Ευκλ. Τσακαλώτος,πρώτος σε ψήφους αλλά πλήρης η υποταγή του στις θέσεις Τσίπρα- Ν. Παππά.

Περισσότερο αριστερός και μαρξιστής εμφανίσθηκε ο υπουργός Παν. Σκουρλέτης, τον οποίο επίσης (μετά την Τασία Χ.) ο Τσακαλώτος επαίνεσε τους Φίλη, Κατρούγκαλο και Σταθάκη.Ο Ευκλ. Τσακαλώτος ήρθε μεν πρώτος σε ψήφους αλλά ήταν πλήρης η υποταγή του στις θέσεις Τσίπρα- Ν. Παππά.Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον αρχηγικό και κυβερνητικό, χωρίς σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές τάσεις, πλήρως αλλοτριωμένο ιδεολογικά, υποταγμένο στην εξουσία και τη διαχείριση της. Πρόκειται για τις εντάσεις που, νομοτελειακά, συνοδεύουν τον υποβαθμισμένο, ιδεολογικά και πολιτικά, ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο του συνέδριο ως κυβερνώντος κόμματος και αφορούν τόσο την πολιτική και ιδεολογική «ταυτότητά» του όσο κι τους συσχετισμούς δυνάμεων που θα διαμορφωθούν εν όψει και του επικείμενου ανασχηματισμού.

Μικρής αξίας πλέον συσχετισμοί στη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής – μιας Κεντρικής Επιτροπής θα αριθμεί, κατά τις πληροφορίες, μόνον 150 ή 151 μέλη έναντι 201 σήμερα, με μόλις το 25% να αποτελείται από εν ενεργεία υπουργούς και βουλευτές και με ποσόστωση 30% για τις γυναίκες.

Η αψιμαχία των δύο πειθαρχικών «δελφίνων»

Έως τώρα, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις εσωκομματικές διεργασίες διεκδικούσαν, αλλά πολύ χαλαρά και προσεκτικά, δύο κορυφαίοι υπουργοί, ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αυτοπροσδιοριζόμενοι και ως οι δύο νέοι, βασικοί πόλοι του κόμματος μετά την περσινή διάσπαση – ο μεν πρώτος ως εκπρόσωπος του ρεαλιστικού μοντέλου της προοδευτικής διακυβέρνησης και διεύρυνησης, ο δε δεύτερος ως ο επικεφαλής της αριστερής και πιο ριζοσπαστικής πτέρυγας. Υπερβολές, μικροπαραγοντισμοί. Χωρίς ελπίδα για μια ουσιαστική διαφοροποίηση.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Παππάς επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση της Ενωτικής Κίνησης που τον στηρίζει( με επικεφαλής τον πατέρα του), ο δε Ευκλείδης Τσακαλώτος στοχεύει στην αύξηση της επιρροής των «53+» τόσο στο κόμμα όσο και στην κυβέρνηση. Σε κατάσταση ημιδιάλυσης, παραιτήσεων και πολιτικής ανυποληψίας οι «53», με επικεφαλής λχ. την Τασία Χριστοδουλοπούλου, τη Θεανώ Φωτίου , τον Θ. Δρίτσα, το υφυπουργό κ,Χαρίτση και παλαιά κομματικά στελέχη, παράγοντες μικρόκοσμων του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα.

Σε πλήρη πολιτικό συμβιβασμό και σε ιδεολογική υποχώρηση, παρά τις κάποιες προσδοκίες παλαιότερα, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε υποστηρικτής της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής και, μάλιστα, έδειξε να συμφωνεί με τα περισσότερα σημεία της ομιλίας που είχε εκφωνήσει μία ημέρα πριν ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος, για να δείξει την πίστη του στην κυβερνητική γραμμή, ανέφερε πως όσοι υποστηρίζουμε τον σοσιαλισμό τον πιστεύουμε χωρίς εγγυήσεις και παλεύουμε χωρίς σιγουριά –για να δικαιολογήσει την προηγούμενη αναφορά του στον Κούντερα και στον ορισμό που εκείνος έδωσε για το φλερτ, ότι δηλαδή είναι υπόσχεση σεξ χωρίς εγγυήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, θέλοντας να καταδείξει γιατί ακριβώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέστηκε την περίοδο Βαρουφάκη για να επισημάνει πως, ακόμη και ο Κοσμάς ο Αιτωλός να ήταν στην θέση του στην πρώτη διαπραγμάτευση, οι δανειστές θα είχαν την ίδια αντιμετώπιση απέναντι σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στο έργο κάποιων υπουργών, όπως για παράδειγμα στην διαπραγμάτευση Κατρούγκαλου, στην μεταρρύθμιση Φίλη στην Παιδεία στηρίζοντας τον στην κόντρα του με την εκκλησία και στην προσφορά του Σταθάκη στην διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια.
Πιο οξύς εμφανίστηκε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος επεσήμανε ότι υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει ό,τι ορίζει η συμφωνία και τίποτα παραπάνω, λέγοντας

Ως προς την τελική σύνθεση της Κεντικής Επιτροπής και των συσχετισμό ομάδων και τάσεων τον δικό τους ρόλο θα παίξουν οι δυνάμεις που θα καταγράψουν και οι υπόλοιποι Προεδρικοί, δηλαδή οι πασοκογενείς (Κουρουμπλής, Σπίρτζης ) και η Πλατφόρμα 2010 (Μπαλάφας, Παπαδημούλης, Δούρου), καθώς και η στάση κορυφαίων στελεχών που δεν εντάσσονται σε ομάδες αλλά έχουν μεγάλη επιρροή στην κομματική βάση, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Συνολικά, η δύναμη των Προεδρικών προεξοφλείται συντρηπτική, καθώς η κυριαρχία Τσίπρα είναι απόλυτη, η μάχη των «53+» όμως θα εστιάσει στην κατοχύρωση της «αριστερής ταυτότητας του κόμματος», όπως λέει χαρακτηριστικά ένα από τα στελέχη της ομάδας.

Ο «μνημονιακός Μαρξιστής» Τσακαλώτος

Στόχος του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι, μέσα στο επόμενο τετραήμερο, να τεθεί ανοιχτά στο τραπέζι και να καταγραφεί ως πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ η μνημονιακή συνθηκολόγηση του περασμένου καλοκαιριού, καθώς και να αναδειχθούν οι αρχές της κομματικής συλλογικότητας και το μοντέλο της αριστερής διακυβέρνησης.

Εδώ, ωστόσο, τα εσωκομματικά «φίλια πυρά» που δέχεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αρκούντως αιχμηρά με πλέον χαρακτηριστικό ίσως τον τίτλο του «μνημονιακού Μαρξιστή» που του αποδίδουν εκπρόσωποι του λεγόμενου ρεαλιστικού μπλοκ. Είναι ένας χαρακτηρισμός που συνοδεύεται από την επισήμανση ότι «έχει μια ιδεολογική παραδοξότητα ο υπουργός Οικονομικών να ηγείται των μνημονιακών μέτρων στην κυβέρνηση και να διεκδικεί τα αριστερά πρωτεία στο κόμμα».

«Θα διαπραγματευθούμε με σθένος γιατί ξέρουμε που πατάμε και ποιους θέλουμε να βοηθήσουμε», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία και του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα , αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Ανοιχτά υπέρ του Φίλη στην κόντρα με την Εκκλησία!

Την ώρα που ανέβαινε στο βήμα οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ φώναξαν το σύνθημα «μέχρι τις Βρυξέλλες ακούστε μας καλά δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά», ο υπουργός περίμενε να ολοκληρωθεί και άρχισε την ομιλία του με τον ορισμό του Μίλαν Κούντερα για το φλέρτ.
«Ο Μίλαν Κούντερα έδωσε κάποτε έναν ορισμό τι είναι το φλερτ. Οτι το φλερτ είναι υπόσχεση του σεξ χωρίς εγγυήσεις. Εγώ νομίζω ότι αυτοί που πιστεύουμε στον σοσιαλισμό και στον κοινωνικό μετασχηματισμό, πιστεύουμε χωρίς εγγυήσεις, πουθενά δεν γράφεται, δεν υπάρχει υποσημείωση στα βιβλία της Αριστεράς ότι παλεύουμε μόνο με τη σιγουριά, παλεύουμε μόνο γι αυτά που ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα κερδίσουμε. Παλεύουμε όποιες και να είναι οι συνθήκες, όποιοι και να είναι οι συσχετισμοί», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Χιούμορ για Μητσοτάκη

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ευτυχώς που υπάρχει και εξήγησε με χιούμορ: «Εχουμε μια πολύ ρευστή κατάσταση. Μετά την κρίση του 2009 το σύστημα δεν έχει βρει την ισορροπία του. Κάτι έχει αλλάξει στον καπιταλισμό, αλλά δεν το έχουν καταλάβει όλοι.Ευτυχώς υπάρχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που νομίζει ότι μπορεί να πει αυτά που έλεγε το 1980 και να γυρίσει στην εξουσία. Η πρόταση μου στην τεχνική ομάδα του συνεδρίου είναι να φτιάξει αυτοκόλλητα που θα βάλουμε όλοι στα αυτοκίνητα και θα λένε «Κυριάκο να έχεις πάντα την υγειά σου».

Ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τους σοσιαλδημοκράτες και σημείωσε: « Πρέπει να συζητάμε με τους σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη, πρέπει να ανοίξουμε κάθε χαραμάδα, πρέπει. Αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι όταν διαπραγματεύεσαι, όταν κάνεις συζητήσεις πρέπει να έχεις σίγουρα τις δικές σου ιδέες και τις δικές σου απόψεις. Εμείς ποτέ δεν ξεχνάμε ότι είμαστε κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Εκεί αρχίζουμε και εκεί τελειώνουμε. Δεν έχουμε εγγυήσεις γιατί δεν έχουμε βρει το κατάλληλο κόμμα. Ακούω και συζητάμε παντού ότι υπάρχουν φαινόμενα στην κυβέρνηση και στο κόμμα που δεν μας αρέσουν. Χωρίς ένα μαζικό κόμμα πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψουμε σε πελατειακά συστήματα, στα ρουσφέτια. Είναι η δουλειά του κόμματος να μας προστατέψει».

