Βάθυνε ο εμφύλιος και διχασμός στις τρείς ενώσεις δικαστικών. Ενωτική υπέρβαση της κίνησης του Χρήστου Τζανερρίκου.

Ο ακραίος και αντιδημοκρατικός τρόπος των μελών του δήθεν ενωτικού προεδρείου της ΕΔΕ με πλήρη έλλειψη σεβασμού προς τις προσωπικότητες των άλλων και προς τις αντίθετες απόψεις, δημιουργεί σοβαρές εντάσεις και μεγάλα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της Ένωσης, τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε.

Λυπηρή συνέχεια της διαίρεσης και της πρωτοφανούς αντιδικίας κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο . Παρά την επιτυχία της εκδήλωσης αυτής, σεβασμού προς τη Δικαιοσύνη, στην οποία παρέστησαν, για πρώτη φορά, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πλήθος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Δυστυχώς συνεχίσθηκαν οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις με ανακοινώσεις και βολές τόσο από την νεοιδρυθείσα δικαστική ένωση «Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών» (με δυναμική συμμετοχή και στήριξη από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ.Βασ. Θάνου) που εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητες» σε βάρος της επιθέσεις, με σκληρές δηλώσεις από παράγοντες της ΕΔΕ και της Ένωσης Εισαγγελέων.

Με ενωτική και υπερβατική, θεσμική αλλά αυστηρού τόνου δημόσια τοποθέτηση πέντε μελών του Προεδρείου της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, της κίνησης υπό τον άξιο και ικανό δικαστή Χρήστο Τζανερρίκο, του οποίου ο συνδυασμός πρώτευσε στις εκλογές του Ιουνίου αλλά ανέκοψαν το δρόμο της προεδρίας μικρές σκοπιμότητες που έφεραν απογοητευτικά αποτελέσματα κακοδιοίκησης και αποτυχημένης εκπροσώπησης..

Υπό το βλέμμα των πολιτικών αρχηγών η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, προσέρχεται στο Εφετείο Αθηνών όπου διεξήχθη σε θερμό κλίμα η γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Για πρώτη φορά παραβρέθηκαν τόσοι πολιτικοί αρχηγοί (όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης εκτός της Χρυσής Αυγής) και τόσοι δικαστικοί , που επέκριναν την πρόταση της ηγεσίας τους για την αύξηση των ηλικιακών ορίων, τη δημιουργία νέας ένωσης, τις σχεδιαζόμενες μισθολογικές αλλαγές για «δικαστές δύο ταχυτήτων», τις άδικες επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης για μη αρεστές αποφάσεις της, κυρίως την κρίση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας της τηλεοπτικής αδειοδότησης.

Σε ψήφισμα η συνέλευση διατυπώνει «σφοδρή αντίθεση» στο διχαστικό κλίμα, στην προσπάθεια διάσπασης της ΕΔΕ μέσω νέας ένωσης, τονίζει την ανάγκη συσπείρωσης όλων, αποδοκιμάζει ως «συνταγματική εκτροπή» την αύξηση του ηλικιακού ορίου αποχώρησης, ενώ καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα να παύσουν τις συστηματικές επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.

Από την πλευρά τους, η εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη δεν αντέχει ιδεολογικές ή κομματικές αντιπαραθέσεις, ενώ η πρόεδρος Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου υποστήριξε την αύξηση των ηλικιακών ορίων λόγω δυσμενούς μεταχείρισης των δικαστών αφού αυξήθηκαν των δημοσίων υπαλλήλων, τραπεζικών κ.λπ., υπεραμυνόμενη του δικαιώματός της να συναντά τον πρωθυπουργό και τονίζοντας ότι αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η αύξηση δικαστικών θέσεων και η αναγνώριση αφορολόγητου 25% με εκτέλεση απόφασης του Μισθοδικείου.

Mε θαρραλέα αυτοκριτική απάντησε ο γενικός γραμματέας της ΕΔΕ, εφέτης Νίκος Σαλάτας, εκφράζοντας λύπη επειδή, μολονότι τέως πρόεδρος της ΕΔΕ, πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια διάσπασης με μία δεύτερη ΕΔΕ, χαρακτηρίζοντας την αύξηση των ηλικιακών ορίων παράνομη απαίτηση που διασύρει ανεπανόρθωτα το σώμα.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης μίλησε για στρέβλωση του Συντάγματος που επί έναν αιώνα δεν διανοήθηκε κανείς να αμφισβητήσει. Πρόσθεσε ότι το ηλικιακό εμφανίζεται δήθεν ως δικαίωμα, ενώ είναι τέχνασμα για κατάργηση συντάξεων, ότι μπορεί να συμπαρασύρει και άλλους εργαζομένους στη λογική της εργασίας έως τον βιολογικό θάνατο, επικρίνοντας προτάσεις δήθεν «καινοτόμων» Συνταγμάτων και την εύκολη αναίρεση εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Υπήρξε όμως χαρακτηριστική συνέπεια για την παρούσα κατάσταση και τις αναγκαίες εξελίξεις στον κλάδο των δικαστών και εισαγγελέων,.Σε ότι αφορά τη νέα δικαστική ένωση, με την ανακοίνωση της αποκρούει τα όσα ακούστηκαν στη γενική συνέλευση του Σαββάτου όπου η ίδρυση της χαρακτηρίστηκε διασπαστική, και διαμαρτύρεται ακόμα και για τις θέσεις που προσφέρθηκαν στην Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των δικαστών, κάνοντας λόγο για έλλειψη σεβασμού προς τη θεσμική τους θέση.

