Εκτός  Εντατικής από σήμερα ο Λουκάς Παπαδήμος.

Το δραματικό χρονικό του τραυματισμού του και οι ώρες έντασης και αγωνίας στον « Ευαγγελισμό».

Η νέα Πολιτική κόντρα για την επίθεση στον Παπαδήμο από  ΝΔ,  ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Μετα τέσσερις ημέρες μικρών χειρουργικών επεμβάσεων ,εξετάσεων και παραμονής στην ΜΕΘ  ο πρώην Πρωθυοπουργός μεταφέρεται σήμερα-εκτός απροόπτου- σε κανονικό θάλαμο ασθενούς. Μετά από λεπτομερείς  ελέγχους   του  δωματίου,   προσεκρτική απόλύμανση και  ειδικά μέτρα  φρούρισης

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού νοσηλεύθηκε   χθές για τέταρτη ημέρα ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, που τραυματίστηκε από έκρηξη παγιδευμένου φακέλου το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σταθερή και σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να βγει από τη ΜΕΘ και να μεταφερθεί σε μονόκλινο δωμάτιο στον 10ο όροφο του νοσοκομείου.

Μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την απόφαση να αφαιρέσει τους τέσσερις από τους δώδεκα αστυνομικούς από τη φρουρά του πρώην πρωθυπουργού, παρότι ο ίδιος αποτελούσε στόχο τρομοκρατών, τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

Σύμφωνα με πηγές από το νοσοκομείο, το μεσημέρι της Κυριακής κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας στο οποίο μετείχαν και αξιωματικοί τηςΑντιτρομοκρατικής βρέθηκαν στον «Ευαγγελισμό» προκειμένου να ελέγξουν το δωμάτιο στο οποίο πρόκειται να μεταφερθεί αύριο ο πρώην πρωθυπουργός, ώστε να νοσηλευτεί με απόλυτη ασφάλεια για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο από τους θεράποντες ιατρούς. 

Έτσι λοιπόν πέρα από τον έλεγχο που γίνεται τις τελευταίες ώρες στον Ευαγγελισμό, ο Λουκάς Παπαδήμος θα παραμείνει φρουρούμενος στο νοσοκομείο αφού άντρες της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται όλο το 24ωρο έξω από το δωμάτιό του.

Η πρεσβυωπία έσωσε τη ζωή του Λουκά Παπαδήμου. Οι δραματικες ώρες μετα το  χτύπημα

«Στα επόμενα λεπτά το ΕΚΑΒ μεταφέρει τραυματισμένο στον “Ευαγγελισμό” τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Εγινε έκρηξη στο αυτοκίνητό του, ίσως είναι τρομοκρατικό χτύπημα. Να είστε σε ετοιμότητα».  Ένα  αποκαλυπτικό  αφήγημα από το ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου ήταν απολύτως σαφής στο τηλεφώνημά του προς τη διοικήτρια του «Ευαγγελισμού» Νάγια Μητσάκη.

Πλησίαζε επτά το απόγευμα της Πέμπτης όταν σήμανε συναγερμός στο νοσοκομείο. Αμέσως ενημερώθηκε η υπεύθυνη τομεάρχης της εφημερίας, ενώ το δεύτερο τηλεφώνημα από την κυρία Μητσάκη έγινε στη διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ελένη Κεϊμαλή: «Διευθύντρια κατεβείτε, τρέξτε! Ερχεται ο κ. Παπαδήμος τραυματισμένος από τρομοκρατικό χτύπημα». «Σε μια γενική εφημερία ήταν ένα περιστατικό κρίσης το οποίο έπρεπε να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», υπογραμμίζει στο «Εθνος της Κυριακής» η διοικήτρια του νοσοκομείου. «Μέχρι να κατέβω κάτω, άκουγα από το ασανσέρ τις σειρήνες των ασθενοφόρων. Ηρθε αμέσως, όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Στόχος μου ήταν να συντονίσω την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το νοσοκομείο. Οι γιατροί ενήργησαν όπως εκείνοι γνωρίζουν».

