Τέλος οι ψευτοπαλληκαρισμοί και οι δήθεν ηρωικές διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση με τους θεσμούς. Η κυβέρνηση πλέον επείγεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εισπράξουν τη δόση και φέρνουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο άρον-άρον στη Βουλή προς ψήφιση, προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό ακόμη και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταβεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Δευτέρας, με ψηφισμένα τα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση του Μεγάρου Μαξίμου προς την Διάσκεψη των Προέδρων που θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι προτείνει την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου σε δύο συνεδριάσεις Σάββατο και Κυριακή που θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί.
Πάντως, η συζήτηση των προωθούμενων διατάξεων συνεχίζεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σε κλίμα έντασης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέφουν από τις εκλογικές τους περιφέρειες με αυξημένο εκνευρισμό.
Είναι ενδεικτικές οι σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος όταν ο κ. Γιάννης Βρούτσης (ΝΔ) επιχείρησε κατά την έναρξη της συνεδρίασης να κάνει σύντομη παρέμβαση και να μνημονεύσει τα θύματα της Marfin.
«Σας παρακαλώ, καθίστε κάτω κ. Βρούτση» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Μπαλαούρας, για να συνεχίσει: «Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν καταδικάσει αυτά τα φαινόμενα. Αλλά αυτά που κάνετε κ. Βρούτση δεν είναι σωστά. Θέλετε κι εγώ να αναφέρω τη δολοφονία Λαμπράκη; Δεν γίνεται συζήτηση με τέτοιους όρους». Ένταση επικράτησε και όταν η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου αποκάλεσε την κυβέρνηση και τον κ. Κατρούγκαλο «νεκροθάφτη του ασφαλιστικού».
Ζητούν υποσχέσεις για το χρέος
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τον κίνδυνο ενώ η ίδια θα βάλει την υπογραφή της για μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων, να πάρει μόνο μια …«υποσχετική» των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο euroworking group της Τετάρτης διαπιστώθηκε ότι η διαπραγμάτευση για τα νέα μέτρα των 9 δισ. βρίσκεται σε οριακό σημείο. Εκείνο που απομένει προκειμένου να κλείσει η συμφωνία ως προς αυτά σε κάποιο από τα επόμενα Eurogroup (με πιθανότερο της 24ης Μαΐου) είναι να κριθεί αν θα οριστικοποιηθούν από τώρα τα πρόσθετα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. με αναλυτική λίστα που θα ψηφιστεί από τώρα, ή αν η κυβέρνηση θα θέσει απλώς το περίγραμμα των περικοπών.
Οι δανειστές δεν δέχονται να δώσουν «λευκή επιταγή» στην (εκάστοτε) κυβέρνηση για το ποια μέτρα θα ενεργοποιήσει και πότε, αλλά ζητούν να περικοπούν και «ανελαστικές» δαπάνες, όπως μισθοί και συντάξεις.
Από την άλλη, όπως προκύπτει και από την ατζέντα που ανακοινώθηκε για το Eurogroup της 9ης Μαΐου, εκτός από συμφωνία στα μέτρα, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την καταβολή της επόμενης δόσεως που περιμένει εδώ και μήνες η χώρα μας, πρέπει να υπάρξει και συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Επειδή όμως αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ΔΝΤ και ΕΚΤ να συμφωνήσουν σε πάρα πολλές παραμέτρους (πχ το ύψος των πληρωμών για δάνεια ως ποσοστό του ΑΕΠ, το ύψος των επιτοκίων από τον ESM, η χρονική διάρκεια του «παγώματος» των επιτοκίων κλπ), η συζήτηση δύσκολα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε 15-20 μέρες, ως το συμβούλιο Eurogroup της 24ης Μαΐου ή ως τα τ