Αλβανική πρόκληση: Τσάμηδες διαδηλωτές υποδέχθηκαν τον Κοτζιά στα Τίρανα (βίντεο)

Απροετοίμαστος για άλλη μια φορά “πιάστηκε” ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογο του. Κατά την επίσκεψη του ομάδα περίπου 150 αυτοποκαλούμενων «Τσάμηδων» διαδηλωτών «υποδέχθηκε» με ανθελληνικά συνθήματα. Ό Έλληνας υπουργός Εξωτερικών φέρει ευθύνη για το γεγονός οτι πήγε στη συνάντηση, γνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη ομάδα είχαν ήδη δημιουργήσει θέμα τα τελευταία 24ωρα. Φυσικά η Αλβανική κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτε για να προστατέψει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, με αποτέλεσμα οι Αλβανοί εθνικιστές να βρουν την ευκαιρία να προωθήσουν τις ανθελληνικές διεκδικήσεις.

Οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο του Νίκου Κοτζιά στο κτίριο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Τα ανθελληνικά συνθήματα

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά, μητέρα μας, περίμενέ μας» και «καταργήστε το εμπόλεμο». Με την κατάσταση όμως να φορτίζεται επικίνδυνα, η αλβανική αστυνομία έλαβε εντολή να απομακρύνει τους συγκεντρωμένους Τσάμηδες προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Τίρανα.

Ωστόσο, αν και οι συγκεντρωμένοι μετακινήθηκαν σε μικρή απόσταση, συνέχισαν να φωνάζουν ανθελληνικά συνθήματα μέχρι το τέλος της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών, η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στις 14:30.

Όπως ανέφερε στο πρακτορείο Indepentent Balκan News Agency ο Αλβανός ΥΠΕΞ, αρκετή ώρα πριν από την άφιξη του κ. Κοτζιά είχε βγει έξω από το υπουργείο προκειμένου να ζητήσει από τους διαδηλωτές, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Τσαμικού Κόμματος (PDIU) και αντιπρόεδρο της Βουλής, Σπετίν Ιντρίζι, να αποχωρήσουν, χωρίς όμως να εισακουστεί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι την κινητοποίηση οργάνωσε το κόμμα των Τσάμηδων, Δικαιοσύνης, Ένταξης και Ενότητας, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση του κ. Εντι Ράμα.

ΥΠΕΞ: Δεν μας πρότειναν να μπούμε από την πίσω πόρτα

Σύμφωνα πάντως με την «Καθημερινή», πληροφορίες, τις οποίες διέψευδαν κύκλοι της ελληνικής αποστολής, ανέφεραν ότι η αλβανική πλευρά πρότεινε να εισέλθει η ελληνική αντιπροσωπεία στο κτίριο από διπλανή πόρτα, συνάντησε όμως την κατηγορηματική άρνηση του κ. Κοτζιά.

tsamides