Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ db8.gr Ελληνικός Χρυσός: 3 εξωτικούς παραδείσους ερευνά η Δικαιοσύνη

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ db8.gr

Ελληνικός Χρυσός: 3 εξωτικούς παραδείσους ερευνά η Δικαιοσύνη!

Ρεπορτάζ: Γιώργος Πχλιβανίδης

Προ ημερών, πέρασε στα «ψιλά» των Μέσων Ενημέρωσης η είδηση της απόφασης του Διεθνούς δικαστηρίου, με την οποία δικαιώνεται το Ελληνικό δημόσιο, που απαιτούσε το ποσό των 13,5 εκ ευρώ από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσος» την εταιρία δηλαδή που εκμεταλεύεται τα ορυχεία χρυσού στην Χαλκιδική.

Το ποσό αυτό προέκυψε μετά από απαίτηση του Ελληνικού δημοσίου, το οποίο έκρινε ότι αποτελεί ελάχιστη διαφορά από την τιμή αγοράς των ορυχείων, απ αυτήν που εμφανίσθηκε στα έγγραφα πώλησης απ την προηγούμενη εταιρία στη σημερινή…

Με αφορμή,λοιπόν, αυτή την απόφαση, αξίζει να γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου πίσω και, συγκεκριμένα, το 2002, οπότε το ΣτΕ ακυρώνει τις μεταλλευτικές άδειες και τις άδειες επεξεργασίας χρυσού της εταιρίας TVX Hellas Α.Ε. στα μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Τα «θολό» παρε-δώσε…

Εξ αιτίας αυτής της ακύρωσης, η μαμά-εταιρία η καναδική μεταλλευτική εταιρία Kinross κυρήσσει σε πτώχευση την TVX Hellas, ωστόσο, 11 μήνες μετά, συγκεκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου ιδρύεται μια Ελληνική εταιρία η «Ελληνικός Χρυσός» στην οποία 3 μόλις ημέρες μετά, το ελληνικό Δημόσιο πουλά έναντι 11 εκ ευρώ, χωρίς διεθνή διαγωνισμό τα ορυχεία χρυσού της Χαλκιδικής.

Ειδικότερα, το Δημόσιο πουλά τα μεταλεία μαζί με τα σχετικά μεταλευτικά δικαιώματα καθώς και εκτάσεις γής και υποδομές στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» κύριος μέτοχος της οποίας, σε ποσοστό 99%, είναι ο κ.Δημήτρης Κούτρας, γενικός διευθυντής του κατασκευαστικού ομίλου «Ακτωρ»

Εντούτοις η τιμή των 11 εκ ευρώ φαίνεται να διχάζει εκείνη την εποχή πολλούς, όπως τη γνωστή εταιρία διεθνών συμβούλων στον μεταλλευτικό κλάδο Behre Dolbear, η οποία αποφαίνεται ότι τα ορυχεία χρυσού πουλήθηκαν 45 φορές λιγότερο από την πραγματική τους αξία, αντί δηλαδή 468 εκ ευρώ!

Μετά από 47 ημέρες αφ ότου η «Ελληνικός Χρυσός» πήρε τα ορυχεία χρυσού, παράλληλα, μέσω του διαβόητου Νόμου Πάχτα, εξασφαλίζει μια σειρά απο φοροαπαλλαγές τόσο προκλητικές ώστε ακόμα και η Ευρωπαική Επιτροπή σε έρευνα της επιβεβαιώνει αυτή την παρανομία και επιβάλει στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» πρόστιμο 15 εκ ευρώ,ως επιστροφή των φόρων που δεν είχε καταβάλει.

Σαμπάνιες…αξίας 1,2 δις ευρώ!

Πέντε μήνες μετά από την επιβολή προστίμων από την Ε.Ε. μια εταιρία με την επωνυμία Eldorado Gold εξαγοράζει την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» δια μέσω της European Goldfield (κύριος μέτοχος της οποίας είναι ο κατασκευαστικός όμιλος Ακτωρ με 19%) έναντι 1,8 δις ευρώ!!!

Η κεφαλαιακή αξία της νέας εταιρίας ανέρχεται πλέον στα 11 δις ευρώ, ο Ακτωρ παίρνει ως αντάλλαγμα ένα ποσοστό 5% της Eldorado Gold έναντι 550 εκ. ευρώ και οι μέτοχοι του Ακτωρ… ανοίγουν σαμπάνιες, αφού από την ανταλλαγή αυτή φαίνεται να ωφελείται με 1,25 δις ευρώ και αξιοπρόσεκτη συμμετοχή στο νέο σχήμα.

Την ίδια ώρα, επειδή το Ελληνικό δημόσιο δεν φροντίζει, ως όφειλε και παρα τις συνεχείς προειδοποιήσεις, να εισπράξει από την «Ελληνικός Χρυσός» το πρόστιμο των 15 εκ ευρώ της Ε.Ε. απο τη διαπιστωμένη φοροδιαφυγή, η Κομισιόν τελικά φορτώνει το πρόστιμο αυτό στον…εθνικό προυπολογισμό και κατ επέκταση τους έλληνες φορολογούμενους!

Τον Ιανουάριο του 2015 σε ειδκή εκδήλωση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, η Ολλανδική ΜΚΟ με την ονομασία SOMO (Κέντρο για την Έρευνα Πολυεθνικών Εταιριών) αποκαλύπτει σε έκθεση της ότι η Καναδική Eldorado Gold έχει δημιουργήσει μέσω Ολλανδίας ένα σκοτεινό τούνελ με εταιρίες-θυρίδες (mailbox companies) μέσω των οποίων φυγαδεύει συστηματικά τα κέρδη των μετόχων της, με πρόθεση να αποφύγουν την φορολογία στην Ελλάδα, σε τρεις τουλάχιστον εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους.

Εκτιμάται ότι, ειδικά στην Ελληνική περίπτωση μεταβιβάσεων και αγοραπωλησιών των ορυχείων χρυσού στη Χαλκιδική, δημιουργήθηκαν 8 ύποπτες εταιρίες-θυρίδες, προκειμένου να φύγουν στο εξωτερικό περισσότερα από 2 δις ευρώ!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του db8.gr ο περίεργος όσο και σκοτεινός λαβύρινθος των συναλλαγών των χρυσωρυχείων της Κασσάνδρας και οι 8 εταιρίες-γρίφοι που εμπλέκονται στην υπόθεση, φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα, το τελευταίο διάστημα, την Ελληνική Δικαιοσύνη, που αναζητά, σε εξωτικούς παραδείσους, την άκρη του μίτου…

Λέτε να ήρθε η ώρα των αποκαλύψεων;