Drone της ΙΒΜ χορηγεί καφέ σε εργαζόμενους

Ευρεσιτεχνία για ένα drone που παρέχει καφέ σε εργαζομένους, έχοντας τη δυνατότητα να «αντιλαμβάνεται» πότε αυτοί είναι κουρασμένοι για να τους φέρει κάτι να πιουν, κατοχύρωσε η ΙΒΜ.

Στη συγκεκριμένη πατέντα περιγράφεται ένα drone το οποίο μπορεί να καταλαβαίνει την «διανοητική κατάσταση» των εργαζομένων σε γραφεία και να κατεβάζει κύπελλα με καφέ με σπάγκο που ξετυλίγεται.

Όπως σημειώνει το BBC, η ΙΒΜ δεν έχει αποκαλύψει εάν όντως σκοπεύει να προβεί σε μαζική παραγωγή του drone του…καφέ: Εταιρείες συχνά κατοχυρώνουν ευρεσιτεχνίες για προϊόντα ακόμα και αν δεν έχουν σκοπό να τα παράξουν και πουλήσουν στο προσεχές μέλλον.

Η ευρεσιτεχνία, η οποία κατοχυρώθηκε στις ΗΠΑ- στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που μπορεί να κοστίσει χιλιάδες δολάρια- περιγράφει διάφορες εκδοχές ενός τέτοιου drone παράδοσης ροφημάτων- σε μία εξ αυτών, για παράδειγμα, το drone ρίχνει απευθείας καφέ στο κύπελλο του εργαζομένου. Άλλη μία εκδοχή έχει να κάνει με ζεστά ροφήματα που παραδίδονται σφραγισμένα, για να αποφεύγονται επώδυνα ατυχήματα.

Η ΙΒΜ επίσης εμφανίζεται να οραματίζεται ένα drone που θα είναι επίσης εξοπλισμένο με τεχνολογία η οποία θα επιτρέπει τη μέτρηση της πίεσης του αίματος, της διαστολής της κόρης του ματιού και των εκφράσεων προσώπου για να αντιλαμβάνεται εάν ο εργαζόμενος νυστάζει, προκειμένου να…παίρνει πρωτοβουλίες. Εναλλακτικά, οι εργαζόμενοι θα μπορούν απλά να καλέσουν ένα drone να τους βάλει καφέ.

Η ΙΒΜ ήταν ανέκαθεν γνωστή για τους desktop υπολογιστές της, ωστόσο τον τελευταίο καιρό φαίνεται να κάνει στροφή προς το λογισμικό και την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Project Debater, που, στο πλαίσιο επίδειξης στο Σαν Φρανσίσκο τον Ιούνιο, πραγματοποίησε «debate/ λογομαχία» με ανθρώπους, ακούγοντας και αντικρούοντας επιχειρήματα σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.