Ψέκασαν όλοι τον στρατηγό Τόσκα. Μαξίμου, ΣΥΡΙΖΑ (για πολλοστή φορά), κόμματα. Πιθανός εξοδούχος στον ανασχηματισμό

Εντυπωσιακή η συγκέντρωση και πορεία από 4.000 συνταξιούχους και παλαίμαχους της ζωής. Τόσκας: Απαγορεύει χρήση χημικών εναντίον εργαζομένων-συνταξιούχων και όχι σε άλλες περιπτώσεις.
Όλο και περισσότεροι πολίτες, κάθε κατηγορίας, κατεβαίνουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, καθημερινά είτε στους δρόμους και τις πλατείες είτε στην περικύκλωση υπουργείων και υπουργών, όπως αναλύαμε πριν 10 ημέρες.

Εντυπωσιακή η συγκέντρωση και πορεία από 4.οοο συνταξιούχους και παλαίμαχους της ζωής, γεγονός που δεν προβλήθηκε σοβαρά λόγω των άλλων διαπλοκών της πορείας, των επεισοδίων και των πολιτικών δηλώσεων. Με επίκεντρο τον κ.Τόσκα, ο οποίος ανακάλυψε για νέα θεωρία πολιτικής ανευθυνότητας.. Τη διάκριση ανάμεσα στην σκέτη-απλή «πολιτική ευθύνη» και την «επιχειρησιακή ευθύνη», δηλαδή σε ευθύνες μόνο στην ΕΛΑΣ.

Εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων δόθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς την Αστυνομία τη Δευτέρα, μετά τη χρήση δακρυγόνων στη συγκέντρωση συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας. Εκ των υστέρων αλλά και πολιτικάντικα σχεδόν.

Παράλληλα, το υπουργείο με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών» κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού. Ανακοπινωση που εξόργισε τους αστυνομικούς και τα ΜΑΤ, ενώ δεν άμβλυνε την αυστηρή κριτική από ιστοσελίδες προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά το άδειασμα από το Μαξίμου, προπομπό εξόδου του στρατηγού από το υπουργείο στον ανασχηματισμό..

Με επίκεντρο τον κ.Τόσκα, ο οποίος ανακάλυψε για νέα θεωρία πολιτικής ανευθυνότητας.. Τη διάκριση ανάμεσα στην σκέτη-απλή «πολιτική ευθύνη» και την «επιχειρησιακή ευθύνη», δηλαδή σε ευθύνες μόνο στην ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, της ανακοίνωσης προηγήθηκε τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα. Στην επικοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη σφοδρή ενόχλησή του για τη ρίψη χημικών σε συνταξιούχους και ζήτησε να μην επαναληφθεί ανάλογο σκηνικό.
-Νωρίτερα την πολιτική ευθύνη για την επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα κατά συνταξιούχων το πρωί της Δευτέρας, πράξη η οποία προκάλεσε γενική κατακραυγή, ανέλαβε με ανακοίνωση η ηγεσία του υπουργείου προστασίας του Πολίτη.

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά το συμβάν. Και καταλήγει: «Μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων.

Στη συνέχεια, ο Ν. Τόσκας ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό. Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, ο Ν. Τόσκας ζήτησε να διεξαχθεί με ταχύτατες διαδικασίες ή έρευνα, η οποία πραγματοποιείται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να εξακριβωθούν τα πραγματικά περιστατικά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκαν τα γεγονότα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν υπάρχουν.

Το πρωί είχε επικρατήσει ένταση στην πορεία εκατοντάδων συνταξιούχων προς το Μέγαρο Μαξίμου. Άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών όταν ομάδα των διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό που έχει σχηματιστεί με κλούβες στη συμβολή της Ηρώδου Αττικού με τη Βασ. Σοφίας.

Η ρίψη χημικών έγινε όταν διαδηλωτές άρχισαν να σπρώχνουν με ορμή τη μία από τις δύο κλούβες. ΣΤο μεταξύ, στην πλατεία Κοτζιά πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώσεις συνταξιούχων, διαμαρτυρόμενες για την «αυθαίρετη, παράνομη και ανάλγητη λεηλασία των επικουρικών συντάξεων».

