων αποφάσεων απέναντι στην Ελλάδα και την θεμιτή αξίωση της ελληνικής Κυβέρνησης, πολύ περισσότερο, όταν σταθερά ο κ. Ομπάμα (όπως και η κ.Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε αλλά και ο Φρ. Ολάντ) συνδέουν την όποια μείωση την παράλληλη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων-αποκρατικοποιήσεων.

«Η ελάφρυνση χρέους για τον Τσίπρα θα μπορούσε να είναι μία τεράστια νίκη», αναφέρει ο οικονομολόγος και Αμερικανός πρώην διπλωμάτης στην Αθήνα, Άλεξ Μάλι.

«Η Αμερική μπορεί να βοηθήσει και να στηρίξει την Ελλάδα στο ΔΝΤ και να ασκήσει πίεση για τη συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους και αυτό είναι κάτι που ξεκάθαρα ο Ομπάμα προσπαθεί να κάνει», επισήμανε ο Μάλι.