29 ΙΟΥΝΙΟΥ (Tετάρτη)

Των αγίων ενδόξων και πανευφήμων Αποστόλων και πρωτοκορυφαίων Πέτρου και Παύλου.

Ο Απόστολος Πέτρος ήταν αδελφός του Αποστόλου Ανδρέα και, όταν γνώρισε τον Χριστό, ήταν ψαράς. Το όνομά του ήταν Σίμων, αλλά ο Χριστός τον ονόμασε Πέτρο. Μόλις ο Ιησούς τούς κάλεσε κοντά του, εγκατέλειψαν τα δίκτυα τους και τον ακολούθησαν. Ο Απόστολος Πέτρος δίδαξε το λόγο του Ευαγγελίου σε πολλές περιοχές. Έγραψε δύο επιστολές και στη Ρώμη συνελήφθη και σταυρώθηκε.

Ο Απόστολος Παύλος ήταν διώκτης των Χριστιανών. Μετά όμως από θεία αποκάλυψη έγινε Χριστιανός και βαπτίσθηκε. Εγκατέλειψε το όνομα Σαούλ και έλαβε το όνομα Παύλος, όπως δηλαδή τον αποκάλεσε ο Ιησούς. Έγινε ο μεγαλύτερος και πιο ένθερμος κήρυκας του Ευαγγελίου σε ολόκληρη την οικουμένη και για το λόγο αυτό ονομάστηκε Απόστολος των Εθνών. Κατέληξε στη Ρώμη, όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο με αποκεφαλισμό. Οι δήμιοί του πίστεψαν στο χριστιανισμό και θανατώθηκαν από τον Νέρωνα.

Ο Απόστολος Παύλος είναι πολιούχος της Κορίνθου.
• Στα Σπάτα Αττικής φτιάχνουν «το στιφάδο του Αγίου Πέτρου». Με κοινή εισφορά αγοράζονται βοοειδή, των οποίων το κρέας φτιάχνεται στιφάδο με τη βοήθεια όλων, αφού όλοι θεωρούν ιερό καθήκον τους να συνεισφέρουν στην παρασκευή του. Το φαγητό βράζει όλη τη νύχτα σε καζάνια και το πρωί μετά τη λειτουργία διανέμεται στους πιστούς.
Στην Πνύκα, στο σημείο που δίδαξε ο Απόστολος Παύλος, γίνεται μέγας αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου.

Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ εκδόσεων PLS

SHARE