«Οι ασφαλιστικές εισφορές δεκαετιών-τα δικά μας λεφτά- κινδυνεύουν να χαθούν. Η εξαθλίωση των συνταξιούχων βαθαίνει. Κανένας δεν δικαιολογείται να μένει απαθής ή να παραπονιέται από το καναπέ του, γι’ αυτή την κατάσταση», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως τους κορόιδεψε και «κούρεψε» κι άλλο τις συντάξεις. Βασικό τους αίτημα είναι να καταργηθεί ο νόμος 4387 που όπως τονίζουν είναι «ο θάνατος του συνταξιούχου».

«Με φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε ντροπή σε σας που τώρα κυβερνάτε», είναι ένα από τα συνθήματα που φώναζαν.

Ο στρατηγός και η πολιτική

Από παλιά στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο Στρατό και διευθυντής του Γραφείου του αναπληρωτή υπουργού ΥΠΕΘΑ κ.Μεγλίτη αλλά σε αντιπαράθεση με τον υπουργό κ,Ευαγ., Βενιζέλο και τους συνεργάτες του. Τον Σεπτέμβριο του 2015, τη θέση του Γιάννη Πανούση ανέλαβε ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης, Νίκος Τόσκας που στην ουσία αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή Υπουργό, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνοντας μια ιδιαιτέρως νευραλγική “καρέκλα”.

Είχε υπάρξει βασικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου το 2009, σε θέματα Εθνικής Άμυνας αλλά και υπεύθυνος μεταθέσεων στο Πεντάγωνο, θέση μεγάλης ισχύος και επιρροής σε βουλευτές και Υπουργούς.. Την ίδια χρονιά, είχε συντάξει άλλωστε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Άμυνα. “Καυτή πατάτα” στα χέρια του ήταν η άμεση αντιμετώπιση της αυθαίρετης αστυνομικής βίας που έκανε και πάλι την εμφάνιση της σε πορείες επί Πανούση, κάτι που προκάλεσε πολλαπλές αιτιάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για απομάκρυνση του πρώην καθηγητή στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο απόστρατος Τόσκας είχε υποσχεθεί και αυτός “Εκδημοκρατισμό” της ΕΛ.ΑΣ. και πάταξη της διαφθοράς εντός της. Η πρώτη του κίνηση ήταν η διάλυση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, ωστόσο στη συνέχεια δεν είδαμε και πολλή “δημοκρατία” στις επιχειρησιακές κινήσεις της αστυνομίας, ούτε “εκκαθάριση” στο εσωτερικό της.
“Ήπιο μέσο τα δακρυγόνα”

Εκτεθειμένος είχε βρεθεί ο Νίκος Τόσκας τον Γενάρη του ’16, όταν κλήθηκε να εξηγήσει τη δυναμική επέμβαση των ΜΑΤ απέναντι σε συνταξιούχους κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό. Για να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη χρήση χημικών εναντίον των απόμαχων της εργασίας ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε ότι το δακρυγόνο δεν είναι αρεστό, αλλά είναι το ηπιότερο μέσο για την αποτροπή διάφορων καταστάσεων, δηλώνοντας μάλιστα πως “κακώς έγινε, αλλά ήταν πολύ περιορισμένη”.

– Παράλληλα και νέα πυρά Καμίνη κατά Τόσκα για την (μη) αστυνόμευση στην Αθήνα
“Ούτε ίχνος αυτοκριτικής για το επίπεδο αστυνόμευσης στην Αθήνα”, τονίζει ο δήμαρχος της Αθήνας και τον κατηγορεί για έλλειψη αυτοκριτικής και ανυπαρξία επιχειρησιακού σχεδίου αστυνόμευσης της πόλης

Για έλλειψη αυτοκριτικής και ανυπαρξία επιχειρησιακού σχεδίου αστυνόμευσης της Αθήνας, κατηγορεί ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Γιώργος Καμίνης, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα. Αφορμή η χθεσινή συνέντευξη του υπουργού στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Ο κ. Καμίνης τονίζει, ότι «το ζήτημα της ασφάλειας είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση και κορυφαίο δικαίωμα του πολίτη» αλλά «δυστυχώς, ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας αυτό δεν φαίνεται να το έχει αντιληφθεί».

