ΕΝΦΙΑ 700.000 ευρώ στη Μονή Ταξιαρχών στο Αίγιο! – Σώθηκε από τους Τούρκους, κινδυνεύει από τους… Έλληνες!

Ένα πρωτοφανές γεγονός αναδεικνύει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Πελοπόννησος της Δευτέρας».
Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος σε περιπέτειες, φορολογικής και κατ’ επέκταση οικονομικής φύσεως, έχει μπει το μοναστήρι των Ταξιαρχών, λίγο έξω από το Αίγιο, αφού ηγούμενος και μοναχοί σταυροκοπήθηκαν όταν αντίκρισαν το «ραβασάκι» του υπουργείου Οικονομικών, που τους καλούσε – κατά συνέπεια και την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας – να καταβάλουν το ιλιγγιώδες ποσό των 700.000 ευρώ, για την ακίνητη περιουσία της μονής, κτίρια, οικόπεδα, καλλιεργήσιμες και δασώδεις εκτάσεις.

Ο αστρονομικός ΕΝΦΙΑ, στην αρχή θεωρήθηκε τυπογραφικό λάθος των υπηρεσιών, όμως σύντομα και μέσα από αναζήτηση περισσότερων στοιχείων, απεδείχθη κυριολεκτικά βαριά «καμπάνα» για την Ι.Μ. προκαλώντας τριγμούς στη λειτουργία της και τραγικά αδιέξοδα μέχρι και σήμερα. Η «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ» Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «ΠτΔ», ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων, αν και αρχικά υπολογίστηκε στις 700.000 ευρώ, το μοναστήρι δεν ενημερώθηκε άμεσα από τον λογιστή του, με αποτέλεσμα, ο ΕΝΦΙΑ με τις επακόλουθες προσαυξήσεις – λόγω της μη καταβολής του σε δόσεις- να φτάσει τελικά στις 800 χιλιάδες ευρώ!

Οταν ενημερώθηκε τηλεφωνικά ο ηγούμενος, από το ΥΠ.ΟΙΚ, έγιναν άμεσα λογιστικές τροποποιήσεις, για να πέσει αρχικά στις 340.000 ευρώ κι εν τέλει (τώρα) στις 105.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ετών 2014-2015 αλλά και του φόρου εισοδήματος. Το μοναστήρι, όμως δεν μπόρεσε να υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αν και μέχρι τότε… κάτι κατέβαλλε , ανά μήνα, στη εφορία, που όμως δεν εκρίθη επαρκές.

«ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ» Ο ηγούμενος π. Καλλίνικος Πουλής, επιβεβαιώνει στην «ΠτΔ» τα παραπάνω, λέγοντας πως όταν του τηλεφώνησαν από το υπουργείο, τους είπε… «μα δεν έχουμε τόσα λεφτά, πώς να πληρώσουμε;», για να του συστηθεί ρύθμιση 8.000 ευρώ μηνιαίως, που όμως κι αυτή δεν ήταν δυνατόν να τηρηθεί. Η επίπτωση ήταν άμεση, με την κατάσχεση ποσού 3.000 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό του μοναστηριού -δίχως καμιά προειδοποίηση- ενώ από δωρεά πιστού δόθηκαν δύο δόσεις, που σήμερα έχουν μειώσει τη συνολική οφειλή στις 80 χιλιάδες περίπου, εν αναμονή όμως υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ, εντός του Αυγούστου! «Βιώσιμο το χρέος μας δεν είναι. Είναι φορές που πληρώναμε 52% από τα έσοδά μας στη ΔΥΟ», λέει, με αγανάκτηση, ο αρχιμανδρίτης, παραδεχόμενος το τραγικό αδιέξοδο της μονής κι αποδίδοντας, μέρος της περιπέτειάς της, «στην άγνοια και τη μη ενασχόληση του λογιστή»”.

Μια καλή πηγή εσόδων της Ι.Μ. ήταν, από ενοίκιο ακινήτου στο κέντρο του Αιγίου, όπου στεγαζόταν η τράπεζα Probank, με 3.000 ευρώ το μήνα, αλλά κόπηκε κι αυτό, για να πέσει σήμερα στα 800, ενώ άλλα δύο είναι μικρότερα κι ορισμένα «καταπατημένα»! «Μπορώ να τα ψάξω να τα βρω, αλλά θα τσακωθούμε και μετά… θα με πουν Εφραίμ», σχολίασε ο π. Καλλίνικος. Το μοναστήρι, θεωρείται από τα μεγαλύτερα, με ακίνητη περιουσία, 6.000 στρ. δάσους γύρω από αυτό, μετόχι στην Αμφισσα (Αγ. Κοσμάς) κι ένα μεγάλο παραλιακό κομμάτι 30.000 στρεμμάτων στη Στροφυλιά της Ηλείας, αντικειμενικής αξίας 105 εκατ. ευρώ (!) που όμως δεν προσφέρει τίποτα στη μονή, καθ’ ότι πρόκειται για αδιαπέραστο δάσος.

  • και λιγο ειναι, ολοι να πληρωσουν