Η Μέρκελ απέλυσε τον αρχηγό των μυστικών της υπηρεσιών

Του Νίκου Αθηναίου, 28-4-2016

Η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ απέλυσε τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας [BND] της κ. Τζέραρντ Σίντλερ, 63 ετών, ο οποίος κατείχε τη θέση από το 2012 και ήθελε δύο χρόνια για να βγει στη σύνταξη. Σύμφωνα με το Reuters, αντικαταστάτης του κ. Σίντλερ θα είναι ο κ. Μπρούνο Καλ, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και φίλος του υπουργού του, κ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι ακριβείς λόγοι της απόλυσης του δεν έχουν γίνει γνωστοί. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε προς τους δημοσιογράφους ο κ. Πήτερ Άλτμάιερ, υπεύθυνος του Πολιτικού Γραφείου της κ. Μέρκελ, που επικαλούνται οι NY TIMES, η απόφαση για την αντικατάσταση ελήφθη εξαιτίας «των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η υπηρεσία πληροφοριών, σε συνδυασμό με τις νέες τρομοκρατικές απειλές και τις μεταρρυθμίσεις που σκέπτεται να κάνει η επιτροπή κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Η επιτροπή αυτή δημιουργήθηκε μετά από τις αποκαλύψεις του κ. Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013 ότι η Ουάσιγκτον κρυφάκουγε την κ. Μέρκελ όταν μίλαγε στο κινητό της.

Ο ίδιος ο κ. Σίντλερ κατηγορήθηκε πέρυσι ότι κατασκόπευε Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας ύστερα από αίτημα της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας [NSA], χωρίς ενδεχομένως να καλύπτεται από τη γερμανική νομοθεσία.

Πάντως μόνο τυχαία δε μπορεί να είναι η αναφορά του Αμερικανού Προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα στο Ανόβερο προχθές ότι καλή είναι και η ιδιωτική ζωή των πολιτών, αλλά καλύτερη η ανάγκη για συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών για λόγους εθνικής ασφαλείας, ύστερα μάλιστα από τα τρομοκρατικά κτυπήματα σε Παρίσι και Βρυξέλλες, και καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση για ενδεχόμενα νέα κτυπήματα το καλοκαίρι όχι μόνο στη Γερμανία.

Πρόσφατα αναρτήθηκαν φωτογραφίες κατά της κ. Μέρκελ και της Γερμανίας από τρομοκράτες που καλούσαν ομοϊδεάτες τους να πλήξουν τη Γερμανία επειδή η τελευταία βοηθά τις δυνάμεις που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία παρέχοντας οπλισμό και υποστήριξη διοικητικής μέριμνας.

Άλλα πρόσφατα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τρομοκρατικές ενέργειες κατά του Φεστιβάλ Καννών το Μάιο, και κατά κοσμικών ακτών στην Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, ενώ προχθές ο αρχηγός της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Κλάππερ μίλησε για την ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης του ΙΚ σε χώρες της Ευρώπης.