Απογοήτευση στο Μαξίμου από την αποτυχία και της τρίτης υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Οι γκάφες και αδεξιότητες έχουν επεκταθεί σε διάλυση των υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα.

Οι αποτυχίες στην Αμφίπολη, στα πνευματικά δικαιώματα, στα Κρατικά Θέατρα, στα Περ ιφερειακά Μουσεία, στον Κινηματογράφο κλπ.

Αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού θέλει να δει τις πραγματικές εντυπώσεις του κοινού που πηγαίνει στα μουσεία, αρκεί να ξεφυλλίσει τα βιβλία των επισκεπτών: επαινούν τις εκθέσεις και σχολιάζουν πικρόχολα τα υπόλοιπα.

Θέση στο θέμα πήρε και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπου, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει «εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης» όσα συμβαίνουν και αμέλεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, «που θέτει σε κίνδυνο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς»

Δεν είναι μόνον ότι τα μουσεία της περιφέρειας καταρρέουν, όπως γράφει στο σημερινό ρεπορτάζ της η Γιώτα Συκκά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.. Δεν είναι ότι η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου θεωρεί ότι όλα βαίνουν καλώς, ενώ ο χώρος του πολιτισμού πάει από το κακό στο χειρότερο – ο τραγέλαφος με την Εθνική Πινακοθήκη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Πριν από δύο εβδομάδες, η «Κ», διά της Γιούλης Επτακοίλη, αποκάλυψε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου ήταν για δέκα ημέρες κλειστό και οι οικείες υπηρεσίες του υπουργείου δεν είχαν στείλει καμία ανακοίνωση. Φιλοτιμήθηκαν όταν η συνάδελφος δημοσίευσε την είδηση. Το κλίμα που μεταφέρουν, εξάλλου, στην «Κ» πηγές του ΥΠΠΟΑ, κοντά στην υπουργό, είναι πως στο υπουργικό γραφείο, στο ρετιρέ της Μπουμπουλίνας, υπάρχει διαρκώς μια εσωτερική ένταση, στην οποία καλούνται διαρκώς οι συνεργάτες της να ανταποκριθούν.

Πότε χάνονται χαρτιά, πότε υπογράφονται υπουργικές αποφάσεις που αποσύρονται αμέσως, λόγω λάθους, πότε οι ευθύνες γυρίζουν από γραφείο σε γραφείο και κανείς δεν γνωρίζει τίποτα.

Είναι πολλά τα λάθη όμως – και οι ευθύνες. Οπως πολλές είναι και οι καθυστερήσεις. Το υπουργείο Πολιτισμού, ιδίως τώρα που διοικείται από μια καλλιτέχνιδα, που έχει φάει τον πολιτισμό με το κουτάλι και ταυτόχρονα έχει, επί πολλά χρόνια, συμβάλει στην ανάπτυξή του, παρουσιάζει την εικόνα ενός θεατρικού μπουλουκιού, το οποίο δεν διαλύεται επειδή υπάρχει η γραφειοκρατία που δεν το επιτρέπει.

Η Λυδία Κονιόρδου μοιάζει να μην μπορεί να διαχειριστεί το πολιτικό και διοικητικό κομμάτι του χαρτοφυλακίου της. Ισως δεν θέλει, ίσως συνειδητοποίησε ότι «δεν είναι για μένα αυτά». Εξάλλου, όπως είχε πει σε συνομιλία της με την «Κ» τις προάλλες, βρίσκεται σε αυτήν τη θέση για όσο τη χρειάζεται ο πρωθυπουργός. «Εγώ δεν είχα καμία επιθυμία να ασχοληθώ με την πολιτική. Δύο ώρες προτού ανακοινωθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο, μου τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός και μου έκανε την πρόταση».

Δεν ξέρω πόσο σπουδαία ευκαιρία ήταν αυτή για την κ. Κονιόρδου, την οποία υπηρετεί, ακόμη κι αν δεν νιώθει «αρκετή». Τουλάχιστον, ας δείξει ότι προσπαθεί για κάτι, πέρα από τις φωτογραφίες της με συναντήσεις, που έχουν κατακλύσει τα δημοσιογραφικά emails.