Οταν έφτασε στον «Ευαγγελισμό», ο πρώην πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με το περιβάλλον, πονούσε φρικτά, φαινόταν τρομοκρατημένος, ενώ ήταν σε άθλια κατάσταση. «Είχαν απομείνει κάποια κομμάτια από τον γιακά στο πουκάμισο και το σακάκι του, όσο μια παλάμη του χεριού. Από εκεί και πέρα ήταν κουρέλια και καμένα». Αμέσως του έδωσαν παυσίπονο για να ηρεμήσει από τους πόνους. Ολες οι ειδικότητες των γιατρών ήταν δίπλα του: ο γενικός χειρουργός, ο πλαστικός, ο νευροχειρουργός, ο θωρακοχειρουργός, καθώς επίσης οι φρουροί του και οι σεκιούριτι του “Ευαγγελισμού”».

«Είδα τον πρώην πρωθυπουργό σε ένα φορείο γεμάτο αίματα. Ηταν τρομοκρατημένος, σοκαρισμένος, δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη», αναφέρει ο διευθυντής του Α’ χειρουργικού τμήματος και της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Οργάνων Βασίλης Βουγάς. «Του ζήτησα να είναι ήρεμος, του εξήγησα ότι είναι σε καλή κατάσταση και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του. Ηρέμησε λιγάκι, αλλά ήταν σοκαρισμένος», περιγράφει. «Προσπαθούσε να απαντήσει σε όσα τον ρωτούσα, ίσως, όμως, δεν με άκουγε καλά γιατί πιθανόν και ο χρόνος της έκρηξης να δημιούργησε πρόσκαιρο πρόβλημα στα αυτιά του, το οποίο βέβαια αποκαταστάθηκε λίγο αργότερα», διευκρινίζει ο κ. Βουγάς.

Στα Επείγοντα

Το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και η διοίκηση του «Ευαγγελισμού» ήταν σε εγρήγορση. Σε ελάχιστο χρόνο έγινε ο αρχικός έλεγχος στα Επείγοντα, όπου παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στον κ. Παπαδήμο. Την ίδια στιγμή, γίνονταν οι απαραίτητες προετοιμασίες στην αίθουσα του χειρουργείου καθώς και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για να υποδεχθούν τον πρώην πρωθυπουργό. «Προσπαθούσαμε να τον ηρεμήσουμε και φυσικά να αντιμετωπίσουμε τα τραύματα που είχε στα χέρια, στο πρόσωπο, στην κοιλιά και στα πόδια. Με τη μέτρηση των ζωτικών του σημείων, δηλαδή την αρτηριακή πίεση και τους σφυγμούς, καθώς επίσης και τον έναν αιματοκρίτη που πήραμε πάρα πολύ γρήγορα, είδαμε σε τι κατάσταση βρισκόταν και αν είχε χάσει αίμα ή όχι. Από την ψηλάφηση στην κοιλιά βεβαιωθήκαμε ότι δεν είχαμε να κάνουμε με κάποια κοιλιακή αιμορραγία, ενώ ανέπνεε καλά. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στον θάλαμο της αξονικής τομογραφίας για να κάνουμε μια απεικόνιση του θώρακα και της κοιλιάς». Του χορήγησαν ορούς, φάρμακα και μετά την πρώτη επισκόπηση των τραυμάτων «πήγαμε κατευθείαν στον αξονικό όπου έγινε πλήρης έλεγχος», συμπληρώνει η κυρία Κεϊμαλή. «Στον αξονικό τομογράφο, με τις πρώτες εικόνες καταλάβαμε ότι δεν υπάρχει κάτι που να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του και διακόψαμε για να τον ενημερώσουμε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί. “Ολα θα τελειώσουν πολύ γρήγορα και αίσια. Δεν υπάρχει κάτι που να μας τρομάζει”». Τότε, ηρέμησε κι ο ίδιος, έδειξε σαν να ξεφούσκωσε κάτι μέσα του και είπε μόνο: «Τρόμαξα πολύ». Παράλληλα, ενημερώθηκε από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ότι η σύζυγός του, Σάννα Ινγκράμ, περίμενε έξω από τον θάλαμο και δήλωσε ότι θα ήθελε να την δει. Ετσι εκείνη μπήκε μέσα για λίγα λεπτά και του είπε «είμαι εδώ, μην ανησυχείς, είναι όλα καλά. Οι γιατροί με διαβεβαίωσαν ότι όλα θα περάσουν». Ηρέμησε λιγάκι και φάνηκε και στο πρόσωπό του.

