Άνετος προσκυνητής  πάσης θρησκείας ο Ντ. Τράμπ  σε Μέση Ανατολή και Βατικανό.

Περασμένα  ξεχασμένα οι κατηγορίες κατά του Πάπα.

Ο  πλανητάρχης  πήρε πίσω πολλές προεκλογικές απειλές και υποσχέσεις του για τα θέματα  της Μέσης Ανατολής και την   στρατηγική αναδίπλωση των ΗΠΑ , ενώ  επέδειξε μεγάλη ευελιξία και προσαρμοστικότητα  στα θρησκευτικά δόγματα στη Σαουδική Αραβία, στην πολυθρησκευτική Ιερουσαλήμ(από  Τείχος των Δακρύων  των Εβραίων έως τον Πανάγιο Τάφο), τη  Βηθλεέμ και στο Βατικανό.

Ο ίδιος είναι παραδοσιακός Καλβινιστής,   δηλαδή Προτεστάντης της κατηγορίας των Πρεσβυτεριανών. Τελευταίος θρησκευτικός  του σταθμός το Βατικανό.Με παλαιότερες επιθετικές δηλώσεις κατά του Ισλάμ αλλά και του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.  Χθές, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να είναι «ειρηνοποιός» στη διάρκεια της πολυαναμενόμενης συνάντησής τους στο Βατικανό , και εκείνος υποσχέθηκε να μην ξεχάσει το μήνυμα του ποντίφικα. Περασμένα ξεχασμένα οι μεταξύ τους  αιχμές.

Τον Τραμπ υποδέχθηκε στην αυλή του Βατικανού ο αρχιεπίσκοπος Γκέοργκ Γκανσουέιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαινόταν αμήχανος καθώς εισήλθε στον μικρό ανελκυστήρα που τον οδήγησε στον τρίτο όροφο του Αποστολικού Παλατιού, την επίσημη κατοικία του πάπα, συνοδεία του Γκανσουέιν και άλλων αξιωματούχων.

Μαζί με τον Τραμπ ήταν η σύζυγός του Μελάνια, η κόρη του Ιβάνκα, ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Ο πάπας δεν χαμογέλασε όταν χαιρέτησε τον Τραμπ έξω από το γραφείο του, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είπε μόνο: «Είναι μεγάλη τιμή».

Οι δύο άνδρες πόζαραν για φωτογραφίες, με τον πάπα να παραμένει σοβαρός την ώρα που ο Τραμπ χαμογελούσε στους δημοσιογράφους.

Η ατμόσφαιρα έμοιαζε αμήχανη και ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι στο παρελθόν πάπας και Τραμπ έχουν ανταλλάξει σκληρές δηλώσεις.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν ιδιαιτέρως για περίπου 30 λεπτά μέσω διερμηνέων.

Και οι δύο εμφανίστηκαν πιο χαλαροί στο τέλος της συνάντησής τους, με τον πάπα να χαμογελά και να αστειεύεται με τον Τραμπ και τη Μελάνια.

Ο πάπας Φραγκίσκος δώρισε στον Αμερικανό πρόεδρο μια μικρή, ξύλινη ελιά και του εξήγησε ότι συμβολίζει την ειρήνη. «Είναι επιθυμία μου να γίνετε ελιά για να χτίσετε την ειρήνη», δήλωσε ο πάπας μιλώντας στα ισπανικά.

Ο Τραμπ απάντησε: «Χρειαζόμαστε ειρήνη».

Ο πάπας έδωσε επίσης στον Τραμπ ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του μηνύματός του υπέρ της ειρήνης του 2017 με τίτλο: «Η μη βία: ένας τρόπος πολιτικής υπέρ της ειρήνης», και ένα αντίτυπο της επιστολής του του 2015 σχετικά με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή.

«Θα τα διαβάσω», περιορίστηκε να σχολιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Τραμπ έδωσε στον πάπα αντίτυπα από την έκδοση των πέντε βιβλίων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Κατά τον αποχαιρετισμό τους ο Τραμπ είπε στον πάπα: «Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Δεν θα ξεχάσω τα όσα είπατε».

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν οι δύο άνδρες έχουν ανταλλάξει σκληρές δηλώσεις.

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει πέρυσι ότι ένας άνθρωπος που σκέφτεται να χτίσει τείχη και όχι γέφυρες «δεν είναι χριστιανός», αναφερόμενος στη πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Ο Τραμπ απάντησε ότι είναι «αισχρό» ο πάπας που εκπροσωπεί όλους τους καθολικούς να αμφισβητεί την πίστη του.

«Αν και όταν το Βατικανό δεχθεί επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το απόλυτο τρόπαιο του ΙΚ, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι ο πάπας θα εύχεται και θα προσεύχεται να είναι πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ», είχε επισημάνει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σκόπευε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Ρώμη κατά την περιοδεία του, κάτι που θεωρήθηκε προσβλητικό από κάποιους στο Βατικανό.

Όταν άλλαξε γνώμη, το Βατικανό δέχθηκε να συναντηθεί με τον πάπα στις 8:30 το πρωί της Τετάρτης, μια ασυνήθιστη ημέρα και ώρα για επισκέψεις, καθώς ο ποντίφικας κάθε Τετάρτη στις 10:00 συναντάται με το κοινό στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Προσκύνησε στον Πανάγιο Τάφο ο Ντόναλντ Τραμπ

Τον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα επισκέφθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια, στις 22 Μαΐου, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης του στο Ισραήλ.

Εκεί τον υποδέχθηκε ο   Ορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος όπως και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων( Αρμενίων, Κοπτών, Καθολικών), και μαζί πήγαν στον Πανάγιο Τάφο όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προσκύνησε. Στην συνέχεια ο Trump πήγε στο γραφείο του Ναού, όπου ο Μακαριώτατος του προσέφερε ως δώρο μια εικόνα της Γεννήσεως.

Ο αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε τη συγκίνηση του για την επίσκεψη στο πιο αρχαίο μνημείο της Χριστιανοσύνης ενώ ευχήθηκε για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είχε προηγηθεί προσκήνυμα, με  κάλυμα κιπά, μαζί με τον Εβραίο γαμπρό του το Τείχος των Δακρύων στην παλαιά Ιερουσαλήμ και στη Βηθλεέμ.