Από φθινόπωρο η απόφαση για έξοδο στις αγορές

Σε κλοιό βρέθηκαν και χθες τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία συνέχισαν να επηρεάζονται από τη γειτονική αγορά της Ιταλίας, όπου επανήλθαν από το βράδυ της Πέμπτης οι ανησυχίες για ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου γύρου εκλογών.

Το κλίμα στην ελληνική αγορά επηρεάζεται σταθερά από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, με τις αποδόσεις να παραμένουν υψηλές και με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται μόλις στα επτά εκατομμύρια ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ξέφυγε έως το 4,12%, για να μαζέψει εν συνεχεία στο 4,07% και με το spread στις 389 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθεσμους τίτλους με λήξη το 2019 και 2023, οι αποδόσεις κινήθηκαν στο 1,06% και 3,13%, ενώ στο επταετές στο 3,66%.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα καθησυχάζουν. Από το φθινόπωρο και μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα τεθεί εκ νέου θέμα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων. Η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων πάνω από το 4,1% δεν αλλάζει κάποιο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, καθώς ήταν ούτως ή άλλως αποφασισμένο οι επόμενες κινήσεις στις αγορές να είναι πολύ προσεκτικές και να μη γίνουν βεβιασμένα μέσα στον Αύγουστο. Στελέχη με πλήρη γνώση της λειτουργίας των αγορών υποστηρίζουν ότι τον Αύγουστο είναι συνηθισμένο να παρουσιάζονται απότομες μεταβολές στις αποδόσεις, ειδικά αν υπάρχει μια αφορμή όπως συμβαίνει φέτος (λόγω της απειλής εμπορικού πολέμου κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει καμία από τις τρεις «τεχνοκρατικές» προϋποθέσεις που έχουν τεθεί προκειμένου να προχωρήσει η επόμενη έκδοση ελληνικού ομολόγου. Και η απόδοση κινείται σε υψηλά επίπεδα άνω του 4% (ενώ το ζητούμενο είναι το επόμενο βήμα να γίνει μόλις υπάρξει υποχώρηση στο επίπεδο του 3,6%) και η διαφορά ανάμεσα στην απόδοση του ελληνικού και του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου είναι μικρή (σ.σ. χθες το ιταλικό ομόλογο σκαρφάλωσε κοντά στο 3%) και η απόδοση του ελληνικού επταετούς ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί όταν είχε γίνει η τελευταία έκδοση. Υπό αυτά τα δεδομένα, όλο το βάρος θα πέσει στη χάραξη του σχεδιασμού δανεισμού της επόμενης χρονιάς αλλά και η «επικοινωνία» των θετικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας στους ξένους επενδυτές.

Λίγο πριν από την έναρξη, χθες το απόγευμα, της σύσκεψης των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης συνασπισμού της Ιταλίας για τη συζήτηση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, φέρεται να επικρατούσε έντονος διχασμός ως προς τα σχέδια των δαπανών στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου, με τα ιταλικά κρατικά ομόλογα να δέχονται άγριο σφυροκόπημα. Η έλλειψη συνοχής και κοινής γραμμής στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού, όπως φάνηκε την Πέμπτη, έδωσε το νέο έναυσμα για ρευστοποιήσεις στην ιταλική αγορά κρατικού χρέους.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου ξεπέρασε το 3% για πρώτη φορά από τις 11 Ιουνίου, για να πάρει λίγο αργότερα μία ανάσα στο 2,98%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου, στις 255 μονάδες βάσης. Κατά 25 μονάδες βάσης αυξήθηκαν και οι βραχυπρόθεσμοι ιταλικοί κρατικοί τίτλοι.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία δέχεται πιέσεις να αυξήσει τις δαπάνες από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, κάτι που θα φέρει τη χώρα του σε μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Η σύγκρουση αυτή πυροδότησε αρχικά χθες ανησυχίες για πιθανή παραίτηση του Τρία, εξέλιξη που επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο νέων εκλογών. Σύμφωνα με αναλυτές, μία παραίτηση του Τρία πιθανόν να οδηγήσει σε κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και νέες εκλογές, με τη Λέγκα να καταλήγει με ακόμη μεγαλύτερο έδαφος.

Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, οπότε ο Τρία εξέφρασε την ικανοποίησή του με το γενικό πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο συμφωνήθηκε με τους συναδέλφους του, οι τιμές των ιταλικών κρατικών ομολόγων «μάζεψαν» μέρος των απωλειών τους.