12 ΜΑΪΟΥ (Πέμπτη)

Επιφανίου και Θεοφάνους (επισκόπων Κύπρου),

Γερμανού (πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως), Θεοδώρου.

Ο Άγιος Γερμανός Α΄ γεννήθηκε περί το 635 στην Κωνσταντινούπολη και καταγόταν από εύπορη και ευγενή οικογένεια. Όταν ήταν είκοσι ετών, ο πατέρας του σκοτώθηκε από τον Κωνσταντίνο Πωγωνάτο, αφού τον συμπεριέλαβε μεταξύ αυτών που είχαν σκοτώσει τον πατέρα του. Τον Γερμανό, αφού τον ευνούχισε, τον κατέταξε στον κλήρο της Εκκλησίας. Σε ηλικία τριάντα επτά ετών έγινε μητροπολίτης Κυζίκου και το 715 Οικουμενικός Πατριάρχης. Όταν ξέσπασε η Εικονομαχία, αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τα ασεβή διατάγματα, και μάλιστα παρότρυνε και το λαό σε αντίσταση. Αναγκάστηκε όμως να παραιτηθεί και να αποσυρθεί σε ένα πατρικό του κτήμα, το Πλατάνιο. Εκεί πέθανε σε ηλικία εκατό ετών το 740.

– Το λείψανο του πατριάρχη Γερμανού του Α΄ βρισκόταν στη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Μεταφέρθηκε όμως από τους Σταυροφόρους και έκτοτε κανείς δε γνωρίζει τι απέγινε.

Εύρεση ιερών λειψάνων (1961) της Αγίας παρθενομάρτυρος Ειρήνης στις Καρυές της Μυτιλήνης. Η αγία βασανίστηκε άγρια και θανατώθηκε μπροστά στους γονείς της από τους Τούρκους, προκειμένου να φανερώσει ο προεστός πατέρας της ποιοι Έλληνες είχαν επαναστατήσει στη Μυτιλήνη. Η μητέρα της, μην αντέχοντας το μαρτύριο του παιδιού της, έπαθε συγκοπή και πέθανε. Για να μπορέσουν να χωρέσουν την Αγία Ειρήνη και να την κάψουν μέσα σε ένα πιθάρι, της έκοψαν τα χέρια και τα πόδια. Την εορτάζουμε μαζί με τους Αγίους Ραφαήλ και Νικόλαο.

Ο Όσιος Θεόδωρος γεννήθηκε στην Κορώνη της Πελοποννήσου και ασκήτευσε στα Κύθηρα, όπου και πέθανε. Έζησε στα χρόνια του βασιλιά Ρωμανού. Η μητέρα του ήταν για πολλά χρόνια στείρα. Το παιδί που τελικά απέκτησε το ονόμασε Θεόδωρο. Όταν ο Θεόδωρος έφτασε σε κατάλληλη ηλικία, νυμφεύθηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Μετά από πολλά ταξίδια σε τόπους μαρτυρίων και παρά τις παρακλήσεις της οικογένειάς του πήγε στα Κύθηρα για να ασκητεύσει. Πέθανε ειρηνικά. Το λείψανό του βρίσκεται στο ναό που φέρει το όνομά του στο νησί των Κυθήρων και είναι θαυματουργό.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βλάχος γεννήθηκε στη Βλαχία και σε ηλικία δεκαπέντε ετών κυνηγήθηκε από τους Τατάρους που είχαν εισβάλει στην περιοχή για να καταπνίξουν μια επανάσταση. Κάποιος εξ αυτών θέλησε να τον βιάσει, αλλά εκείνος τον σκότωσε. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Μετά από πολλά βασανιστήρια και, επειδή δε θέλησε να απαρνηθεί την πίστη του, απαγχονίστηκε στις 12 Μαΐου 1662.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SHARE