10 συμπτώματα υγείας που καμία γυναίκα δεν πρέπει να αγνοεί

Ο πρώτος και σημαντικότερος γιατρός που μπορεί να εξετάσει τον εαυτό μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Είμαστε οι πρώτοι που θα παρατηρήσουμε τις όποιες αλλαγές μας συμβαίνουν και εξαρτάται από εμάς αν θα απευθυνθούμε έγκαιρα σε κάποιον ειδικό σε περίπτωση που κάτι δεν λειτουργεί φυσιολογικά.

Αυτά λοιπόν είναι τα 10 συμπτώματα που πρέπει κάθε γυναίκα να προσέχει:

Αλλαγή στην επιφάνεια ή το εσωτερικό του μαστού
Με τη συχνή αυτοεξέταση μαστού, κάθε γυναίκα μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα αλλαγές που μπορεί να υποδεικνύουν καρκίνο. Οι αλλαγές στο μαστό είναι αναμενόμενες κατά τη διάρκεια του κύκλου, όπως είναι οι συμπαγείς μάζες σαν «σβόλοι» στο εσωτερικό τους πριν την περίοδο. Εάν όμως το σύμπτωμα αυτό δεν είναι σύνηθες, εμφανιστεί ξαφνικά και δεν υποχωρήσει, επιβάλλεται η ιατρική εξέταση.

Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία
Η αιφνίδια αιμορραγία πριν ή μετά την περίοδο, σε συνδυασμό με πόνο στο σεξ, μπορεί να υποδεικνύει σοβαρή νόσο, όπως ο καρκίνος του τραχήλου ή ο καρκίνος της μήτρας. Καλό είναι η γυναίκα να επισκέπτεται τον ειδικό εάν εμφανίζει ακανόνιστο κύκλο, εκτενή αιμορραγία στην περίοδο, αυξημένη συχνότητα περιόδου (κάθε 3 εβδομάδες ή συχνότερα) ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Επίσης, ανησυχητική θεωρείται η κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση.

Ανεξήγητη αύξηση ή μείωση του βάρους
Οι απότομες και ανεξήγητες μεταβολές του βάρους δεν είναι φυσιολογικές. Η αιφνίδια απώλεια βάρους –που δεν αποδίδεται στην έντονη γυμναστική ή σε αλλαγές στη διατροφή– ενδέχεται, για παράδειγμα, να αποτελεί σύμπτωμα καρκίνου. Αντίθετα, η απότομη αύξηση του βάρους μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιακής ανεπάρκειας, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από πρήξιμο και στα δύο πόδια και δύσπνοια σε κατάσταση χαλάρωσης.

Αλλαγές στην όψη μιας ελιάς στο δέρμα
Η τακτική αυτοεξέταση του δέρματος είναι εξίσου απαραίτητη για τις γυναίκες όσο και η αυτοεξέταση μαστού. Οι ελιές στο δέρμα δεν θεωρούνται απαραίτητα επικίνδυνες, πρέπει όμως μια ελιά να αξιολογείται από γιατρό εάν αλλάξουν τα όριά της, εάν αλλάξει το χρώμα της, εάν αυξηθεί σε μέγεθος, εάν αιμορραγεί ή γίνει ασύμμετρη. Οι αλλαγές στην όψη μιας ελιάς αποτελούν συχνά ένδειξη για καρκίνο του δέρματος. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος.

Επίμονος πόνος στο ένα πόδι
Το πρήξιμο και ο πόνος στο ένα πόδι είναι συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχει σχηματιστεί θρόμβος σε κάποιο αιμοφόρο αγγείο. Εάν ο θρόμβος μετακινηθεί, για παράδειγμα προς τους πνεύμονες, ενδέχεται να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία.

Αρρυθμίες
Οι κρίσεις αρρυθμίας που διαρκούν για περισσότερα από 15 λεπτά, ιδιαίτερα εάν συνοδεύονται από δύσπνοια, αίσθημα αδυναμίας, ζαλάδα ή τάση λιποθυμίας, αποτελούν σύμπτωμα μιας καρδιακής πάθησης που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε θρόμβωση και άλλες καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Πόνος στο στήθος
Ο πόνος στο στήθος θεωρείται ανησυχητικός κυρίως εάν εμφανίζεται έπειτα από σωματική καταπόνηση (π.χ. χρήση σκάλας, ανύψωση αντικειμένου). Η καρδιοπάθεια αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και πλήττει εξίσου συχνά άντρες και γυναίκες.

Δύσπνοια που επιδεινώνεται
Όταν η δύσπνοια εκδηλώνεται έπειτα από σωματική καταπόνηση και με την πάροδο του χρόνου γίνεται πιο έντονη, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάποια καρδιαγγειακή επιπλοκή, όπως η στένωση αορτής ή η στεφανιαία αρτηριοπάθεια.

Αλλοιώσεις στην όραση
Ως ένα βαθμό, η επιδείνωση της όρασης είναι αναμενόμενη με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, αλλοιώσεις που εμφανίζονται μόνο στο ένα μάτι, η διπλωπία (διπλή όραση) και τα «τυφλά σημεία» μπορεί να αποτελούν συμπτώματα εγκεφαλικού. Η υπόθεση αυτή ενισχύεται εάν οι οφθαλμολογικές αλλοιώσεις συνοδεύονται από μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος ή δυσκολία στην ομιλία.

Γαστρεντερικές δυσλειτουργίες
Μεταβολές στη συχνότητα των κενώσεων, η εμφάνιση αίματος στα ούρα και οι κρίσεις δυσκοιλιότητας ή διάρροιας είναι συμπτώματα ενδεικτικά για σοβαρές παθήσεις, όπως ο οθροκολικός καρκίνος. Τα γαστρεντερικά συμπτώματα δεν υποδεικνύουν πάντα σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο πρέπει να αξιολογούνται από γιατρό. Ειδικά μετά την ηλικία των 45 ετών μια κολονοσκόπηση μπορεί να προλάβει πολλά δεινά.