Ο Πούτιν στην Αθήνα- Τι ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση

Η κυβέρνηση έχει επενδύσει αρκετά, ιδίως στον ενεργειακό τομέα και στον τομέα των μεταφορών, στην επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα, την πρώτη μετά από 10 χρόνια, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

Ο Ρώσος Πρόεδρος από τις 3.30 θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό.

Μαζί του θα έχει το μισό περίπου υπουργικό Συμβούλιό του, γεγονός που υποδηλώνει το ενδιαφέρον της Ρωσίας για οικονομικό «άνοιγμα» στην περιοχή.

Ωστόσο κάθε συμφωνία με τη Ρωσία είναι δεδομένο ότι θα την διυλίσει η ΕΕ και πιθανόν ορισμένες από τις διακρατικές συμφωνίες να μη μπορέσουν να εφαρμοσθούν αν δεν λάβουν την έγκριση των εταίρων μας, οι οποίοι έχουν επιβάλλει embargo στη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οικονομικοί αναλυτές θυμίζουν ότι και στο παρελθόν η ΕΕ ακύρωσε τη συμφωνία της χώρας μας με την Gasprom διότι κρίθηκε ότι παραβίαζε βασικές αρχές ανταγωνισμού και δημιουργούσε μονοπωλιακό καθεστώς.
Η πλευρά της Ελλάδος ένα από τα μεγάλα ζητήματα που αναμένεται να θέσει στον Ρώσο πρόεδρο είναι η χαλάρωση των αντιποίνων στο embargo της ΕΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Ο Ρώσος ηγέτης συνοδεύεται, και από επικεφαλής μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, όπως ο πρόεδρος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Ολέγκ Μπελοζιόροφ.

«Επίσκεψη εργασίας»

Η Μόσχα χαρακτηρίζει την αποστολή του Ρώσου προέδρου «επίσκεψη εργασίας» και της αποδίδει ιδιαίτερα συμβολική διάσταση, καθώς ο Μάιος είναι ο μήνας εορτασμού της αντιφασιστικής νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το 2016 έχει κηρυχθεί «Αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας», στο πλαίσιο του οποίου διεξάγεται σειρά εκδηλώσεων στις δύο χώρες.

Αύριο Σάββατο ο κ. Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρώσικη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, στο Αγιον Ορος, σε μια εκδήλωση καθαρά προσκυνηματικού χαρακτήρα, η οποία έχει τον δικό της συμβολισμό, καθώς φέτος συμπληρώνονται 1.000 χρόνια ρωσικής παρουσίας στον Άθω.

Ήδη στο Άγιο Όρος βρίσκεται από σήμερα συνοδευόμενος από 40 μητροπολίτες, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος.

Στη διάρκεια της επίσκεψης Πούτιν αναμένεται να υπογραφεί πολιτική διακήρυξη των δύο χωρών, με επίκεντρο τη διασφάλιση της ειρήνης και της φιλίας των λαών στην ευρύτερη περιοχή. Η Ρωσία θεωρεί πάντα την Ελλάδα μια φιλική χώρα στο πλαίσιο της Ε.Ε., αν και η χωρίς «αστερίσκους» αποδοχή, από ελληνικής πλευράς, της πρόσφατης απόφασης του ΝΑΤΟ για εγκατάσταση δυνάμεων της Συμμαχίας δίπλα στα ρωσικά σύνορα προκάλεσε ενόχληση.

Πιθανές οικονομικές συμφωνίες

Στο οικονομικό σκέλος της επίσκεψης, το βάρος πέφτει στον τομέα της ενέργειας.
Παράλληλα, η ρωσική πλευρά διατηρεί ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη ΔΕΗ, όπου πάντως εκκρεμεί το αίτημά της να της παραχωρηθεί το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, στη Φλώρινα, ως αντιστάθμισμα για τη ματαίωση των δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στη Συκιά και στο Πευκόφυτο, που «χρωστάει» η Ελλάδα στη Ρωσία από την προηγούμενη συμφωνία με την Gazprom (η κατασκευή των δύο σταθμών ματαιώθηκε ύστερα από την παρέμβαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τον Αχελώο).

Ισχυρό είναι το ρωσικό ενδιαφέρον και για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως μαρτυρεί η αναμενόμενη άφιξη στην Αθήνα του κ. Μπελοζιόροφ. Εκκρεμεί ωστόσο να διευκρινιστεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα ζητήσει από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ την επιστροφή κονδυλίου ύψους 760 εκατομμυρίων ευρώ από παλιές επιδοτήσεις, επιβαρύνοντας τους Ρώσους επενδυτές.

Τέλος, στο τραπέζι θα τεθούν και προτάσεις για την ενίσχυση των εμπορικών ανταλλαγών, παρά τα εμπόδια που θέτουν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον της Ρωσίας, όπως και για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στο πεδίο του τουρισμού.