Θέμα αξιοπιστίας στις σχέσεις Ελλάδος – ΔΝΤ θέτει ο Τσίπρας με επιστολή στη Λαγκάρντ

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η σχέση εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, ιδιαίτερα δε με το ΔΝΤ, μετά τις αποκαλύψεις των wikileaks για τους διαλόγους μεταξύ του κ. Τόμσεν και της κυρίάς Βεκουλέσκου.
Ο κ. Τσίπρας βρήκε ευκαιρία να σηκώσει τους τόνους και να εμφανισθεί υπερασπιστής των ευρωπαϊκών ιδεωδών, υποστηρίζοντας ότι θα προστατεύσει την Ευρώπη από το ΔΝΤ(!!!), αν και οι θέσεις που εξέφρασε ο κ. Τόμσεν σχετικά με το χρέος, σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές αλλά και τους Financial Times, ουσιαστικά ευνοούν την Ελλάδα.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας βρήκε ευκαιρία να δημιουργήσει ένα σκηνικό έντασης και πιθανής ρήξης με τους δανειστές, σηκώνοντας τους τόνους, ενώ έστειλε επιστολή στην κυρία Λαγκάρντ με την οποία ζητεί εξηγήσεις και ρωτά αν όσα εξέφρασε ο κ. Τόμσεν αποτελούν επίσημες θέσεις του Ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι οι λεπτομέρειες της συζήτησης των δύο κορυφαίων αξιωματούχων του ΔΝΤ που διαχειρίζονται το θέμα της Ελλάδας έδειξαν ότι το Ταμείο προγραμματίζει να πει στη Γερμανία ότι θα αποχωρήσει από την Τρόικα, αν το Ταμείο και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην επιστολή του ο πρωθυπουργός εκφράζει την προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.
Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα τρία σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν, τα οποία επισήμαιναν νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης:
• Πρώτον, για το ότι τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.
• Δεύτερον, ότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.
• Τρίτον, ότι διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

Ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού:
«Προς την επικεφαλής του ΔΝΤ
Κριστίν Λαγκάρντ
Αγαπητή Κριστίν,
Σου γράφω για να σου εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με τη θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι διαθέτουν ρόλους κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το πρώτο θέμα, έχει να κάνει με το εάν η θέση τους αντανακλά την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Η χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε.
Το δεύτερο θέμα, έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις σαν και αυτές που εκφράζονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις.
Ιδιαίτερα, καθώς εμφανίζονται να απειλούν με καθυστέρηση την διαδικασία, πιστεύοντας πως μόνο ένα πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις. Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις είναι συχνά δύσκολες, ωστόσο απαιτούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία από όλες τις πλευρές.
Ειλικρινά εύχομαι, ότι η θέση του ΔΝΤ είναι να φτάσουμε σε μια γρήγορη, επιτυχή, και βιώσιμη κατάληξη της αξιολόγησης και είμαι σίγουρος ότι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμείνει σε τροχιά.
Όπως πάντα, θα χαιρόμουν να μιλήσω μαζί σου οποιαδήποτε στιγμή γι’ αυτά τα θέματα και είμαι σίγουρος ότι θα συμμεριστείς την ανησυχία μου.
Με εκτίμηση
Αλέξης Τσίπρας»

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα, πηγή του ΔΝΤ σχολίασε τις αποκαλύψεις του Wikileaks. «Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενες αναφορές για εσωτερικές συζητήσεις» ήταν το αρχικό σχόλιο εκπροσώπου του ταμείου από την Ουάσινγκτον.
«Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα το πιστεύουμε ότι χρειάζεται για μια βιώσιμη λύση όσον αφορά τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα – μια λύση που βάζει την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηριζόμενης από ένα σετ μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τη μείωση του χρέους της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους» πρόσθεσε ακόμα η συγκεκριμένη πηγή.
«Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι πρέπει να βασίζονται σε αξιόπιστες υποθέσεις. Όπως έχουμε πει υπάρχει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στο τι είναι εφικτό όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και στο πόση είναι η απαιτούμενη ελάφρυνση του χρέους» κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αρχηγούς κομμάτων της Αντιπολίτευσης, καθώς και τον Πρόεδρο της Βουλής.