Ειδομένη: Αμήχανη η κυβέρνηση βλέπει την έκρηξη να ζυγώνει

Αμήχανη βλέπει η κυβέρνηση να αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο κίνδυνος να γίνει έκρηξη στην Ειδομένη, με τους περίπου 15.000 πρόσφυγες να πνίγονται από την απελπισία καθώς οι συνθήκες που διαβιούν είναι απάνθρωπες.

Το κλίμα είναι τεταμένο στον καταυλισμό όχι μόνο λόγω των συνθηκών αλλά και γιατί εκείνοι που κάνουν κουμάντο πλέον απαγορεύουν τη διανομή τροφίμων ακόμη και σε παιδιά, πιστοί στο δόγμα «no board, no food».

Η απόφαση όμως αυτή τους έχει φέρει αντιμέτωπους με άλλους μετανάστες οι οποίοι είναι μετριοπαθείς.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση με ανησυχία. Κι ενώ πληροφορίες την έφεραν έτοιμη να δώσει εντολή στον στρατό να παρέμβει στον καταυλισμό και να αναλάβει την επιμελητεία του μετά την αποχώρηση των ΜΚΟ (ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη το ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε εκπομπή του ΣΚΑΙ), ο υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος δήλωσε ότι ο Στρατός δεν είναι catering.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στον καταυλισμό της Ειδομένης, ο Πάνος Καμμένος επισήμανε ότι η Ειδομένη δεν είναι οργανωμένο κέντρο φιλοξενίας και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί ο στρατός. Για το θέμα της τροφοδοσίας που έχει προκύψει μετά τις δηλώσεις Τόσκα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι υπηρεσία τροφοδοσίας.

Όπως είπε, ο στρατός ανέλαβε ένα έργο συγκεκριμένο, να φτιάξει τις υποδομές άμεσα και να οργανώσει τη λειτουργία τους. Ο στρατός, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, ανέλαβε την τροφοδοσία, μέσω εταιρειών, σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας και υπογράμμισε ότι η Ειδομένη δεν είναι οργανωμένο κέντρο και ο στρατός δεν πρόκειται να εμπλακεί.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουίκ, που βρέθηκε στην Ειδομένη, είπε πως «ο στρατός δεν είναι ΜΚΟ και προσφέρει πολύ συγκροτημένα εκεί που χρειάζεται».

Μέσα σε αυτό το αλαλούμ πρέπει να προσθέσει κανείς και τις δηλώσεις του κ. Τόσκα για αστυνομικές παρεμβάσεις που προϊδεάζουν για επιχειρήσεις των αστυνομικών αρχών στην περιοχή.

Εξάλλου, αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. «Οι συνθήκες χάους και βίας δεν δημιουργούνται από μόνες τους. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να υπάρξουν αστυνομικές παρεμβάσεις σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά όχι βία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μεσημέρι πάντως και με δεδομένο ότι είχε να διανεμηθεί φαγητό από την Τρίτη το μεσημέρι, ΜΚΟ και ορισμένες οργανώσεις επανήλθαν στην Ειδομένη. Μεταξύ αυτών, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Praksis και μοίρασαν σάντουιτς και φαγητό.

Τις συνθήκες διαβίωσης, ωστόσο, επιδεινώνει η βροχή που πέφτει από το πρωί. Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης βρίσκονται κλινάμαξες του ΟΣΕ, στις οποίες πρόκειται να φιλοξενηθεί αριθμός προσφύγων.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος επισκέφθηκε την Ειδομένη, υποστήριξε την ανάγκη ο καταυλισμός να φθίνει μέχρι να διαλυθεί, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Ο κ. Ξανθός περιέγραψε τον καταυλισμό ως τον «ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης», χαρακτηρίζοντας «πολύ προβληματικές τις συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και ατομικής υγιεινής».

Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες πάντως ξεκαθαρίζουν πως δεν θα φύγουν από εκεί παρά μόνο όταν ανοίξουν τα σύνορα.

Ωστόσο, η εξαθλίωση τούς έχει οδηγήσει σε κινήσεις απόγνωσης. Χθες το απόγευμα δύο άνθρωποι προσπάθησαν να αυτοπυρποληθούν.

Σήμερα μια ομάδα προσφύγων, προχώρησε σε αποκλεισμό της αερογέφυρας Πολυκάστρου Κιλκίς. Η ίδια ομάδα έκλεισε επίσης για αρκετή ώρα και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού.