Δυο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα δείχνει το Ρολόι της Αποκάλυψης

Η ανανεωμένη «κούρσα» πυρηνικών εξοπλισμών, η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου και η ανάδυση των χορηγούμενων από κράτη εκστρατειών παραπληροφόρησης έχουν φέρει τον σύγχρονο κόσμο τόσο κοντά στην εξαφάνιση όσο ήταν στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με ατομικούς επιστήμονες.

Οι δείκτες του Ρολογιού της Αποκάλυψης (Doomsday Clock), ενός συμβολικού ρολογιού που δημιουργήθηκε από το Δελτίων των Ατομικών Επιστημόνων (Bulletin of the Atomic Scientists) ως ένας δείκτης του πόσο κοντά βρίσκεται ο κόσμος στην «Αποκάλυψη», συνεχίζουν να δείχνουν «δυο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα», για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για ένα επικίνδυνο «νέο αφύσικο».

«Αν και δεν έχει αλλάξει από το 2018, αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη σταθερότητας αλλά ως μια σοβαρή προειδοποίηση προς τους ηγέτες και τους πολίτες ανά τον κόσμο», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επιστήμονες.

Όπως επισημαίνουν, οι δυο ταυτόχρονες υπαρξιακές απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, αυτή του πυρηνικού πολέμου και αυτή της κλιματικής αλλαγής, επιδεινώθηκαν τον τελευταίο χρόνο από την «αυξημένη χρήση του πολέμου πληροφοριών για την υπονόμευση της δημοκρατίας ανά τον κόσμο».

«Σε πολλά φόρουμ, περιλαμβανομένων ιδιαίτερα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι εθνικιστές ηγέτες και οι αναπληρωτές τους είπαν αδιάντροπα ψέματα, επιμένοντας πως τα ψέματά τους είναι αλήθειες και πως η αλήθεια είναι ‘fake news’».

Την τελευταία φορά που οι δείκτες του ρολογιού βρέθηκαν τόσο κοντά στα μεσάνυχτα όσο τα τελευταία δυο χρόνια, ήταν το 1953 όταν η κούρσα εξοπλισμών ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης κλιμακώθηκε καθώς η Μόσχα έκανε δοκιμές μιας βόμβας υδρογόνου τον Αύγουστο μετά την πυροδότηση τον προηγούμενο Νοέμβριο αμερικανικής βόμβας υδρογόνου.

Για να γυρίσουν πίσω οι δείκτες, οι επιστήμονες συστήνουν βήματα που περιλαμβάνουν την ενίσχυση και επέκταση των ρωσοαμερικανικών συνθηκών για τα πυρηνικά με περιορισμούς στα προγράμματα εκσυγχρονισμού, υιοθετώντας δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή στρατιωτικών επεισοδίων σε περίοδο ειρήνης στα σύνορα των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά και την απαίτηση από την πλευρά των πολιτών για δράση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής καθώς και πολυμερείς διαπραγματεύσεις για να αποτραπεί η κατάχρηση της τεχνολογίας της πληροφορίας.