Απορούν οι FΤ για την αντίδραση Τσίπρα αφού ο Τόμσεν λέει ότι και η Αθήνα για το χρέος

Δεν μπορούν να κατανοήσουν στο ΔΝΤ την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στα όσα τεκμαίρονται ως θέσεις του Ταμείου μέσα από τη διαρροή των wikileaks, την οποία, πλέον, οι πάντες θεωρούν ότι αποδίδει τις πραγματικές θέσεις των δανειστών.

Και τούτο συμβαίνει, όπως γράφουν οι Financial Times, γιατί ο Πώλ Τόμσεν επί της ουσίας προσπαθεί να προωθήσει αυτά που και ο Αλ. Τσίπρας θέλει.

Σύμφωνα με την πρώτη «ανάγνωση» αυτών που έχουν συμβεί από το πρωί, με τη διαρροή της συνομιλίας του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, κ. Τόμσεν με την επικεφαλής της αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ίβα Πέτροβα , που δημοσίευσε ο ιστότοπος WikiLeaks, οι Financial Times τονίζουν ότι ο Τόμσεν δείχνει την ανησυχία του για πιθανές καθυστερήσεις της εξεύρεσης λύσης στην ελληνική αξιολόγηση, γιατί όσο πλησιάζουμε στην ώρα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για το Brexit η κατάσταση θα περιπλέκεται για τους Ευρωπαίους.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνουν άμεσα την αυθεντικότητα του εγγράφου, αλλά αξιωματούχος με συμμετοχή στις συζητήσεις είπε ότι το έγγραφο αντανακλά με ακρίβεια τις πεποιθήσεις και απόψεις – διατυπωμένες ιδιωτικά και δημόσια – του Πολ Τόμσεν αν και «σε μία γλώσσα πιο άμεση και χρωματισμένη» επισημαίνεται στο άρθρο που υπογράφει ο Πήτερ Σπήγκελ.

Σύμφωνα με τη συνομιλία που δημοσιεύει το WikiLeaks, το ΔΝΤ σκοπεύει να πει στη Γερμανία ότι θα αποχωρήσει από την Τρόικα, αν το Ταμείο και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενώ την ίδια ώρα φαίνονται διστακτικοί για την επιστροφή τους στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Ειδικότερα οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ανέφεραν πως η απειλή αυτή είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα «σημείο απόφασης», πείθοντας την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα της ελάφρυνσης χρέους και την Ελλάδα να αποδεχθεί τα μέτρα του ΔΝΤ για τις συντάξεις και τα εργασιακά.
Επίσης το έγγραφο του WikiLeaks αναφέρει πως η Βελκουλέσκου δήλωσε ότι «αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως (η Ελλάδα) υποχώρησε λίγο τόσο στην φορολογική μεταρρύθμιση όσο και στο αφορολόγητο και τις επικουρικές συντάξεις».
Ο Τόμσεν εμφανίζεται να θέλει να πιέσει την Μέρκελ, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την Τρόικα θα εμφανισθεί ως κάτι κακό και θα την αναγκάσει να απαντήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί. Ο ίδιος κάνει μια χαλαρή σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με το ζήτημα των προσφύγων.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά στον εκνευρισμό της Ντέλιας Βελκουλέσκου για το ζήτημα αυτό, όπως αποτυπώνεται στον σχετικό διάλογο.

«Πρέπει να αποφασίσουν ξεκάθαρα αν πιστεύουν τις δικές μας προβλέψεις ή της Κομισιόν», φαίνεται να έχει πει η ίδια και οι FT σχολιάζουν:

Παρά τον θυμό των Ελλήνων σχετικά με την αποκάλυψη, το έγγραφο δείχνει επίσης ότι το ΔΝΤ έχει επιχειρήματα υπέρ της Ελλάδας, λέγοντας ότι επιθυμεί την ελάττωση της πίεσης σχετικά με τους πλεονασματικούς στόχους και να προσφέρει στην Ελλάδα μία σημαντική ελάφρυνση χρέους – και τα δύο πολιτικές που ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από καιρό.

Για να παραθέσουν την δήλωση Τόμσεν:

«Ελπίζω για το καλό των Ελλήνων ότι θα βρούμε μία λύση σύντομα».
Μετά από όλα αυτά, οι Financial Times τονίζουν ότι αν και θετικά διακείμενος ο Τόμσεν στους στόχους της Ελλάδας, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου», όπως τόνισε σε δήλωση της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία συμμετέχει στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με υπουργούς και συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αν και το μεγαλύτερο μέρος του εγγράφου περιλαμβάνει θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα λίγο – πολύ γνωστές, συνεχίζει το άρθρο, αποτυπώνει με λεπτομέρεια τις βαθύτατες διαφορές του ΔΝΤ και της Κομισιόν, ενώ φωτίζει την πεποίθηση του Ταμείου ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν καμία αξιοπιστία πλέον ως προς τις κρίσεις της για τις δημοσιονομικές και οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.