«Πονάτε πάρα πολύ;», τον ρώτησε η διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. «Μου απάντησε, “όχι όσο όταν ήρθα”. “Αισθάνεστε λίγο καλύτερα τώρα που ξέρετε ότι όλα θα πάνε καλά και πολύ σύντομα θα γυρίσετε στο σπίτι σας;”, τον ρώτησα κατόπιν. Μου είπε “ναι, ευχαριστώ”». Ωστόσο «ήταν σοβαρά τα τραύματα και κυρίως αυτό στον δεξί μηρό, ενώ λίγο μικρότερα ήταν τα δύο τραύματα στα χέρια του», εξηγεί ο κ. Βουγάς. «Δερματικές βλάβες και μικροεγκαύματα υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο του το σώμα, κυρίως στον θώρακα, στην κοιλιά, στους μηρούς και στο πρόσωπο», συμπληρώνει.

Στο χειρουργείο
Περίπου στις οκτώμισι το βράδυ ο κ. Παπαδήμος μπήκε στο χειρουργείο, όπου έμεινε λίγο περισσότερο από δύο ώρες. Στον προθάλαμο παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια ο Ν. Παπαευσταθίου, η Ν. Μητσάκη, η Ελ. Κεϊμαλή, άνδρας της προσωπικής φρουράς του πρώην πρωθυπουργού και ο διευθυντής του γραφείου του Παύλου Πολάκη. «Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ήταν μέσα στο χειρουργείο», αναφέρει η διοικήτρια του νοσοκομείου. Γύρω στις έντεκα το βράδυ ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχοντας πλήρως τις αισθήσεις του, μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου και θα παραμείνει, πιθανότατα, μέχρι τη Δευτέρα.

Την πύλη του «Ευαγγελισμού» διάβηκαν από την Πέμπτη το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα πλήθος κόσμου από το πολιτικό και οικονομικό στερέωμα. Η πρώτη νύχτα στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» κύλησε ήρεμα για τον κ. Παπαδήμο. Την Παρασκευή το πρωί ξύπνησε ευδιάθετος, ενώ πονούσε λιγότερο. «Ηταν εμφανώς καλύτερα από την προηγούμενη ημέρα», σημειώνει ο διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής Γιώργος Χαρκιολάκης. «Η συζήτησή μας περιορίστηκε σε ιατρικά θέματα. Συνεργάστηκε απόλυτα μαζί μας, μιλήσαμε για τα τραύματα και του εξήγησα κάποιες λεπτομέρειες», λέει.

Το ίδιο πρωί, περίπου στις εννέα παρά τέταρτο, τον κ. Παπαδήμο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν μόνοι τους για περίπου επτά λεπτά. Η επόμενη επίσκεψη για τον πρώην πρωθυπουργό ήρθε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. «Θυμόταν τα πάντα, όπως δήλωσε. Δεν έχασε καθόλου την επαφή του με το περιβάλλον, επικοινωνούσε συνεχώς. Είπε ότι κράτησε τον φάκελο, όχι κοντά στο πρόσωπό του λόγω πρεσβυωπίας, αλλά πάνω στα πόδια του κι ευτυχώς γιατί διαφορετικά ίσως ήταν μοιραίο για την ίδια του τη ζωή», αναφέρει νοσηλεύτρια που ήταν παρούσα και συμπληρώνει: «Μόλις άνοιξε το φάκελο, όπως περιέγραψε, έγινε η έκρηξη. Στο μεταξύ είδε κι ένα πλαστικό κομμάτι μέσα στον φάκελο που έμοιαζε με θήκη CD». Μετά την κατάθεση στην Αντιτρομοκρατική ο κ. Παπαδήμος συνομίλησε για λίγο με τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ Ν. Παπαευσταθίου, τον οποίο ευχαρίστησε για την αντιμετώπιση και το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που εισέπραξε από το προσωπικό του νοσοκομείου, ενώ επισήμανε χαρακτηριστικά: «Αισθάνομαι τυχερός που αυτή η περιπέτεια δεν είχε τραγική κατάληξη».

