Μετά την κατάκτηση της αυτοδυναμίας το ενδιαφέρον  συγκεντρώνεται στην σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον οδικό χάρτη των πρώτων 100 ημερών της κυβερνητικής θητείας .  Η ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται το απόγευμα σήμερα και η πρώτη συνεδρίαση του θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Η ανακοίνωση της  σύνθεσης της κυβέρνησης  ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση των προαναγγελθέντων από τον Κυριακό Μητσοτάκη μέτρων νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα σφραγίσουν την  δεύτερη κυβερνητική θητεία του από τη θέση του πρωθυπουργού και μάλιστα με ενισχυμένη αυτοδυναμία .

Πρώτος νομοθετικός στόχος της νέας κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. σε νομοθετικό επίπεδο θα είναι, όπως έχει γνωστοποιήσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης,  θα είναι η ψήφιση, προτού η Βουλή τερματίσει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές ή αμέσως μετά, του νομοσχεδίου για την «επικαιροποίηση της λειτουργίας του κράτους».

Ταυτόχρονα θα δρομολογηθεί η νομοθέτηση των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ.

Χρονικά άμεση  προτεραιότητα παρέμβασης για τον πρωθυπουργό κατά τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία του θα  είναι προγραμματισμένη η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας , στις 11 και 12 Ιουλίου η οποία θα μπορούσε να  αποτελέσει μια προσπάθεια επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η «επικαιροποίηση» του επιτελικού κράτους.

Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν ως επικρατέστερους  για το υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αναπληρώτρια.

Για το υπουργείο Αμυνας ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με τον Νίκο Χαρδαλιά να μένει σε θέση υφυπουργού.

Στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την νέα κυβέρνηση στρέφεται το ενδιαφέρον μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που δίνει στη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία.

Το νέο υπουργικό σχήμα πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινωθεί μέχρι αύριο το απόγευμα και όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε χαρτοφυλάκια υπουργών.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ ο Νίκος Δένδιας φέρεται να μετακινείται στο υπουργείο Εθνικής Εθνικής Άμυνας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ακούγεται για το υπουργείο Οικονομικών και ο Χρήστος Σταϊκούρας για το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ο Θόδωρος Σκυλακάκης για το υπουργείο Ενέργειας και ο Άδωνις Γεωργιάδης για το υπουργείο Εργασίας.

Στο υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να μετακινείται η Νίκη Κεραμέως, στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να βρεθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, στο υπουργείο Παιδείας ο Κυριάκος Πιερακκάκης, ενώ για το υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα του Γιώργου Φλωρίδη. Για το Οικογενειακής Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής που έχει προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό ακούγεται η Σοφία Ζαχαράκη, για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, για το υπουργείο Τουρισμού η Όλγα Κεφαλογιάννη, για το Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, για το υπουργείο Ναυτιλίας ο Νότης Μηταράκης, ενώ στην θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι ο γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί την Τρίτη και η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να διεξαχθεί πριν την μετάβασή του στο Βίλνιους της Λιθουανίας όπου θα λάβει μέρος, στις 11-12 Ιουλίου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας είναι πιθανό να έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

SHARE