Για «πρωτοφανή οικονομικό στραγγαλισμό» και για «εγκληματική αμέλεια κυβέρνησης και πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ που θέτει σε κίνδυνο την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η φιλοτιμία των εργαζομένων κρατάει τη δημόσια εικόνα των μνημείων, πολλά από τα οποία βρίσκονται, όπως τα παρουσιάζουν, υπό διάλυση και ουσιαστικά μιλούν για το απόλυτο μπάχαλο στη λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων , χωρίς, ούτε τα απαραίτητα, χαρτί, μελάνι, πυροπροστασία.

«Ο ΣΕΑ καταγγέλλει τον πρωτοφανή οικονομικό στραγγαλισμό που υφίσταται η Αρχαιολογική Υπηρεσία τη φετινή χρονιά, και ο οποίος οφείλεται όχι μόνο στις πνιγηρές πολιτικές λιτότητας και τις επιπτώσεις των μνημονίων και στον χώρο του Πολιτισμού, αλλά και σε πρωτοφανείς νομοθετικές και γραφειοκρατικές εμπλοκές και παραλήψεις που δεν επιτρέπουν στις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να διαχειριστούν τα ελάχιστα κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού που διατίθενται για πάγια λειτουργικά έξοδα».

Αυτό αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), τονίζοντας, «Βρισκόμαστε ήδη στη μέση της χρονιάς, την εποχή δηλαδή που οι ανάγκες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων φτάνουν στην κορύφωσή τους, καθώς και η τουριστική περίοδος, και όμως η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν μπορεί να προβεί σε καμία εργασία ή προμήθεια για να εξυπηρετήσει απολύτως απαραίτητες ανάγκες!».

«Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια κυβέρνησης και πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ που θέτει σε κίνδυνο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», συμπληρώνει ο ΣΕΑ.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «η πρωτόγνωρη αδυναμία διαχείρισης των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού από τις Υπηρεσίες έχει άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία των μουσείων και των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων:

«Βλάβες στα συστήματα ασφαλείας που δεν μπορούν να επισκευαστούν, μέτρα πυροπροστασίας -όπως καθαρισμοί αρχαιολογικών χώρων από βλάστηση και συντήρηση συστημάτων πυρόσβεσης- να εκτελούνται μερικώς από το ελάχιστο μόνιμο προσωπικό ή τους δήμους, όπου υπάρχει συνεργασία, τα μουσεία χωρίς ούτε τα απαραίτητα είδη καθαριότητας, τα υπηρεσιακά οχήματα -που μεταφέρουν αρχαιότητες, εργαλεία, προσωπικό για ανασκαφές, αυτοψίες, καθαρισμούς, συντήρηση μνημείων- ακινητοποιημένα χωρίς καύσιμα, ενώ στις υπηρεσίες δεν υπάρχει καν μελάνι και χαρτί για εκτύπωση δημοσίων εγγράφων!

«Το γεγονός ότι η δημόσια εικόνα μουσείων και χώρων δεν έχει αμαυρωθεί εδώ και έξι μήνες οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην φιλοτιμία των εργαζομένων, οι οποίοι καλύπτουν εθελοντικά πολλά από τα βασικά έξοδα».

Ο ΣΕΑ κάνει λόγο και για «νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά και δημόσιες δηλώσεις υπουργών, που δείχνουν ότι η κυβέρνηση (με σύμπνοια «θεσμών» και τοπικών συμφερόντων) επιθυμεί να περικοπούν λειτουργίες, στο πλαίσιο της συνειδητής απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ως βασικού φορέα προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ως ικανού, λειτουργικού φορέα που εκτελεί πάσης φύσεως έργα επί μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.

Παράλληλα, εξωγενείς φορείς και συμφέροντα διεκδικούν λυσσαλέα επικερδείς (όπως προσδοκούν) τομείς, όπως η διαχείριση μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και η εκτέλεση αρχαιολογικών έργων».

Δεν αρκεί να περιμένει αύξηση των εσόδων επειδή αναμένονται περισσότεροι τουρίστες φέτος. Αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού θέλει να δει τις πραγματικές εντυπώσεις του κοινού που πηγαίνει στα μουσεία, αρκεί να ξεφυλλίσει τα βιβλία των επισκεπτών: επαινούν τις εκθέσεις και σχολιάζουν πικρόχολα τα υπόλοιπα…

Θέση στο θέμα πήρε χθες και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπου, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει «εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης» όσα συμβαίνουν και αμέλεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, «που θέτει σε κίνδυνο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».