Αρχισαν οι εξαγγελίες -Τζανακόπουλος: Φοροελαφρύνσεις και μόνιμα επιδόματα

Οι δυνατότητες για τις πολιτικές που μπορούν να ασκηθούν μετά και το τυπικό τέλος της μνημονιακής επιτροπείας την 21η Αυγούστου θα είναι ακόμη μεγαλύτερες σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πέραν των άλλων, υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2019 να δούμε μια πολιτική στοχευμένων φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης, καθώς δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος περίπου 750 εκατ. «που θα είναι διαρκής, δηλαδή πλέον δεν θα είναι η λογική ενός κοινωνικού επιδόματος που θα δίνεται εφάπαξ και μόνο στην περίπτωση που έχουμε υπερπλεόνασμα».

«Έχουμε» τόνισε «μια διαρκή δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος αυξάνεται περισσότερο το 2020 και πάει λέγοντας. Επομένως, εκεί πια θα δούμε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».

Ερωτηθείς εάν μπορεί να είναι και ο ΕΝΦΙΑ σε αυτά, σχολίασε: «οι φόροι ξέρετε πάρα πολύ καλά ποιοι είναι» και πως δεν πρέπει να προτρέχουμε δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα περιγράψει τις βασικές προτεραιότητες για το τέλος του 2018 και όλο το 2019 και θα περιγράψει με πολύ μεγάλη σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης.

Για την περικοπή των συντάξεων

Σχετικά με το ζήτημα της περικοπής συντάξεων, η προνομοθέτηση του οποίου ήταν αποτέλεσμα πίεσης του ΔΝΤ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και από αυτή την εξέλιξη εξαρτώνται οι αποφάσεις που θα πάρουμε», εξηγώντας, ειδικότερα, ότι «έχουμε δέσμευση για τήρηση του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2019» και τονίζοντας πως «αυτός ο στόχος θα τηρηθεί».

Υπογράμμισε ότι από την 21 Αυγούστου η κατάσταση θα είναι ριζικά διαφορετική, η παρακολούθηση δεν είναι των μέσων, αλλά των στόχων. Και πως «εφόσον οι στόχοι θα επιτυγχάνονται, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά».

«Εφόσον οι στόχοι τηρούνται, η διακριτική ευχέρεια για την επιλογή των μέσων θα είναι στην κυβέρνηση» υπογράμμισε. «Από τη στιγμή που έχει ζητηθεί ισοδύναμο, ανοίγει και την πόρτα, ώστε ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά να παραμείνει και για το 2019».

«Παράθυρο» για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ και το 2019

Σχετικά με την αναστολή του μέτρου αύξησης ΦΠΑ στα πέντε προσφυγικά νησιά, σχολίασε ότι προκαλούσε δημοσιονομικό κενό 24 εκατ. και γι’ αυτό «μια ακραία ομάδα στο εσωτερικό του γερμανικού κοινοβουλίου και, δρώντας με έντονο σχολαστικισμό, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ισοδύναμα για να καλυφθεί το κενό».

«Δεν υπήρχε περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα για 24 εκατ.», σημείωσε. Υπογράμμισε δε ότι «από τη στιγμή που έχει ζητηθεί ισοδύναμο μέτρο, ανοίγει και την πόρτα ώστε ο ΦΠΑ να παραμείνει και για το 2019».

Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η 4ετία θα εξαντληθεί και πως «η ΝΔ έχει χάσει την ψυχραιμία της, γιατί βλέπει ότι η σημερινή κυβέρνηση ολοκληρώνει τον κύκλο τού προγράμματος και βγαίνει σε μια φάση που θα μπορεί να ασκήσει με πολύ μεγαλύτερη ελευθερία πολιτικές κοινωνικής στήριξης».

Για ποινικό δικαστήριο η ανακοίνωση της ΝΔ

Ως προς το χθεσινό σημείωμα της ΝΔ για την εταιρεία των αδερφών του πρωθυπουργού, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Η ΝΔ εξέδωσε μια ανακοίνωση που στην κυριολεξία είναι για ποινικό δικαστήριο», «ήταν ένα συκοφαντικό λιβελογράφημα».

«Σε συνεργασία με ένα συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα, η ΝΔ προσπαθεί να βυθίσει τη χώρα σε αυτό το σκοτάδι» προσέθεσε και απέκρουσε αναλυτικά μια-μια ως «ψευδείς», «ανυπόστατες» και «συκοφαντικές» τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.