Έλληνες και όχι αλλοδαποί οι σκληροί μπράβοι, που με δυο συμμορίες εκβίαζαν δεκάδες επιχειρήσεις μαγαζιά στην Αττική.

Συνελήφθησαν μέχρι 19 άτομα, εκ των οποίων τα 16 ήταν ελληνικής καταγωγής, οι δύο ήταν από την Αλβανία και το ένα από την Ουκρανία. Για τις ίδιες υποθέσεις αναζητούνται άλλα 11 άτομα, πάλι οι περισσότεροι Έλληνες.

Οι αλλοδαποί εγκληματίες και μέλη συμμοριών είναι συχνά ένα εθνικό άλλοθι, μια συσκότιση της πραγματικότητας. Δυστυχώς σε μεγάλες υποθέσεις ναρκωτικών, σωματεμπορίας, λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στις συμμορίες κλοπών και ληστειών, στα κυκλώματα δουλεμπορίου κλπ η μεγάλη πλειοψηφία είναι Έλληνες στην καταγωγή. Και μάλιστα σε ηγετικές θέσεις στις συμμορίες αυτές, όπως είναι η πλήρης αλήθεια, χωρίς προσχήματα και εξωραϊσμούς. Είναι μεγάλη η εγκληματικότητα στη χώρα από έκνομους Έλληνες κάθε κατηγορίας και προέλευσης, κοινωνικής και επαγγελματικής.

Από το εμπόριο ναρκωτικών έως τους εκβιασμούς καταστηματαρχών με νταβατζήδικα 1500-2500 ευρώ το μήνα από κάθε κατάστημα μικρό και μεσαίο, πουλώντας «προστασία», δηλαδή εκβιασμούς. Στον πέμπτο τακτικό ανακριτή, στο κτίριο εννέα, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων οδηγήθηκαν το πρωί της Τρίτης τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων, που εκβίαζαν και πουλούσαν «προστασία» σε καταστήματα.

Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους βρίσκονται και δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι φέρονται να είχαν διττό ρόλο. Πωλούσαν προστασία στο όνομα της εγκληματικής οργάνωσης και ήταν εισπράκτορες για λογαριασμό όλων από αρκετά καταστήματα.

Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση των εγκληματικών ομάδων πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, συνελήφθησαν 19 άτομα, εκ των οποίων τα 16 ήταν ελληνικής καταγωγής, οι δύο ήταν από την Αλβανία και το ένα από την Ουκρανία. Για τις ίδιες υποθέσεις αναζητούνται άλλα 11 άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση με το πρόσχημα παροχής προστασίας, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παραβάσεις της νομοθεσίας περί Όπλων, περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Στην ίδια υπόθεση, κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα (νομοθεσία περί επιταγών, περί καζίνων, τοκογλυφία, αγοραπωλησία εξαρτησιογόνων ουσιών, συμμετοχή σε ξυλοδαρμούς κ.α.) είναι επιπλέον 15 άτομα.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, αποκαλύφθηκε η δράση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων, που αριθμούσαν 15 μέλη περίπου η καθεμία και δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το έτος 2015. Από τις έρευνες προέκυψε ότι συνεργάζονταν μεταξύ τους ενώ μοίραζαν τις περιοχές και τα καταστήματα στα οποία παρείχαν προστασία και ενεργούσαν από κοινού κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών και τις εισπράξεις «προστασίας».

Επιπλέον εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν την κάθε ομάδα, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, οι διευθύνσεις διαμονής τους και οι “χώροι” που διατηρούσαν. Επιπρόσθετα διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση των μελών της κάθε ομάδας, (αρχηγικά μέλη, εντολείς, εντολοδόχοι, εκτελεστές κλπ). Αρχηγικό ρόλο στην Α΄ Ομάδα είχε 59χρονος Έλληνας και στην Β΄ Ομάδα 51χρονος επίσης Έλληνας.

Από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα μέλη των ομάδων συνεργάζονταν αλλάζοντας σύνθεση κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών και το μοίρασμα των περιοχών.