Μητσοτάκης: Τον Καραμανλή θα τον κρίνουν οι πολίτες στις εκλογές

Μήνυμα προς την νέα γενιά να συμμετέχει στα κοινά και στην εκλογική διαδικασία εξέπεμψε πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο podcast «Μπούκλα 99» και στη Νεφέλη Μεγκ.

Ερωτηθείς γιατί να δοθεί στη ΝΔ μία ακόμα ευκαιρία τόνισε ότι «ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις τις οποίες δώσαμε το 2019 και γιατί έχουμε ένα σχέδιο για το πώς η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να προοδεύσει και να γίνει πολύ καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα».
«Αν αυτό το σχέδιο μπορώ να το επικοινωνήσω στη δική σου τη γενιά και η δική σου η γενιά να με πιστέψει ότι εγώ είμαι ο πιο κατάλληλος να το υλοποιήσει, θα κριθεί στην κάλπη», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ένα είναι βέβαιο: ότι η δική σου η γενιά έχει μια υποχρέωση να συμμετέχει στα κοινά. Η αποχή δεν είναι λύση. Επειδή ακούω πολλές φορές από παιδιά της δικής σου ηλικίας, «έλα μωρέ όλοι το ίδιο είναι, δεν θα πάω να ψηφίσω». Η μόνη μου απάντηση σε αυτό είναι ότι τελικά κάποιος θα πάρει τις αποφάσεις για το δικό σου μέλλον και είναι καλύτερα να συμμετέχεις σε αυτή τη διαδικασία από το να μην συμμετέχεις».

Αναφερόμενος στην φορολογία ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «σε σχέση με το πού βρισκόμασταν πριν από τέσσερα χρόνια έχουμε ήδη κάνει μια σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων λέγοντας: «Να αφήσουμε και τίποτα για την προεκλογική περίοδο αυτή καθαυτή. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει».

Επισήμανε πάντως ότι το «το ερώτημα είναι: πιάνουν τόπο οι φόροι των πολιτών;» και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το κράτος, και όλοι μας ουσιαστικά, πρέπει να διαχειρίζεται τους πόρους των πολιτών για να παρέχει ποιοτική Παιδεία και Υγεία και εκεί είναι που έχουμε ακόμα να κάνουμε σημαντικά βήματα προόδου, ως προς την ποιότητα των παροχών που το κράτος παρέχει σε αντάλλαγμα των χρημάτων που οι πολίτες εισφέρουν μέσω της φορολογίας τους».

Σημείωσε μάλιστα πως «η Υγεία είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα».

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πάντως ότι δεν συμφωνεί με το flat tax, σημειώνοντας μάλιστα πως «νομίζω ότι είναι και μια έννοια που και στην οικονομική θεωρία είναι σχετικά ξεπερασμένη».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ανακοίνωσε εκλογές την 21η Μαΐου, φέρνοντας ουσιαστικά την ημερομηνία των εκλογών μπροστά κατά ένα μήνα και κάτι σε σχέση με τη συνταγματική λήξη της θητείας μας, «για τον απλούστατο λόγο ότι οι εκλογές δεν μπορούσαν να γίνουν τον Ιούνιο γιατί έχουμε πανελλήνιες εξετάσεις και έκρινα ότι είναι καλύτερο οι εκλογές να γίνουν στα τέλη Μαΐου, παρά να γίνουν στις αρχές Ιουλίου όταν θα είμαστε και εν μέσω της τουριστικής περιόδου».

Επανέλαβε εξάλλου ότι πιστεύει στις ευτοδύναμες κυβερνήσεις ενώ ερωτηθείς για την στάση που θα τηρήσει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, σχολίασε: «Το Σύνταγμα ορίζει ότι το πρώτο κόμμα παίρνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Δεν είμαι σε θέση να πω ακόμα τώρα τι θα κάνω με αυτή την εντολή γιατί δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό το οποίο μπορώ να πω, όμως, είναι ότι θα σεβαστώ απόλυτα τις συνταγματικές προβλέψεις.

O πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις Σέρρες εξηγώντας πως «θεωρώ ότι ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη παραιτούμενος από υπουργός και αναγνωρίζοντας ότι, έχοντας την εποπτεία ενός οργανισμού ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος, και αναφέρομαι στον ΟΣΕ, για ένα τραγικό δυστύχημα, ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί παραιτούμενος. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα κρίνουν οι πολίτες».

Αναγνώρισε εξάλλου, αναφερόμενος στα λεωφορεία, ότι «δεν είναι στην κατάσταση που θα θέλαμε», υπογράμμισε ότι «κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια -μέσα από τις συνηθισμένες, δυστυχώς, καθυστερήσεις που έχουμε σε μεγάλους διαγωνισμούς – να προμηθευτούμε καινούρια λεωφορεία» και πρόσθεσε ότι «θα έχουμε καινούρια λεωφορεία εντός των επόμενων 18-24 μηνών, θα είναι η πρώτη παρτίδα από αυτά τα οποία παραλαμβάνουμε».

SHARE