Ο Ερντογάν επικρατεί με τη δύναμη του διαδικτύου το οποίο εδίωκε- Πάνω από 90 νεκροί και 1563 συλλήψεις

Ο Ερντογάν χρησιμοποιώντας τη δύναμη του διαδικτύου τα οποία μέχρι τώρα διώκει, όλα δείχνουν ότι καταφέρνει να καταστείλει το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε εναντίον του.

 

Καλώντας μέσω ενός κινητού τηλεφώνου, σε σύνδεση face time, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από τις τηλεοράσεις, το λαό να κατέβει στους δρόμους, κατάφερε να αναστρέψει τον αιφνιδιασμό και να κρατήσει την εξουσία.

 

Ο Ερντογάν προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε δεκτός από πλήθος κόσμου. Δήλωσε ότι το τέλος θα είναι καλό, προειδοποίησε ότι οι υπαίτιοι θα το πληρώσουν ακριβά και φωτογράφισε ως υπαίτιο τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για 60 νεκρούς και πιθανόν να ξεπεράσουν τους 100 καθώς γίνονται ακόμη συγκρούσεις σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

Οι πραξικοπηματίες βομβάρδισαν με f-16 το κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο καθώς και την περιοχή της Μαρμαρίδας που έκανε διακοπές ο Ερντογάν με την οικογένειά του.

 

Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες πάνω από 750 αξιωματικοί και στρατιώτες με στόχο την απόλυτη ταπείνωσή τους και την κυριαρχία του Ερντογάν απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Η νίκη του Ερντογάν έναντι των στρατιωτικών τον εδραιώνει στην εξουσία και τον καθιστά απόλυτο κυρίαρχο στη χώρα του. Το πιθανότερο είναι η κυριαρχία του να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αυταρχισμό. Ωστόσο δεν αποκλείεται η στήριξη που του πρόσφερε η αντιπολίτευση και πρώην συνεργάτες του που τώρα είναι αντίπαλοί του, όπως ο πρώην Πρόεδρος Γκιούλ και ο πρώην πρωθυπουργός Νταβούτογλου, να δώσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περισσότερη δημοσκρατία.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εξελίξεις στην Τουρκία κρατούν σε επαγρύπνηση την Ελλάδα, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πώς και με ποιο τρόπο θα εξελιχθούν τα πράγματα στη γειτονική χώρα και ποιες αποφάσεις εν είδει αντιπερισπασμού μπορεί να επιχειρήσει ο Ερντογάν.

 

Το βέβαιο πάντως είναι ότι αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο και τα social media που ο Ερντογάν κυνήγησε και τα ιδιωτικά κανάλια που φθάνουν στα 40 στην Τουρκία (θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα με τον νόμο Παππά η ιδιωτική τηλεόραση ουσιαστικά βρίσκεται υπό διωγμό), οι πραξικοπηματίες θα είχαν εδραιωθεί.

 

Η αποτυχία των πραξικοπηματιών έγκειται στο ότι σχεδίασαν επιχειρήσεις με πρακτικές της δεκαετίες του 1980.

 

Ο Ερνογάν μετά την εμφάνισή του από κινητό τηλέφωνο στην τηλεόραση κατάφερε να προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη. Δήλωσε πως αμέσως μετά την αναχώρησή του από τη Μαρμαρίδα, οι πραξικοπηματίες βομβάρδισαν την περιοχή που βρισκόταν.

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για «μία μειοψηφία που δυστυχώς έβαλε εναντίον της ενότητας της χώρας» και τόνισε πως «πρόκειται για κίνηση προδοσίας και αυτοί που πρόδωσαν την πατρίδα θα τιμωρηθούν πληρώνοντάς το πολύ ακριβά».

Ο Ερντογάν είπε πως η απόπειρα πραξικοπήματος «θα σταθεί αφορμή για να καθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις».

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «αυτή τη στιγμή πάνω από το αεροδρόμιο πετούν F-16. Για ποιο λόγο αγοράσαμε αυτά τα αεροσκάφη; Για να υπερασπιστούμε τη χώρα εναντίον των εχθρών. Αυτοί όμως πετούν τώρα με τα αεροσκάφη αυτά και εμποδίζουν τους ταξιδιώτες να προσγειωθούν, και απειλούν τον Πρόεδρο της χώρας».

Ο Ερντογάν είπε πως οι πραξικοπηματίες έχουν συλλάβει τον γενικό γραμματέα της προεδρίας της δημοκρατίας. Τόνισε πως έχει αρχίσει η διαδικασία σύλληψης αξιωματικών.

«Υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση και εκλεγμένος Πρόεδρος. Είμαστε επί του καθήκοντος» είπε ο Ερντογάν, για να συμπληρώσει: «Το τέλος θα είναι αίσιο»