Ένα ελληνικό ερευνητικό εργαστήριο λαμβάνει ενεργό μέρος στην παγκόσμια συνάντηση «Σοφών»

Σημαντικό επίτευγμα για τον κόσμο την Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά ένα ελληνικό Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, το BiHELab του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο οποίο ηγείται ο Καθηγητής Πληροφορικής Παναγιώτης Βλάμος, θα υποστηρίξει ως ακαδημαϊκός συνεργάτης το Heidelberg Laureates Forum (HLF), τον ετήσιο θεσμό των επιστημονικών συναντήσεων για τα Μαθηματικά και την Πληροφορική το 2018.

Το Heidelberg Laureates Forum (HLF) είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φόρουμ στο οποίο οι αποδέκτες των διεθνών βραβείων “Abel Prize”, “Fields Medal”, “Nevanlinna Prize” και “ACM A.M. Turing Award”, επιδίδονται σε μια «πνευματική ανταλλαγή» μεταξύ γενεών μέσα από μια πενθήμερη αλληλεπίδραση με 200 νέους ερευνητές από όλο τον κόσμο.

Να σημειωθεί ότι η διοργάνωση του φόρουμ γίνεται από το 2013 στη Χαιδελβέργη με την πρωτοβουλία του Heidelberg Institute for Theoretical Studies, του HITS (Ινστιτούτου Θεωρητικών Σπουδών της Χαϊδελβέργης), του Klaus Tschira Stiftung (KTS) και του Πανεπιστημίου της Χαιδελβέργης και υποστηρίζεται από το Σύλλογο Μηχανημάτων Υπολογισμού (Association of Computing Machinery, ACM), τη Διεθνή Μαθηματική Εταιρεία (International Mathematical Union) και τη Νορβηγική Ακαδημία των Επιστημών και των Γραμμάτων.

Κάθε χρόνο μία ειδική επιτροπή του Ιδρύματος επιλέγει βάσει κριτηρίων τους νέους ερευνητές που θα συναντήσουν τους βραβευμένους «εγκεφάλους» των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών και όλοι μαζί συμμετέχουν στον επιστημονικό διάλογο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος ήταν ο μοναδικός πανεπιστημιακός από την Ελλάδα που συμπεριλήφθηκε στη λίστα των επίσημων προσκεκλημένων του Heidelberg Laureates Forum 2017. Ενώ να σημειωθεί ότι από τώρα και στο εξής το Εργαστήριο BiHELab θα χρηματοδοτεί τη συμμετοχή ενός περιορισμένου αριθμού Ελλήνων νέων ερευνητών από το χώρο των Μαθηματικών και της Πληροφορικής από όλα τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι θα επιλέγονται βάσει της καθορισμένης διαδικασίας από το γερμανικό ίδρυμα HLF κατόπιν σχετικής προκήρυξης.