Επιμένει η Ιταλία: Θα μειώσουμε τους πόρους προς την Ε.Ε.

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η κόντρα Ιταλίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή τους 150 μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο πλοίο «Diciotti».

Μετά την άκαρπη σύνοδο στις Βρυξέλλες και την αποτυχία εξεύρεσης λύσης, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, επανέλαβε την πρόθεση της Ρώμης να περιορίσει τη συμβολή της στον κοινοτικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ιταλία αρνείται να επιτρέψει στους μετανάστες να αποβιβαστούν από το «Diciotti», το οποίο έχει αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Κατάνη, έως ότου οι ευρωπαϊκές χώρες δεχθούν ορισμένους εξ αυτών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στην Ιταλία, για μία ακόμη φορά» επεσήμανε με έμφαση ο Ντι Μάιο, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Και πρόσθεσε: Η Ιταλία «δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει μονομερή μέτρα, αντισταθμιστικού χαρακτήρα. Είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τα κεφάλαια που καταβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Νωρίτερα, δριμεία κριτική προς τους Ευρωπαίους εταίρους εξαπέλυσε και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Τζουζέπε Κόντε, τους οποίους κατηγόρησε για «υποκρισία».

«Η Ευρώπη δεν κατάφερε να επιδείξει αλληλεγγύη ή υπευθυνότητα» τόνισε, στηλιτεύοντας το χάσμα μεταξύ λόγων και πράξεων, «το οποίο κάποιες φορές μεταλλάσσεται σε υποκρισία».