Απάντησε σε όσους λένε ότι ήταν λάθος η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015 και δεν θα έπρεπε να ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, και παρατήρησε: «Λένε πολλοί ήταν λάθος το πρώτο εξάμηνο, δεν θα έπρεπε να ήταν ο Βαρουφάκης, δεν πήγαμε καλά. Εγώ θα έλεγα και ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός να ήταν , ο Αγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, θα ήθελαν να αποτύχει η Αριστερά. Αλλά εμείς δουλεύουμε για μην αποτύχει αυτή η Αριστερά.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήρε τη στάση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στο θέμα των θρησκευτικών και τόνισε: «Είμαι περήφανος που περάσαμε τις φυλακές τρίτου τύπου. Είμαι περήφανος που περάσαμε τη συμβίωση των ομοφυλοφίλων , είμαι περήφανος ότι ο Νίκος ο Φίλης έκανε την κόντρα με την Εκκλησία και είμαι απογοητευμένος πόσοι λίγοι τον υποστήριξαν στη διανόηση, πόσοι λίγοι αριστεροί άνθρωποι βγήκαν να πουν».

Παράλληλα απευθύνθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και του είπε: «Θέλω να πω στον Αρχιεπίσκοπο, ότι στην Επιστολή Παύλου προς Κορινθίους λέει ότι οι τρεις αξίες της Εκκλησίας είναι η πίστη, η αγάπη και η ελπίδα, αλλά πάνω από όλα λέει είναι η αγάπη. Γιατί χωρίς την αγάπη, που εμείς τη λέμε αλληλεγγύη, όλα τα άλλα είναι ιδιοτέλεια. Κι εγώ αγάπη στα βιβλία των θρησκευτικών δεν βλέπω. Δεν βλέπω ότι μαθαίνουν τα παιδιά μας πώς ζουν οι άλλοι, πώς είναι, πώς σκέφτονται και να έχουμε αυτή την αλληλεγγύη και την αγάπη”.

Εδώ να σημειώσουμε πως λίγο νωρίτερα ο Νίκος Φίλης έδωσε ξανά συνέχεια στην συγκεκριμένη κόντρα. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Για τη συμφωνία

Ως προς τα συμφωνηθέντα με τους Θεσμούς είπε ότι ήταν ένας αναγκαίος συμβιβασμός και σημείωσε: «Ολοι μαζί τα συμφωνούμε και όλοι μαζί τα εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα. Δεν θα εφαρμόζουν οι δεξιοί του κόμματος, οι αριστεροί ή είναι κάτι άλλο. Μαζί τα κάναμε. Μαζί θα τα κερδίσουμε. Μαζί».
Click4more: “53” για συμφωνία: “Απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό πρόγραμμα”

Υπεραμύνθηκε των αποτελεσμάτων από τη διαπραγμάτευση και είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν πιστεύω ότι θα είχαμε σώσει τους ανασφάλιστους αν δεν είχαμε υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Ξανθό. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα είχαμε την εθνική σύνταξη αν δεν ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπουργός Εργασίας. Δεν πιστεύω ότι θα είχαμε έναν προοδευτικό φόρο εισοδήματος αν δεν ήταν ο Γιώργος Χουλιαράκης. Δεν πιστεύω ότι αν δεν ήταν ο Γιώργος Σταθάκης υπουργός Οικονομίας ότι θα είχαμε τους στόχους του νόμου Κατσέλη», είπε επίσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Για να συνεχίσει: «Ξέρετε τι μας έλεγαν οι θεσμοί για το νόμο Κατσέλη; Να σώσουμε τα σπίτια 50.000 και με εισόδημα μόνο 8.000 και το ανεβάσαμε αυτό σε 30.000 και 200.000. Αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση. Και τώρα να είστε σίγουροι και σε αυτά που έχουμε να διαπραγματευθούμε. Θα διαπραγματευθούμε με σθένος γιατί ξέρουμε που πατάμε και ποιους θέλουμε να βοηθήσουμε. Μπορεί το Μνημόνιο να είναι δικό μας αλλά το σύνθημα μας πρέπει να είναι κάθε εμπόδιο για καλό. Μας επέβαλαν το Ταμείο. Εχουμε τις ιδέες να νοικοκυρέψουμε την περιουσία του δημοσίου. Εχουμε τις ιδέες να διασώσουμε τις επιχειρήσεις. Να μην λέμε πάντα ότι μας φταίνε οι άλλοι. Να συζητήσουμε για να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια στρατηγική και για το νερό και για την ηλεκτρική ενέργεια».