Ο οικονομολόγος Γιώργος Κουρής αποδομεί τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο γνωστός οικονομολόγος Γιώργος Κουρής επισημαίνει τις παραπλανητικές «αλήθειες» του ΣΥΡΙΖΑ, που κληρονόμησε από τον φανατισμό και τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου. Γιατί το Πρόβλημα των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι σήμερα η Ύφεση και Τίποτε Άλλο.

Πολλά αίτια μπορεί να απαριθμηθούν ως οι γενεσιουργοί παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε χρεοκοπία το ασφαλιστικό. Δεν έχουν όμως όλοι την ίδια βαρύτητα. Μεταξύ των παραγόντων αυτών η κατάρρευση της οικονομίας είναι μακράν ο σημαντικότερος. Όσο η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση τόσο τα αποθεματικά και τα έσοδα των ταμείων θα είναι σε άθλια κατάσταση. Και ενώ αυτό είναι αντιληπτό από τον περισσότερο κόσμο, μια συνεχής αντιπαράθεση μεταξύ του πολιτικού μας προσωπικού κυριαρχεί όπου τα σημαντικά χάνονται και η παραπλάνηση επικρατεί.
Αντιπροσωπευτική περίπτωση είναι αυτά που ακούστηκαν στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή του Mega στις 29 Φεβρουαρίου. Ένας καυγάς ξέσπασε μεταξύ των βουλευτών Γιακουμάτου της ΝΔ και Καφαντάρη του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ελέχθησαν τα εξής:
Μάκης Γιακουμάτος: Κυρία Καφαντάρη στο ασφαλιστικό είστε ανίδεη. . .
Χαρά Καφαντάρη: Όχι, στο Ασφαλιστικό δεν είμαι. Σταθείτε, PSI, τοξικά ομόλογα, χρηματιστήριο… που πήγε το ασφαλιστικό σύστημα;”
Η ανυπόστατη καραμέλα όσων επιρρίπτουν στους παραπάνω παράγοντες την χρεοκοπία των ασφαλιστικών Ταμείων, είναι δυστυχώς δείγμα όχι μόνο παραπλάνησης αλλά και ανησυχητικής άγνοιας αυτών που μας κυβερνούν. Είναι εύκολο να ενημερωθεί όποιος επιθυμεί για τα παρά κάτω:

 

PSI: Ασφαλώς με το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων χάθηκαν κάποια 10 δις ευρώ. Όμως εδώ και δεκαετίες υπάρχει η σχετική νομοθεσία και πρακτική όπου τα χρηματοοικονομικά ανοίγματα των ταμείων τα συμπληρώνει ο προϋπολογισμός του κράτους. Είτε δηλαδή έχουν ρευστά αποθεματικά είτε όχι τα Ταμεία, η εκάστοτε κυβέρνηση εγγυάται να πάρει το βάρος της κάλυψης των ανοιγμάτων τους. Αυτό σημαίνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων δεν ήταν απαραίτητη εφόσον ήταν νομοθετικά κατοχυρωμένη η βοήθεια του κράτους προς αυτά. Εκτός αυτού όμως δεν μπορεί να σταθεί κανένα Ταμείο όταν το ίδιο το κράτος είναι χρεοκοπημένο. Τελικά το κράτος αναγκαστικά παρασύρει και συνθλίβει κάθε χρηματικό αποθεματικό όπου και αν αυτό βρίσκεται. Το είδαμε όταν οι ερασιτεχνισμοί του κ. Βαρουφάκη οδήγησαν στο στέγνωμα όλων των χρημάτων που είχε το ευρύτερο Δημόσιο.
Αν σήμερα υπάρχει πρόβλημα και οι συντάξεις και παροχές έχουν περικοπεί, είναι διότι η οικονομία βρίσκεται στα τάρταρα, η ανεργία έχει φτάσει σε πρωτοφανή ιστορικά ύψη, οι μισθοί και οι εισφορές έχουν πέσει, και ένα σημαντικό κομμάτι νέων έχουν μεταναστεύσει. Η πτώση της οικονομίας σημαίνει μείωση των εσόδων του κράτους και επομένως η κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων από τον προϋπολογισμό (δηλαδή τους φορολογούμενους) έχει οδηγήσει σε αναβρασμό κάθε κοινωνικής τάξης που πλήγεται. Όλοι αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες θα είχαν εκμηδενιστεί αν η οικονομία βρισκόταν σε πορεία ανάπτυξης. Δυστυχώς όταν οι κυβερνητικοί βουλευτές ομιλούν δημόσια θα πρέπει να αναλογίζονται τις ζημιές που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση τους στην οικονομία που κάθε άλλο παρά βοηθούν την κατάσταση των Ταμείων.
Τοξικά ομόλογα: Τα δομημένα ομόλογα είχαν εκδοθεί το 2006-2007 και ένα ποσό 800 εκατομμυρίων αγοράστηκε από τα ασφαλιστικά Ταμεία από μεσάζοντες και δική τους επιλογή. Το ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα αποκαλέστηκαν από ορισμένους τοξικά είναι μια πολιτική μπαρούφα, όπως επίσης και το ότι η αγορά τους από τα Ταμεία προκάλεσε απώλεια εσόδων. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ανυπόστατοι γιατί όσα Ταμεία, κάτω από την ακατάσχετη λασπολογία την εποχής εκείνης, αξίωσαν την επιστροφή των χρημάτων τους από το Ελληνικό Δημόσιο τα πήραν και μάλιστα έντοκα. Πάνω απ’ όλα όμως τα δομημένα ομόλογα είχαν εκδοθεί με συμβάσεις που διέπονταν από το Αγγλικό δίκαιο. Γεγονός που σημαίνει ότι η επένδυση των κατόχων τέτοιων ομολόγων δεν υπόκειται σε κούρεμα. Τα Ταμεία που κράτησαν τα δομημένα ομόλογα και δεν ζήτησαν την επιστροφή των χρημάτων βγήκαν πολλαπλά κερδισμένα. Είναι μεγάλος μύθος ότι τα δομημένα ομόλογα υπήρξαν τοξικά και ότι οδήγησαν σε ζημιά τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αντίθετα τα προστάτευσαν από το κούρεμα που εφαρμόστηκε λόγω του PSI.

