Αποφυλακίζονται και επιστρέφουν Ελλάδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Ανδριανούπολης ανακοίνωσε στις 19.09 το απόγευμα της Τρίτης το πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu.

Οι δύο ένστολοι είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου, αφότου πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Στον αντίποδα, οι εισαγγελείς υποπτεύονταν τους δύο Έλληνες για στρατιωτική κατασκοπεία, αν και έως τώρα δεν είχε οριστικοποιηθεί το κατηγορητήριο.

Θυμίζουμε ότι οι τουρκικές Αρχές είχαν απορρίψει τα προηγούμενα αιτήματα αποφυλάκισης του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη με την αιτιολογία ότι ήταν ύποπτοι φυγής και δεν διέθεταν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

Σήμερα, μετά από 168 μέρες κράτησης, αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι να παρουσιαστούν στη δίκη που θα διεξαχθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα υπήρξε συνάντηση του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσινγκτον με τον σύμβουλο ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, όπου δέχθηκε πιέσεις για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον και ίσως δεν ήταν τυχαία η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων, την ίδια μέρα, καθώς φέρεται να υπήρξαν πιέσεις και γι’ αυτούς.

Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη αν η αποφυλάκιση τους σημαίνει ότι μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα ή αν πρέπει να παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.

Διπλωματικοί κύκλοι, πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επαναπατρισμού τους μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.