Αποκαλύψεις Spiegel για εμπλοκή Σόιμπλε στα «Panama Papers»

Τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμπλέκει στο σκάνδαλο των «Panama Papers» δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel.

Σύμφωνα με αυτό, που επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αγνόησε επανειλημμένα πληροφοριοδότη, ο οποίος ήθελε να αποκαλύψει ύποπτες γερμανικές συναλλαγές μέσω offshore στον Παναμά!

Τόσο ο Σόιμπλε όσο και ο Βέρνερ Γκάτσερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αρνούνταν, επί σειρά ετών, να έρθουν σε επαφή με πληροφοριοδότη, που ήθελε να προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με ύποπτες συναλλαγές μιας εικονικής εταιρείας στον Παναμά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οπως επισημαίνει, το υπαγόμενο στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο (Bundesdruckerei), που αναφέρεται στα λεγόμενα «Panama Papers», χρησιμοποίησε αυτή την εταιρεία για συναλλαγές στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, γράφει η Deutche Welle, «ούτε ο Σόιμπλε, που τώρα ανοίγει μέτωπο κατά των offshore εταιρειών, ούτε ο Γκάτσερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κρατικού ομίλου (Bundesdruckerei), αντέδρασαν επί σειρά ετών στην προσφορά» του πληροφοριοδότη, «που τους είχε γράψει προσωπικά».

Η offshore εταιρεία Billingsley Global Corporation, που χρησιμοποιούσε το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο και επίσης αναφέρεται στα «Panama Papers», ιδρύθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, που βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι έπειτα από «πολυάριθμες τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές έρευνες, δεν διαπιστώθηκαν νομοθετικές παραβιάσεις», επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό το διάστημα εξετάζεται εκ νέου, εντός του Ομοσπονδιακού Τυπογραφείου, η επίμαχη «συναλλαγή στη Βενεζουέλα».

Σήμερα, σύμφωνα με το Spiegel, το γερμανικό το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου διαφάνειας και δράσης, προκειμένου μεταξύ να μπει φραγμός σε συναλλαγές γερμανικών επιχειρήσεων με φορολογικούς παραδείσους, ενώ τονίζει ότι το Βερολίνο απέρριπτε μέχρι πρότινος τη σύσταση ενός μητρώου διαφάνειας.