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής ο κ. Παπαδήμος, ήρεμος και ευδιάθετο, είπε στους γιατρούς: «Εχω πάρα πολύ κόσμο, κουράστηκα». Σιγά σιγά οι επισκέψεις αραίωσαν. Μετά την έξοδό του από τη ΜΕΘ θα χρειαστεί να παραμείνει αρκετές ημέρες σε δωμάτιο του νοσοκομείου ώσπου να επουλωθούν τα τραύματά του.

ΤΟ ‘ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ’ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ

Η σύζυγός του πρώην πρωθυπουργού βρίσκεται συνεχώς δίπλα του, πολύ διακριτική, φεύγει ελάχιστα από το νοσοκομείο, ενώ δεν παραλείπει να εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, σας ευχαριστώ που είστε κοντά του», δηλώνει με κάθε ευκαιρία.

Οι ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ και ΚΚΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για “άθλια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του Λ.Παπαδήμου”, απαντώντας σε ανακοίνωση της ΝΔ

“Την τρομοκρατική επίθεση κατά του Λ.Παπαδήμου ακολούθησε μια άθλια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσής της από τη ΝΔ και από συμμάχους της στο μιντιακό κατεστημένο”, αναφέρει σήμερα, σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η στόχευσή τους είναι να χρεώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση το τρομοκρατικό χτύπημα, να σπιλώσουν, να στήσουν ένα ιδιότυπο σκηνικό εμφυλιοπολεμικού διχασμού, να ποινικοποιήσουν την πολιτική αντιπαράθεση και να δείξουν ότι η πολιτική κριτική δήθεν οπλίζει τους τρομοκράτες”, προσθέτει για να καταλήξει:

“Δεν είναι μόνο η τρομοκρατία που αποτελεί τελικά κίνδυνο για τη δημοκρατία,  αλλά και αυτή η χυδαία πολιτική εκμετάλλευση που χαρίζει σε όσους κρύβονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση αυτό που επιζητούν: να γίνουν το επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο”.

Νωρίτερα, η ΝΔ ανέφερε σε ανακοίνωση της:

“Οφείλουμε να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ελευθερίας, Δημοκρατίας και ασφάλειας. Ο διχαστικός λόγος, η χυδαιότητα και η προτροπή στη βία και την τρομοκρατία έφεραν τη χώρα μέχρι εδώ. Αποτελούν κίνδυνο για τη Δημοκρατία, την ομαλότητα και την κοινωνική συνοχή.

Όσο η κυβέρνηση σιωπά ή αδρανεί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, επωμίζεται βαρύτατες ευθύνες για την πορεία της χώρας. Καλούμε την κυβέρνηση, πέρα από τις αυτονόητες δηλώσεις, να δράσει αποφασιστικά για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου”.

ΚΚΕ για τις δηλώσεις μετά την τρομοκρατική επίθεση στον Λ. Παπαδήμο

“Όσοι προσπαθούν άμεσα ή έμμεσα να συνδέσουν την καταδικαστέα τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του Λ. Παπαδήμου, με τη δικαιολογημένη αγανάκτηση, την αντίσταση και τους αγώνες του λαού, το μόνο που κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν ποιος είναι ο πραγματικός στόχος αυτών των προβοκατόρικων επιθέσεων”, αναφέρει άλλωστε σε σχόλιο του το ΚΚΕ, σχετικά με τις διάφορες δηλώσεις μετά την τρομοκρατική επίθεση στον Λ. Παπαδήμο.