17 ΙΟΥΛΙΟΥ (Kυριακή)

Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, Βερονίκης και Σπεράτου. Των οσίων και θεοφόρων πατέρων, ιεραποστόλων των Σλάβων: Κυρίλλου, Μεθοδίου, Κλήμεντος, Σάββα, Αγγελαρίου, Γοράσδωνος και Ναούμ.

Την Κυριακή 13 ή την πρώτη μετά από αυτή επιτελούμε μνήμη των Αγίων Πατέρων, των συνελθόντων στις επτά Οικουμενικές Συνόδους.

Η Αγία Μαρίνα καταγόταν από την Αντιόχεια της Πισιδίας και έζησε στην εποχή του αυτοκράτορα Κλαύδιου του Β΄ (270). Λίγο μετά τη γέννησή της πέθανε η μητέρα της και ο πατέρας της, ο οποίος ονομαζόταν Αιδέσιος και ήταν ιερέας των ειδώλων, ανέθεσε την ανατροφή της σε μια Χριστιανή. Όταν έγινε δεκαπέντε ετών, αποκάλυψε στον πατέρα της ότι ήταν Χριστιανή με αποτέλεσμα να τη διαγράψει από παιδί του. Η Μαρίνα συνέχισε τη χριστιανική της δράση. Ο έπαρχος Ολύβριος, μόλις πληροφορήθηκε τη δράση της, διέταξε να την οδηγήσουν μπροστά του και προσπάθησε να τη μεταπείσει. Θαμπωμένος δε από την ομορφιά της, της ζήτησε να γίνει γυναίκα του. Η αγία δεν απαρνήθηκε την πίστη της και υπέστη πολλά βασανιστήρια. Κατέσχισαν τις σάρκες της με σιδερένια νύχια και την έκαψαν με λαμπάδες. Η αγία όμως όχι μόνο δεν έπαθε τίποτα, αλλά πίστεψαν στον Ιησού και όλοι όσοι παρακολουθούσαν τα μαρτύριά της. Τότε ο έπαρχος, εξοργισμένος, διέταξε να την αποκεφαλίσουν. Στις εικόνες εμφανίζεται να πατάσσει το σατανά γιατί, όταν ήταν στην φυλακή, εμφανίστηκε μπροστά της και κατάφερε να τον νικήσει με την προσευχή της.

v Στη Μονή Αγίου Στεφάνου και στη Μονή Μεταμορφώσεως στα Μετέωρα υπάρχουν τμήματα από το ιερό λείψανο της Αγίας Μαρίνας (Από την Κωνσταντινούπολη το 1230 τα λείψανά της μεταφέρθηκαν από τους Σταυροφόρους στη Βενετία.)

v Θεωρείται προστάτης των στείρων γυναικών, των άρρωστων και καχεκτικών παιδιών, καθώς και των νεφροπαθών.

Ο λαός –και ιδιαίτερα οι αγρότες– τιμούν την Αγία Μαρίνα. Η γιορτή της είναι στην καρδιά του αλωνίσματος και πολλοί αγρότες συνήθιζαν να τιμούν την αγία τηρώντας αργία. Μάλιστα στο χωριό Αλωνίσταινα της Αρκαδίας η παράδοση λέει ότι την παπαδιά που αλώνισε στη γιορτή της αγίας την κατάπιε το χωράφι της μαζί με τα άλογά της. Και λένε ότι κάθε χρόνο ακούγεται ο παπάς που μοιρολογεί και φωνάζει κάνοντας επίκληση στο όνομα της Αγίας Μαρίνας.

  • Σήμερα τελούμε τη μνήμη των Αγίων Πατέρων που μετείχαν στις επτά Οικουμενικές Συνόδους. Δηλαδή:

1. Των 318 Πατέρων στην ΑΔ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας κατά του Αρειανού, το 325.

2. Των 150 στη ΒΔ Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη κατά Πνευματομάχων, το 381.

3. Των 200 στην ΓΔ Σύνοδο στην Έφεσο κατά του Νεστορίου, το 431.

4. Των 630 στη ΔΔ Σύνοδο στη Χαλκηδόνα κατά των Μονοφυσιτών, το 451.

5. Των 165 στην ΕΔ Σύνοδο του 553.

6. Των 170 στην ΣτΔ Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη κατά των Μονοθελητών, το 680.

7. Των 367 στην ΖΔ στη Νίκαια κατά των Εικονομάχων, το 781.

*Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ εκδόσεις PLS