23 ΙΟΥΝΙΟΥ (Πέμπτη)

Αγριππίνης, Αριστοκλέους, Δημητριανού, Ευστοχίου, Γαϊανού και των τέκνων του: Πρόβης, Ουρβανού και Λολλίας (Λουλού), Μάρκου [(επισκόπου Εφέσου*) του Ευγενικού, 1444],Βαρβάρου (του Πενταπολίτου).

Η Αγία Αγριππίνα καταγόταν από τη Ρώμη και ήταν ευσπλαχνική και ελεήμων. Την περιουσία της τη διέθετε στους φτωχούς και έφερε στη χριστιανική πίστη πολλές νέες της ηλικίας της. Η δράση της δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ειδωλολάτρες, οι οποίοι την κατέδωσαν. Συνελήφθη και βασανίστηκε. Μαστιγώθηκε, της έσχισαν τις σάρκες και της έσπασαν τα κόκαλα με αποτέλεσμα η Αγριπίνα να παραδώσει την ψυχή της στο Θεό.
Ο Άγιος Ευστόχιος ήταν ιερέας των ειδώλων, αλλά, βλέποντας το μαρτύριο των Χριστιανών και τους διωγμούς που υφίσταντο, όχι μόνο έγινε Χριστιανός, αλλά έγινε και ιερέας. Μετέβη στην πόλη Λύστρα της Λυκαονίας και συνάντησε τον ανιψιό του Γάιο και τα παιδιά του Λολλία, Πρόβη και Ουρβανό, τους οποίους βάπτισε. Όμως οι ειδωλολάτρες τούς συνέλαβαν και τον μεν Ευστόχιο, αφού τον έγδαραν, τον αποκεφάλισαν, τους δε λοιπούς αγίους τούς έσχισαν τις παρειές, τους έδεσαν σε πύρινους τροχούς, τους πέρασαν καρφιά στο κεφάλι και τελικά τους αποκεφάλισαν.

Σήμερα εορτάζεται η μνήμη όλων των αγίων που μαρτύρησαν για την πίστη του Χριστού και την ελευθερία από τον τουρκικό ζυγό στην Κρήτη. Η πρώτη επίσημη εορτή έγινε στις 11 Νοεμβρίου 2000 στον καθεδρικό ναό του Αγίου Τιμοθέου στο Ηράκλειο.
Οι μαρτυρήσαντες αρχιερείς είναι: Ο μητροπολίτης Κρήτης Γεράσιμος και οι επίσκοποι: Κνωσού Νεόφυτος, Χερσονήσου Ιωακείμ, Λάμπης Ιερόθεος, Σητείας Ζαχαρίας, Πέτρας Ιωακείμ, Ρεθύμνης Γεράσιμος, Κυδωνίας Καλλίνικος, Κισσάμου Μελχισεδέκ και Διοπόλεως Καλλίνικος.
Ο μητροπολίτης Κρήτης Γεράσιμος και πέντε εκ των αρχιερέων της Κρήτης που είχαν μεταβεί στο Ηράκλειο για να συγκροτήσουν σύνοδο θυσιάστηκαν την ώρα της Θείας Λειτουργίας στο ναό του Αγίου Μηνά, στις 23 Ιουνίου 1821. Μαζί με αυτούς θυσιάστηκαν ιερείς, μοναχοί, πρόκριτοι, αλλά και αρκετοί πιστοί που ήταν εκεί. Οι υπόλοιποι επίσκοποι της Κρήτης τις επόμενες ημέρες συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και κατακρεουργήθηκαν στις επισκοπές τους. Πολλοί κληρικοί και λαϊκοί κρεμάστηκαν σε πολλές ενορίες της Κρήτης. Όμως και οι περισσότερες μονές της Κρήτης πυρπολήθηκαν και άγνωστος παραμένει ο αριθμός των μοναχών (ανδρών και γυναικών) που διαπομπεύθηκαν, ατιμάστηκαν και εκτελέστηκαν.

* Έφεσος: Σημαντική πόλη της ιωνικής ακτής της Μικράς Ασίας. Υπήρξε πεδίο δράσεως των Αποστόλων Παύλου και Ιωάννη.

Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ εκδόσεων PLS