«Επίσης ο απρεπής τρόπος και η έλλειψη σεβασμού προς την θεσμική θέση των επί κεφαλής της Τακτικής, Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, είναι αποδοκιμαστέα» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «και τούτο διότι οι τρεις πολιτειακές εξουσίες είναι ισότιμες και κατά συνέπεια ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δικαιούνται να κατέχουν τις θέσεις καθώς και τη σειρά στις ομιλίες τους αμέσως μετά τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής. Αυτό τηρείτο πάντοτε και από όλα τα Προεδρεία των Δικαστικών Ενώσεων κατά τη διάρκεια διαφόρων εκδηλώσεων».

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΖΑΝΕΡΡΙΚΟΥ

Άλλο τόνο, χωρίς αντιδικίες, προσωπικές αιχμές και διχασμούς με ανακοίνωσή τους, πέντε μέλη του Δ.Σ. της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, μιλούν «για πλήρη έλλειψη σεβασμού προς τις προσωπικότητες των άλλων και προς τις αντίθετες απόψεις», γεγονός που όπως αναφέρουν «δημιουργεί σοβαρές εντάσεις και μεγάλα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της Ένωσης».

Στην αυστηρή αλλά τεκμηριωμένη ανακοίνωση, η οποία φέρει τη υπογραφή των Χρήστου Τζανερίκου, Προέδρου Εφετών, Χαράλαμπου Μαυρίδη, Εφέτη, Ευάγγελου Κασαλιά, Αντεισαγγελέα Εφετών, Χρήστου Παπαδήμα, Πρωτοδίκη και Σταματίας Γκαρά-Δημουλέα, Ειρηνοδίκη, γίνεται επίσης λόγος για «αντιδημοκρατικές και αντισυναδελφικές ενέργειες» και καυτηριάζεται το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του προέδρου της Ε.Δ.Ε. Χριστόφορου Σεβαστίδη στην Γενική Συνέλευση του περασμένου Σαββάτου «αναλώθηκε» για να πείσει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, που αντιμετωπίζει σήμερα το Δικαστικό Σώμα, είναι η ίδρυση της νέας Ένωσης και ότι το αίτημα μεγάλου αριθμού συναδέλφων για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης είναι «αντισυνταγματικό…» .

Όπως επισημαίνουν, οι ενέργειες του «δήθεν ενωτικού Προεδρείου», όπως το αποκαλούν, «πλήττουν την εικόνα της Ένωσής μας και μειώνουν την αποτελεσματικότητά της» και παραθέτουν σειρά ενεργειών τις οποίες χαρακτηρίζουν «αντιδημοκρατικές και αντισυναδελφικές». «Η επιθετικότητα και η σύγκρουση με τους Ανώτατους και Ανώτερους Δικαστές μόνο σε βλάβη όλων των συναδέλφων μπορεί να καταλήξει, αφού η ρήξη δεν ωφελεί κανέναν» αναφέρουν.

«Ο ακραίος και αντιδημοκρατικός τρόπος των μελών του δήθεν ενωτικού προεδρείου της ΕΔΕ με πλήρη έλλειψη σεβασμού προς τις προσωπικότητες των άλλων και προς τις αντίθετες απόψεις, δημιουργεί σοβαρές εντάσεις και μεγάλα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της Ένωσης, τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε.

Ειδικότερα: 1. Αντί να αναδείξει στην Τακτική Γενική Συνέλευση, όπως έκαναν οι εκάστοτε πρόεδροι της Ένωσής μας, τα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου (κενές οργανικές θέσεις, μεγάλος φόρτος εργασίας, συνθήκες εργασίας, ελλείψεις στις υποδομές των δικαστηρίων κτλ.) και να προτείνει λύσεις σε αυτά, ο κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης αναλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του για να πείσει: α) ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, που αντιμετωπίζει σήμερα το Δικαστικό Σώμα, είναι η ίδρυση της νέας Ένωσης!!! και β) ότι το αίτημα μεγάλου αριθμού συναδέλφων για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης είναι αντισυνταγματικό.

