Έφυγε ο Γιάννης Χωματάς

Έφυγε από τη ζωή ο γιατρός και τ. βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Χωματάς, σε ηλικία 83 ετών.

O Γιάννης Χωματάς νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου άφησε την τελευταία του πνοή τις πρωινές ώρες της Κυριακής 27 Νοεμβρίου.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, στο νεκροταφείο Ζωγράφου, Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου, στις 3:30 το μεσημέρι.

Γεννημένος το 1933, στο Δαμαριώνα Νάξου, φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Κεντάκι, Κολοράντο και στο Westminster Hospital του Λονδίνου. Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Το 1989 ανέλαβε τη διεύθυνση του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και υποστήριξε ενεργά τη δωρεά οργάνων, ξεκινώντας από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νάξο, με τη φράση ‘‘Είμαι Ναξιώτης, είμαι δωρητής’’.

Εξελέγη βουλευτής Κυκλάδων με τη ΝΔ στις εκλογές του 1989 (Νοεμβρίου), του 1990, του 1993, του 1996, 2000 και του 2004.

Εξελέγη κοσμήτορας της Βουλής το 2000. Υπήρξε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής και των Επιτροπών των Οικονομικών της Βουλής, της Βιβλιοθήκης της Βουλής και της Επιτροπής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και της ελληνικής αντιπροσωπείας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πρώην βουλευτή.

«Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια του Γιάννη Χωματά. Υπηρέτησε ως βουλευτής της ΝΔ με ήθος και ευπρέπεια την παράταξη, αλλά και το δημόσιο βίο. Διακρίθηκε, ως γιατρός, για την προσφορά του στον άνθρωπο, ενώ ξεχωριστή θέση στην καρδιά του είχαν οι Κυκλάδες και ιδιαίτερα η Νάξος. Στην οικογένειά του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Γράφει η Αγγελική Γρατσία