Χρηματιστήριο: Εδώ και δεκαετίες έχει νομοθετηθεί το δικαίωμα των ασφαλιστικών Ταμείων να μπορούν εφόσον θέλουν ένα μέρος των ρευστών τους διαθεσίμων να τοποθετείται σε μετοχές του χρηματιστηρίου Αθηνών. Ούτε η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει άρση του δικαιώματος αυτού. Βέβαια τον Απρίλιο του 2000 και ενόψει των εκλογών τότε η κυβέρνηση Σημίτη είχε χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά της ΔΕΚΑ προκειμένου να συντηρηθεί ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου ψηλά και να μην υπάρξει λόγω της πτώσης πολιτικό κόστος στην κυβερνώσα παράταξη τότε. Το δυστυχές ήταν ότι η στήριξη δεν συνεχίστηκε μετά τις εκλογές με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο να πέσει πολύ και ανάλογη να ήταν η ζημιά στα ασφαλιστικά Ταμεία και για όλους όσους είχαν παρασυρθεί από την πλασματική στήριξη του γενικού δείκτη στο επίπεδο των 5000 μονάδων.
Γνωρίζουμε όμως ότι το χρηματιστήριο έχει ρίσκο, κάνει τους κύκλους του και όσοι έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά μπορεί να χάσουν σημαντικό κομμάτι από το κεφάλαιο τους. Μήπως μπορεί να αποσιωπηθεί το γεγονός ότι η οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης έχει φέρει το χρηματιστήριο σε τρομερά δυσχερή θέση; Ο δείκτης στις 517 μονάδων στις 29/2/2016 θυμίζει εποχές προ τριακονταετίας. Τόσο πίσω έχει οδηγηθεί η αξία της κεφαλαιαγοράς της Ελληνικής οικονομίας.
Δυστυχώς πολλοί είναι οι πολιτικοί που αναμασούν τις λασπολογίες που κατά καιρούς έχουν επικρατήσει και έχουν παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Όταν εκφέρουν γνώμη δημόσια οφείλουν να ξέρουν για το θέμα που ομιλούν, ή αν δεν ξέρουν οφείλουν να μην σχολιάζουν θέματα τα οποία αγνοούν. Μια ακόμα απόδειξη ότι στη χώρα μας, παρά τα δεινά που περνάμε, η παραπλάνηση και η επιδερμική γνώση των θεμάτων καλά κρατούν.

Πηγή: nonpapernews.gr