Ανοιχτό άφησε ο Γ. Μουζάλας το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από Σένγκεν-«Έχετε δίκιο να ανησυχείτε και εγώ ανησυχώ…»

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδος από τη Σένγκεν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δρα σαν το πράγμα αυτό να υπάρχει!

Σε συνέντευξή του στο Mega, όταν ρωτήθηκε εάν είναι πιθανό να αποκλειστεί για μερικούς μήνες η Ελλάδα από τη Σέγκεν, είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνησή μας και οποιαδήποτε κυβέρνηση οφείλει να δρα σαν αυτό το πράγμα να υπάρχει σαν ενδεχόμενο και που πρέπει να το πολεμήσει».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το προσφυγικό και θα παλέψει, ώστε να φύγουν από το τραπέζι των συζητήσεων στην Ευρώπη προτάσεις περί εξόδου της από τη Σέγκεν. «Μπορώ να σας εγγυηθώ είναι ότι θα παλέψω, ώστε τέτοιες προτάσεις που δεν είναι επίσημες, να φύγουν από το τραπέζι», δήλωσε.

Ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε την ύπαρξη ανησυχητικών απόψεων, τις οποίες η Αθήνα προσπαθεί να αποκρούσει. «Έχετε δίκιο να ανησυχείτε και εγώ ανησυχώ, υπάρχει μια Ευρώπη που ένα κομμάτι της είναι πολύ τρομαγμένο, είναι σε πανικό, έχουμε ένα φαινόμενο τραυματικό δηλάδή μέσα στα ίδια τα κόμματα διαφορετικές απόψεις», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό.

Σχολιάζοντας την παρουσίαση έκθεσης από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις με προειδοποιητικά σήματα προς την Ελλάδα εφόσον δεν ολοκληρώσει τα hotspots σε τρεις μήνες, ο υπουργός εκτίμησε ότι αυτή δεν αποτελεί επίσημη άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η έκθεση έχει δίκιο, λέει ότι στις 13 Νοεμβρίου οι καταγραφές μέσω Eurodac γινόντουσαν περίπου στο 60%. Τα άλλα γινόντουσαν με μελάνι. Αυτό που δεν λέει η έκθεση είναι ότι εμείς έχουμε ζητήσει 100 μηχανήματα Eurodac και στις αρχές του Νοέμβρη δουλεύαμε με 48. Δεν είχαμε. Το κάθε μηχάμηνα κάνει 100 καταγραφές την ημέρα. Τώρα που έχουμε τα μηχανήματα οι εκθέσεις είναι καλύτερες», επισήμανε.

Σχετικά με τις δηλώσεις του στο BBC περί σύστασης των Βέλγων να πνίγει η Ελλάδα μετανάστες στη θάλασσα, ο κ. Μουζάλας το επιβεβαίωσε:

«Το επαναλαμβάνω ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για Σέγκεν στη σύνοδο των υπουργών, ο μόνος που έθεσε μια πρόταση που είχε τρία σκέλη ήταν ο Βέλγος που ασχολείται με τη μετανάστευση, δεν είναι ακριβώς υπουργός.

»Είπε τρία πράγματα απίστευτα: το πρώτο ήταν να βγούμε από Σέγκεν, το δεύτερο να φτιάξουμε στρατόπεδα για 400.000 άτομα τουλάχιστον και το τρίτο ήταν να κάνουμε push back στη θάλασσα, όχι να τους πνίξουμε αλλά είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται και από το Διεθνές Δικαστήριο, έγινε στη διάρκεια του lunch, κανείς δεν συζήτησε το θέμα, προσπεράστηκε, μετά σε μια ιδιωτική συζήτηση του είπα ότι πέρα από το ιδεολογικό ζήτημα είναι και πρακτικό, ένα στρατόπεδο για 400.000 άτομα θέλει 170.000 αστυνομικούς, θέλει 30 εκατομμύρια φαγητό την ημέρα, 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα σαπούνι. Δεν υπάρχει για εμάς το στρατόπεδο».

Παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει τις ευθύνες της για τα hotspots, αλλά τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτά, αλλά οι ροές που δεν μειώνονται.

Ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα έχει «τελειωμένο το κέντρο στη Μυτιλήνη που είναι λειτουργικό, τελειώνουν μέχρι 10-15 Φλεβάρη τα κέντρα στη Σάμο -ίσως λίγο αργότερα λόγω εδαφικών δυσκολιών- στη Χίο και στη Λέρο και θα είναι λειτουργικά τις επόμενες μέρες», ενώ για το πέμπτο της Κω, ομολόγησε ότι «υπάρχει η γνωστή εμπλοκή, το έχουμε πει στην Κομισιόν, δεν θα είναι αυτό το πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα για την Ελλάδα και για την Κω, θα το λύσουμε», υπογραμμίζοντας ότι τα κέντρα καταγραφής συνολικά θα λειτουργούν πλήρως «πολύ νωρίτερα» από το τρίμηνο.

Σχετικά με τις φωνές της αντιπολίτευσης ότι το πρόβλημα διογκώθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι «το προσφυγικό ξεκίνησε τώρα» και όχι επί κυβερνήσεως ΝΔ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτήρισε κλειδί για την υπόθεση της μείωσης των ροών την Τουρκία.

«Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις – κίνητρα. Εμείς διατυπώσαμε πρόταση που πιθανώς να μας φέρει και σε δύσκολη θέση, που λέει πολύ απλά ότι ο μόνος τρόπος και επιστημονικά να μειωθούν οι ροές είναι στην ακτή της Τουρκίας. Πρέπει και είμαστε διατεθειμένοι να φτιαχτεί ένα σύστημα με τη Frontex που έτσι και αλλιώς συνεργαζόμαστε, τα παράλια, έρχεται η βάρκα με τους 100 πρόσφυγες, γίνεται καταμέτρηση με τη Frontex, οδηγούνται στο hotspot, γίνεται ο διαχωρισμός, καταγράφονται, πρόσφυγες – μετανάστες, την άλλη μέρα όσοι είναι παράνομοι μετανάστες οδηγούνται πίσω στην ακτή και με σκάφος της Frontex επιστρέφονται στην Τουρκία», δήλωσε.

Σχετικά με τη συνδρομή του υπουργείου Άμυνας, ο κ. Μουζάλας αναγνώρισε ότι «ο στρατός προσφέρει, ο υπουργός Άμυνας προσφέρει, δίνει στρατόπεδα, φορτηγά, ο υπουργός Μετανάστευσης ζητάει από όλους περισσότερα, εκτιμώ ότι χωρίς στρατό δεν θα μπορούσαμε να ταΐζουμε κάποιους χιλιάδες ανθρώπους, χωρίς φορτηγά δεν θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε σκηνές, δεν είναι πρόβλημα αντίθεσης, το υπουργείο Άμυνας βοηθάει».