Δραγασάκης: Τα νέα μέτρα δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα

Μπορεί οι συζητήσεις με τους δανειστές να ξεκινούν και πάλι σήμερα σε μια απέλπιδα και επώδυνη, λόγω πρόσθετων απαιτήσεων και μέτρων, προσπάθεια να κλείσει το συντομότερο η διαπραγμάτευση, αλλά από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μόνο με τους έξω. Διαπραγματεύεται και με το εσωτερικό και συγκεκριμένα με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, με κυριότερες τις αντιδράσεις του υπουργού που είναι επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδος, του κ. Τσακαλώτου.

Ενδεικτικές πάντως προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι δηλώσεις του κ. Δραγασάκη ο οποίος με την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχειρεί να καθησυχάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, μια σκληρή πολιτική πραγματικότητα.

Οτιδήποτε πέρα από τη συμφωνία του Ιουλίου δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, δήλωσε τη Δευτέρα σε εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση εκλέχθηκε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη συμφωνία. Επανέλαβε εξάλλου ότι «άμεσος κύριος στόχος είναι να κλείσουμε τη πρώτη αξιολόγηση» , ενώ σημείωσε ότι «η διαφωνία δεν είναι μεταξύ Ελλάδας και θεσμών», εξηγώντας πως υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δανειστών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς νέα μέτρα στη βάση των αποφάσεων του καλοκαιριού».

Ο Γ. Δραγασάκης επανέλαβε ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για προοδευτική πορεία της χώρας, καθώς «η πορεία που ξεκίνησε από το 2012 δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί πολιτική έκφραση μιας άτυπης κοινωνικής συμμαχίας που επλήγη από τα μνημόνια. Ήταν η αρχή νέου ιστορικού κύκλου».

Ως στόχους, μετά το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έθεσε τη βελτίωση των όρων της συμφωνίας και την εφαρμογή παράλληλου προγράμματος ανακούφισης.

Ο κ. Δραγασάκης επέμεινε ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι περιγράφεται. «Είναι μισή η αλήθεια ότι η κρίση προϋπήρχε των μνημονίων. Η άλλη μισή είναι ότι τα μνημόνια διαχειρίστηκαν και συντήρησαν τη κρίση. Ήταν λάθος τα μνημόνια», σημείωσε.

Ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για προοδευτική πορεία της χώρας, καθώς «η πορεία που ξεκίνησε από το 2012 δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί πολιτική έκφραση μιας άτυπης κοινωνικής συμμαχίας που επλήγη από τα μνημόνια. Ήταν η αρχή νέου ιστορικού κύκλου».

Απευθυνόμενος ο Γιάννης Δραγασάκης στις δυνάμεις που κινούνται στον «προοδευτικό» χώρο, τις κάλεσε να απαντήσουν σαφώς στο ερώτημα «με ποιόν είναι» γιατί, όπως είπε, «η ουδετερότητα γεννά ερωτήματα».

Την εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Μνημόνιο -Αριστερά- Προοδευτική Διακυβέρνηση», άνοιξε ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ Φώτης Κουβέλης, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητη η μέγιστη δυνατή εθνική προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το Eurogroup, εντός των πλαισίων της συμφωνίας του Αυγούστου και στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Από την πλευρά της, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επεσήμανε ότι η έλευση του ΔΝΤ στην Ευρώπη έγινε για δύο λόγους: Η Γερμανία ήθελε να απομονώσει το ελληνικό πρόβλημα και το ΔΝΤ να είναι επιτηρητής του, αλλά όπως είπε, «όταν συγκροτήθηκαν ο ΕFSF και ο ESM, το ΔΝΤ δεν χρειαζόταν». Το ΔΝΤ παρέμεινε για να διαμορφώνει τους συσχετισμούς εντός των ευρωπαϊκών οργάνων, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις που ευνοούν τη Γερμανία.

Οι δηλώσεις του κ. Δραγασάκη, εκτιμάται ότι δημιουργούν νέα δεδομένα, καθώς φέρνουν στην επιφάνεια το εσωτερικό πρόβλημα της κυβέρνησης το οποίο δεν μπορεί να παραβλεφθεί αν ληφθούν μέτρα ύψους 9 δις ευρώ.

Ο κ. Δραγασάκης είτε λοιπόν λειτουργεί ως «μαξιλαράκι» για την απορρόφηση κραδασμών είτε προετοιμάζει το έδαφος για μια λύση εξόδου.