Οι χειρισμοί αυτοί του προεδρείου καταλήγουν σε βάρος του συμφέροντος των δικαστικών λειτουργών, διότι η επιθετικότητα και η σύγκρουση με τους ανώτατους και ανώτερους δικαστές μόνο σε βλάβη όλων των συναδέλφων μπορεί να καταλήξει, αφού η ρήξη δεν ωφελεί κανέναν. Και, επιπλέον, το δήθεν ενωτικό προεδρείο, χωρίς να έχει φροντίσει να ερωτηθούν προηγουμένως και να ακουστούν όλες οι απόψεις, συμπεριέλαβε στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία είχαν απομείνει παρόντα πενήντα περίπου άτομα, απόφαση περί “διασπαστικής” νέας Ένωσης και περί αντισυνταγματικότητας της αύξησης του ορίου ηλικίας, ενώ κυρίως το τελευταίο είναι ένα σοβαρό νομικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση, μετά από λεπτομερή ενημέρωση των συναδέλφων και αφού ακουστούν όλες οι απόψεις.

2. Καταδικάζουμε, επίσης, την τακτική, την οποία για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία της Ένωσης ακολούθησε το δήθεν ενωτικό προεδρείο, το οποίο αφενός μεν κάλεσε να λάβουν το λόγο στο πανηγυρικό μέρος ακόμα και πρόσωπα των οποίων η ιδιότητα δεν το δικαιολογούσε, με αποτέλεσμα να τελειώσει το πανηγυρικό μέρος αργότερα από κάθε άλλη φορά (ώρα 14:30) και αφετέρου έδωσε, ως τελευταίες στη σειρά τον λόγο στην Πρόεδρο και στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εκ των οποίων τη μεν πρώτη ούτε καν προσφώνησε, στη δε δεύτερη υποδείχθηκε να καθίσει στη δεύτερη σειρά καθισμάτων, ενώ στον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων απέφυγε να δώσει καν τον λόγο.

Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους ότι η ευγένεια, η παιδεία και το δικαστικό ήθος είναι δείγματα πολιτισμού και ότι πρωτίστως είμαστε δικαστικοί λειτουργοί και οφείλουμε να λειτουργούμε όπως επιβάλλει η ιδιότητά μας αυτή και κατά την άσκηση των συνδικαλιστικών μας καθηκόντων. Ο δε γενικός γραμματέας της Ένωσης, παρά το ότι φρόντιζε να σχολιάζει αρνητικά τους χαιρετισμούς των ομιλητών που δεν ήταν αρεστοί στο προεδρείο, απέφυγε να πει οτιδήποτε μετά τη δήλωση-εξαγγελία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη περί της παράτασης του ωραρίου των δικαστηρίων και της περικοπής των δικαστικών διακοπών, γεγονότα που αν υλοποιηθούν θα πλήξουν καίρια όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, όπως είναι φανερό.

Αποτέλεσμα επίσης των αντιδημοκρατικών και αντισυναδελφικών ενεργειών, που θυμίζουν και τη διαγραφή με συνοπτικές διαδικασίες από το ΔΣ της Ένωσης του συναδέλφου αντεισαγγελέα Εφετών Ευάγγελου Κασαλιά, είναι και η συμπεριφορά τους εναντίον του αναπληρωματικού μέλους του ΔΣ Δημήτρη Ζιγκόλη, αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος δήλωσε στη Γενική Συνέλευση ότι: διαγράφεται από την Ένωση ως ένδειξη διαμαρτυρίας, διότι το προεδρείο προσπάθησε να προκαλέσει την πειθαρχική του δίωξη, εξαιτίας της έκφρασης των απόψεών του σε ιστοσελίδα. Επίσης, κατά τις συνεδριάσεις του ΔΣ, τα μέλη του δήθεν ενωτικού προεδρείου συμπεριφέρονται με τρόπο αυταρχικό και υβριστικό σε οποιονδήποτε εκφράζει αντίθετη άποψη, όπως συνέβη και στην τελευταία συνεδρίαση της 23.11.2016, μετά την οποία, μάλιστα, δύο άλλα μέλη του ΔΣ εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση, διαμαρτυρόμενα για τη συμπεριφορά αυτή.

Όλες οι ως άνω απαράδεκτες ενέργειες του προεδρείου πλήττουν την εικόνα της Ένωσής μας και μειώνουν την αποτελεσματικότητά της. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, διότι η συνέχιση της κατάστασης αυτής δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του ΔΣ της Ένωσης».

Αρχικά την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρη Ασπρογέρακα προκάλεσε το γεγονός ότι δεν του δόθηκε αυτοτελώς ο λόγος στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων , υπό τη θεσμική του ιδιότητα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος αποχώρησε από τη Γενική Συνέλευση χωρίς να απευθύνει χαιρετισμό, τονίζοντας ότι είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη Ένωση, η Ενωση Εισαγγελέων και ότι εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο της» .