«Ούτε ίχνος αυτοκριτικής από τον κ. Τόσκα για το επίπεδο αστυνόμευσης στην Αθήνα. Ούτε λέξη για τις ευθύνες του στην αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων της πρωτεύουσας, την έλλειψη κάθε σχεδιασμού για τη γειτονιά των Εξαρχείων, το εμπόριο ναρκωτικών στη μέση του δρόμου, την αποδιοργάνωση της Τροχαίας, την παραβατικότητα, τους βανδαλισμούς και την καταστροφή μνημείων της πόλης», αναφέρει ο κ. Καμίνης.
Επίσης τον κατηγορεί, ότι «αντί να απολογηθεί, επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες του, επιστρατεύοντας απαράδεκτες ανακρίβειες. Με πιο χαρακτηριστικό, αυτό που γνωρίζει και ο τελευταίος πολίτης, ότι δηλαδή ο δήμος Αθηναίων πολύ πριν από τον υπουργό, αλλά και επί των ημερών του και στο μέλλον, θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο κρισιμότατο ζήτημα για την Αθήνα, το προσφυγικό».

Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τις ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες χτύπησαν αδιακρίτως τη συγκέντρωση των συνδικάτων στο Σύνταγμα στέλνοντας διαδηλωτές ακόμα και στο νοσοκομείο. “Αναμένουμε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διεξαγάγει εξονυχιστικό έλεγχο και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Τα κρούσματα αστυνομικής βίας και η ασυλία.

=Πυρά από την αντιπολίτευση για τα χημικά σε συνταξιούχους. Πρώτα κατά Πρωθυπουργού και μετά κατά του υπουργού.

Αθήνα
Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ρίψη χημικών σε συνταξιούχους από την Αστυνομία, το πρωί της Δευτέρας, στη συμβολή των Β. Σοφίας και Ηρώδου Αττικού.

H ΝΔ σχολίασε: «Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να επιρρίψει στους υπουργούς του την ευθύνη για τη χρήση δακρυγόνων εναντίον των συνταξιούχων, που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου, αποδεικνύει την αναλγησία, την ανευθυνότητα και τη μικρότητά του».

Και προσθέτει: «Είναι ο ίδιος που υποσχόταν 13η σύνταξη και τώρα κόβει συντάξεις και ΕΚΑΣ. Είναι ο ίδιος που αρνείται, ακόμη και τώρα, να ακούσει τη φωνή των συνταξιούχων. Είναι ο ίδιος διπλά υπεύθυνος σε σχέση με τον κατ’ ευφημισμό υπουργό Προστασίας του Πολίτη».

Σε ανακοίνωσή της, η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σημειώνει ότι «ο πρωθυπουργός της πρώτης φοράς Αριστερά, που κατάργησε το ΕΚΑΣ και τσάκισε τις επικουρικές συντάξεις, έχει μονίμως κλούβες που κλείνουν τη δίοδο προς το Μαξίμου. Όταν οι συνταξιούχοι προσπαθούν να περάσουν και απωθούνται με δακρυγόνα, δηλώνει εξοργισμένος για την αστυνομική βία. Κύριε Τσίπρα, λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε!».

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε ένα ακόμη βήμα. Μην αντέχοντας καν να ακούει τις διαμαρτυρίες των ανθρώπων του μόχθου, “απαγόρευσε” τις διαδηλώσεις των απομάχων της ζωής έξω από το Μαξίμου με τρόπους που και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε στηλιτεύσει επανειλημμένα.

»Θυμίζουμε τις επισημάνσεις πρόσφατης ανακοίνωσης του τομέα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: “Η χρήση χημικών, ειδικότερα, εναντίον ηλικιωμένων ανθρώπων όπως οι συνταξιούχοι, είναι αποτρόπαιη και δείχνει πλήρη έλλειψη συναίσθησης για τις ενδεχόμενες τραγικές συνέπειες”. Άραγε ακούει κανείς εκεί στην κυβέρνηση;» ρωτά η ΔΗΜ.ΑΡ.

Με τη σειρά του, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «μία ημέρα μετά την κυβερνητική φιέστα στην Καισαριανή, που είχε προφανή στόχο να δώσει άλλοθι “αριστεροσύνης” και να ξεπλύνει την αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, διατάσσοντας την επίθεση με ΜΑΤ και δακρυγόνα, σε βάρος συνταξιούχων που διαμαρτύρονταν για τις μειώσεις στις συντάξεις τους και ζητούσαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

»Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η υλοποίηση της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι-χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό ενάντια στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που διεκδικούν τα δικαιώματά τους» υποστηρίζει το ΚΚΕ.