Βίτσας: Τουλάχιστον για δυο χρόνια οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Μέσω του υπουργού Αναπληρωτή Άμυνας Δημήτρη Βίτσα η κυβέρνηση προετοιμάζει την κοινή γνώμη για μακρά μαραμονή των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα.

Ο υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό μίλησε στους Financial Times και προέβλεψε ότι οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα τουλάχιστον δύο χρόνια. Τόνισε επίσης πως οι χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα αναμένουν το αποτέλεσμα της συνόδου της 17ης Μαρτίου για τους πρόσφυγες, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα. Πρέπει να τους πείσουμε ότι αυτό δε θα γίνει. Τότε ο καταυλισμός της Ειδομένης θα αδειάσει γρήγορα, νομίζω έως το τέλος της εβδομάδας».

Ο κ.Βίτσας πρόσθεσε ότι υπάρχουν θέσεις για αυτούς τους ανθρώπους σε τρεις οργανωμένους καταυλισμούς «μόνο 20 χιλιόμετρα μακριά, όπου μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς». Παράλληλα διατύπωσε την ανησυχία ότι η Τουρκία θα αρνηθεί να δεχθεί οικονομικούς μετανάστες που έχουν ήδη παγιδευθεί στην Ελλάδα, λέγοντας ότι οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα πρέπει να έχουν προτεραιότητα ως προς την επιστροφή και μετεγκατάσταση.

Να σημειώσουμε ότι ανάλογη εκτίμηση για μακρόχρονη παραμονή των προσφύγων στην Ελλάδα έχουν κάνει κι άλλα κυβερνητικά στελέχη, ενώ ταυτόσιμη είναι και η εκτίμηση και των οργανώσεων που ασχολούνται με το μεταναστευτικό- προσφυγικό