Χατζηδάκης- Σταικούρας,: Γιατί η ΝΔ απορρίπτει την σύσταση Σόιμπλε

Θα σεβαστούμε τις συμφωνίες Τσίπρα με τους Θεσμούς αλλά δεν θα τις ψηφίσουμε. « Εμείς θα ακολουθήσουμε, όπως έχουμε ανακοινώσει, μια άλλη πολιτική για την ανάπτυξη και την οικονομία της Ελλάδος» Σεβασμός στις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, χωρίς τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν τις αποδέχεται αλλά και μια άλλου τύπου διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες από τη διακυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη, με νέο πρόγραμμα και αξιοπιστία.

Αρνητική απάντηση στη δήλωση-σύσταση του Βιολ. Σόιμπλε ότι θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα που θα εγγυάται την υλοποίηση μέτρων και από την επόμενη κυβέρνηση μετα το 2019, έστειλαν, μέσω του ΣΚΑΪ, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης και ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Συγκεκριμένα , ότι η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να ψηφίσει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου στη Βουλή για τη δεύτερη αξιολόγηση, όμως θα σεβαστεί τη συνέχεια του κράτους και θα επιδιώξει να αλλάξει το δημοσιονομικό μείγμα πείθοντας με συγκεκριμένο πρόγραμμα τους εταίρους με τις πολιτικές της στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομίας, της απασχόλησης και της αγοράς.

Διέλυσαν την προπαγάνδα ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι η ΝΔ αποτελεί ενεργούμενο και υπηρέτη των επιλογών του υπουργου Οικονομικών της Γερμανίας ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στον απόηχο της δήλωσης Σόιμπλε, τίνισαν όρι δεν υπάρχει καμμία τέτοια συναινετική ταύτιση, ενώ θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα που θα εγγυάται την υλοποίηση μέτρων που θα ψηφιστούν τώρα αλλά θα εφαρμοστούν μετά τις επόμενες εκλογές. «Δεν θα ξεπλύνουμε τα λάθη της κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως τα νέα μέτρα έρχονται λόγω των αποτυχιών της κυβέρνησης και «φέρουν την υπογραφή Τσίπρα και Καμμένου».

Παρά ταύτα, σε ένα μήνυμα προς τους εταίρους, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν υποκρίνεται πως διαθέτει «μαγική γομολάστιχα» με την οποία θα σβήσει τα συμφωνηθέντα «με ένα νόμο κι ένα άρθρο» – όπως ισχυριζόταν το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, τόνισε, η ανατροπή της λιτότητας θα επιτευχθεί μέσω της επανεκκίνησης της οικονομίας, η οποία θα δρομολογηθεί με σοβαρή πολιτική, ακολουθώντας τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Αυτό είναι το «πλεονέκτημα» της ΝΔ, εξήγησε. Υπογράμμισε δε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της όσον αφορά τα μέτρα, σε μία περίοδο που απαιτείται πολιτική υπευθυνότητα. «Εμείς δεκανίκι της κυβέρνησης δεν θα γίνουμε.

Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει νέα δημοσιονομικά μέτρα», ανέφερε στο σταθμό μας ο Χρήστος Σταϊκουρας. Διευκρίνισε ότι κάθε συμφωνία δεσμεύει και την επομένη κυβέρνηση αλλά προσέθεσε ότι η ΝΔ μπορεί να πείσει τους εταίρους πως θα πετύχει τους ίδιους στόχους με διαφορετικό τρόπο. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναζήτα «πολιτικό σωσίβιο» στο εσωτερικό και εξωτερικό μπροστά στην ανικανότητα της να κλείσει την αξιολόγηση, καθότι κινδυνεύει με «πολιτικό πνιγμό».

Παράλληλα, χαρακτήρισε άστοχη και προσβλητική την δήλωση του Ντάισελμπλουμ σε γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου «δαπάνησαν όλα τα χρήματα σε ποτά και σε γυναίκες και μετά ζήτησαν βοήθεια».Γεγονός που προκάλεσε αρνητικά σχόλια στην Ισπανία και την Ιταλία.

SHARE