Άρχισε η εισαγγελική έρευνα για μέγα σκάνδαλο, πολιτικό και οικονομικό, της Novartis. Πρώτος μάρτυρας ο πρώην υπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς

Με πρώτο μάρτυρα, τον πρώην υπουργό Υγείας και βουλευτή Αιτωλοκαρνανίας Μάριο Σαλμά, ο οποίος μάλιστα το ζήτησε να καταθέσει από τους πρώτους, άρχισε από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, η έρευνα για το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς σε μεγάλη έκταση στοχώρο της Υγείας αλλά και σε άλλα δύο συναρμόδια υπουργεία για τις τιμές και την πολιτική στα φάρμακα στην Ελλάδα.

Σκάνδαλο από το οποίο η Κυβέρνηση περιμένει, όπως διαρρέεται, μεγάλες αποκαλύψεις για την διαχείριση και τις αγορές γνωστών φαρμάκων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και το οποίο έγινε αντικείμενο ειδικής σύσκεψεις με το Πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Η κατάθεσή του κ.Σαλμά θεωρείται κομβική, αφού πρώτος το 2012 παρήγγειλε εσωτερικό έλεγχο για μη διαφανείς διαδικασίες στο ταξίδι που είχε διοργανώσει η συγκεκριμένη φαρμακευτική στο Βερολίνο.

Σε πόρισμα που εκδόθηκε τότε και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2012, το οποίο έχει δημοσιεύσει το «Βήμα», αναφέρεται ότι τα στελέχη του υπουργείου δεν ενημέρωσαν την υπηρεσία τους, όπως όφειλαν για το ταξίδι αυτό. Περίπου 51 άτομα ταξίδεψαν και μεταξύ τους πολλά στελέχη του υπουργείου, γιατροί, καθηγητές κ. λ. π

Η κυρία Ελένη Ράικου θα ζητήσει και τα άλλα σχετικά πορίσματα, που διαφωτίζουν για το ποιοι τελικά έπαιρναν μέρος στο «πάρτι» με τις πληρωμές.

Στο μεταξύ με γρήγορες διαδικασίες συνεχίζεται και ο φορολογικός έλεγχος για πρώην στελέχη της πολυεθνικής, που φαίνονται να εμπλέκονται.

-Έρευνα σε βάθος δεκαετίας διατάχθηκε για τις μίζες της Novartis. Σοβαρές υποψίες για επικεφαλής δύο Υπουργείων. Ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου με συμμετοχή των υφυπουργών Παπαγγελόπουλου και Πολάκη.

Γράφτηκε από τον  NonPaperNews
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 22:57
Έρευνα σε βάθος δεκαετίας διατάχθηκε για τις μίζες της Novartis. Σοβαρές υποψίες για επικεφαλής δύο Υπουργείων. Ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου με συμμετοχή των υφυπουργών Παπαγγελόπουλου και Πολάκη.
Φώς σε μέγα σκάνδαλο συναλλαγής με πολιτικά στελέχη, υπηρεσιακούς παράγοντες τριών υπουργείων (πέραν του Υγείας σε άλλα δύο οικονομικά) και με 4.000 γιατρούς με κατευθυνόμενη συνταγογράφηση σε φάρμακα χρόνιων παθήσεων. Η νέα δικαστική έρευνα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και άρση τραπεζικού απορρήτου και ανοίγματα λογαριασμών για πολλά από τα στελέχη και τους συναλλασσόμενους με την φαρμακοβιομηχανία.
Έρευνα σε βάθος δεκαετίας, με άρση τραπεζικού απορρήτου και ανοίγματα λογαριασμών για πολλά από τα στελέχη και τους συναλλασσόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες, με την φαρμακοβιομηχανία Nοvartis, διέταξε επιπλέον ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτης Αθανασίου . Διευρυμένη έρευνα μετά μπαράζ αποκαλύψεων και δημοσιευμάτων, έχει διαταχθεί πριν ημέρες από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τις καταγγελίες περί χρηματισμού 4,500 γιατρών και κρατικών λειτουργών, ώστε να προωθούν φάρμακα της εν λόγω εταιρείας.

Η έρευνα από πλευράς οικονομικών εισαγγελέων έχει ανατεθεί στον επίκουρο εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και με τη συμμετοχή αρμοδίων παραγόντων από τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης(όπως οι υφυπουργοί κ κ. Παπαγγελόπουλος και Πολάκης) για συντονισμό των ενεργειών προκειμένου οι έρευνες της δικαιοσύνης να ολοκληρωθούν γρήγορα και σε βάθος. Ήδη φιλοκυβερνητικοί παράγοντες διαρρέουν ότι πρόκειται να υπάρξουν αποκαλύψεις και μάλιστα για Υπουργούς Υγείας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά κάτι τέτοιο ούτε βεβαιώνεται από τις καταθέσεις των δύο υπαλλήλων της εταιρείας στις ΗΠΑ ούτε φαίνεται ότι υπάρχουν, ακόμα τουλάχιστον, συγκεκριμένα στοιχεία. Αντίθετα άλλοι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της συναλλαγής πέραν των 4000 γιατρών, αφορά σε ανώτερους επικεφαλής άλλου υπουργείου πέραν του Υγείας( και επίσης σε ένα άλλο οικονομικό Υπουργείο).

Οι έρευνες για τη δράση της Nοvartis, χρονολογούνται από το 2012, σχετική εντολή είχε δοθεί, τότε, από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, ο οποίος διέταξε περαιτέρω να διερευνηθεί η υπόθεση, όταν του παραδόθηκε πόρισμα που κρίθηκε ανεπαρκές. Η περαιτέρω έρευνα που διατάχθηκε, τότε, οδήγησε σε νέο πόρισμα το 2013 το οποίο όμως φαίνεται πως δεν κατέληξε στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με ορισμένες πρόχειρες εκτιμήσεις, από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, η όλη έρευνα αφορά την περίοδο 2006-2014. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει ως μάρτυρες πάνω από 150 άτομα. H συνολική ζημία για το ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται στα 80 δισ. ευρώ., ποσόν υπερβολικό, γιατί αφορά σε όλη την ετήσια δαπάνη για φάρμακα όλων των νοσοκομείων, όλων των προμηθευτριών εταιρειών..

Στις έρευνες συνδράμει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, (εξ΄ ου και το κλιμάκιο του FBI στην Ελλάδα), στο πλαίσιο της θεσμικά κατοχυρωμένης συνεργασίας των δύο χωρών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μέσω της ανταλλαγής δεδομένων.
Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ένας 44χρονος, στέλεχος της Novartis, φέρεται να ανακρίθηκε από το FBI στο ξενοδοχείο Hilton. Οι Αμερικανοί πρότειναν στον Έλληνα χημικό να αποκαλύψει όσα γνωρίζει και να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Λίγο αργότερα ο 44χρονος, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια παρέχει τις υπηρεσίες του από τη Βασιλεία της Ελβετίας, βγήκε στο μπαλκόνι του Galaxy (13ος όροφος) και απείλησε να πηδήξει στο κενό. Το αίτημά του, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να συναντήσει την προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου.