Βούλτεψη: Επικίνδυνη η απόφαση ΕΟΠΥΥ να “κόψει” τα ειδικά σκευάσματα διατροφής από 300.000 βαριά ασθενείς

Στη Βουλή έφερε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη την αυθαίρετη απόφαση του ΕΟΠΥΥ να «κόψει» ουσιαστικά, με διάφορες αλχημείες την πρόσβαση σε ειδικά σκευάσματα διατροφής σε 300.000 ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, άνοια, εγκεφαλικά, τετραπληγία και νόσο κινητικού νευρώνα. Μια απόφαση που φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι δίνουν αγώνα για να κρατηθούν στη ζωή.

Η βουλευτής της ΝΔ ύστερα από σχετικές καταγγελίες κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό και ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει να αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό θέμα «αποσπασματικά» και να πει καθαρά τι μέτρα θα λάβει για την αντιμετώπιση του.
Ολόκληρη η ερώτηση της Σοφίας Βούλτεψη

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΣ:
Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό
ΘΕΜΑ: Περιορισμοί και εμπόδια στην πρόσβαση των βαρέως ασθενούντων σε ειδικά σκευάσματα διατροφής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» της 30ής Ιουλίου 2016, ο ΕΟΠΥΥ θέτει εμπόδια στην πρόσβαση σε ειδικά σκευάσματα διατροφής σε 300.000 ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, άνοια, εγκεφαλικά, τετραπληγία και νόσο κινητικού νευρώνα.
Αν και είναι επιστημονικώς βεβαιωμένο ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν απόλυτη και άμεση ανάγκη αυτών των σκευασμάτων – καθώς λόγω της πάθησής τους ή λόγω της χημειοθεραπείας εξασθενούν και παρουσιάζουν μεγάλη απώλεια βάρους και μυϊκής μάζας – μια σειρά εγκύκλιοι που εκδίδονται από τον ΕΟΠΥΥ, καθιστά σχεδόν αδύνατη την συνταγογράφησή τους.

Όπως προκύπτει από καταγγελίες του επιστημονικού κόσμου τις οποίες μεταφέρει η εφημερίδα (μαζί με σειρά ερωτημάτων) σκοπός αυτών των συχνά ανυπέρβλητων εμποδίων είναι να υποχρεώνονται οι ασθενείς και οι οικείοι τους να υποβάλλονται σε βαριές θυσίες, προκειμένου να πληρώνουν τα σκευάσματα αυτά από την τσέπη τους.

Ειδική αναφορά κάνει το δημοσίευμα στον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Τ. Γεωργακόπουλο, ο οποίος φέρεται να «παρακάμπτει τον πρόεδρο και διοικεί με την έκδοση εγκυκλίων, οι οποίες μεταξύ τους είναι και αντιφατικές, προκαλώντας σύγχυση στην υπηρεσία αλλά και στους ασθενείς, καθώς πολλές εξ αυτών εκδίδονται έχοντας αναδρομική ισχύ». Αναφέρεται μάλιστα ότι στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Οργανισμού, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αποφεύγουν να παρίστανται συγχρόνως.

Στο δημοσίευμα παρατίθενται σειρά ερωτημάτων που θέτει ο επιστημονικός κλάδος σχετικά με τις κινήσεις, τις επιδιώξεις και τις αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με κάποιες από τις αποφάσεις αυτές ορίζεται η ανάγκη δικαστικής συμπαράστασης για τους ασθενείς που δεν έχουν επαφή με το περιβάλλον – διαδικασία που προκειμένου να ολοκληρωθεί απαιτούνται ακόμη και τρία χρόνια! Με την σχετική εγκύκλιο, δημιουργούνται και προβλήματα μαζικής ακύρωσης τιμολογίων για σκευάσματα που έχουν ήδη καταναλωθεί.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις εγκυκλίους, η απώλεια επαφής με το περιβάλλον θα πιστοποιείται από διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα πρόκειται για μια Επιτροπή ή αν οι ασθενείς αυτοί και οι οικείοι τους θα βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια ενός κάθε φορά υπαλλήλου.

Όπως προκύπτει από το σχετικό ρεπορτάζ, ο ΕΟΠΥΥ δεν αποδέχεται άλλο τύπο πιστοποίησης (νομική ή αστυνομική πράξη), δεν έχει προχωρήσει σε σύναψη συμβάσεων με τις εταιρίες παρόχους, ώστε με τη χρήση της τεχνολογίας να επιτυγχάνεται άμεση συνταγογράφηση και ηλεκτρονική κοινοποίηση κάθε συνταγής για οποιοδήποτε σκεύασμα ή αναλώσιμο εντός του πλαφόν που έχει θεσμοθετηθεί, απαιτεί εξόφληση των τιμολογίων αποκλειστικά στον τόπο τυπικής μόνιμης κατοικίας των ασθενών, όταν αυτοί, εξαιτίας της νοσηλείας που τους παρέχεται, αναγκάζονται να διαβιούν σε άλλες περιοχές, φιλοξενούμενοι από συγγενείς, ιδρύματα, κέντρα αποκατάστασης, δεν έχουν προβλεφθεί σειρά αυτονόητων ασφαλιστικών δικλείδων που θα καθιστά υπόλογους φυσικά πρόσωπα και εταιρίες για την περίπτωση της διαφθοράς.

Ερωτάται ο κ. υπουργός
1. Για ποιο λόγο ένα τόσο σοβαρό για την υγεία εξαιρετικά ταλαιπωρημένων συμπολιτών μας θέμα αντιμετωπίζεται αποσπασματικά;
2. Είναι δυνατόν ένα τόσο σοβαρό θέμα να ρυθμίζεται δια αλλεπάλληλων εγκυκλίων, που συχνά η μία αντικρούει την άλλη;
3. Σκοπεύει το υπουργείο να νομοθετήσει με ολοκληρωμένο τρόπο επί του τόσο σοβαρού αυτού θέματος, που για τους ενδιαφερόμενους είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου;
4. Από πότε έχει να συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ σε πλήρη σύνθεση; Ισχύει ότι ο πρόεδρος απουσιάζει όταν παρίσταται ο αντιπρόεδρος και το αντίστροφο;
5. Για ποιο λόγο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αρνείται να συναντηθεί με τους ενδιαφερόμενους συλλόγους πασχόντων;
6. Με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί το δικαίωμα των ασθενών στην ελεύθερη επιλογή όσον αφορά στην θεραπευτική αγωγή;
7. Παρακαλώ να καταθέσετε όλες τις εγκυκλίους του ΕΟΠΥΥ που αναφέρονται στην διάθεση βιταμινών και σκευασμάτων διατροφής.

Η ερωτώσα βουλευτής

Σοφία Βούλτεψη