Σήμερα στην Βουλή πολιτική σύγκρουση με επίκεντρο το αγροτικό, υπό την απειλή πανελλήνιων κινητοποιήσεων στα τέλη Ιανουαρίου.

Κρίσιμες κρίνονται οι επόμενες ημέρες μέχρι και το Σάββατο 21 Ιανουαρίου του 2017, οπότε και αναμένεται να γίνει η καθοριστική ευρεία συνάντηση, στην οποία όλοι οι συμμετέχοντες θα συνδιαμορφώσουν το πλαίσιο των αιτημάτων, που θα αποτελέσει και τη βάση εξόδου τους στους…δρόμους, τέλος του τρέχοντος μηνός.

Δεν φαίνεται να είχαν κατευναστικό αποτέλεσμα οι παρεμβάσεις του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι διαβεβαιώσεις του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης κ.Αποστόλου για αποζημιώσεις από καταστροφές και ειδικές ενισχύσεις σε κατηγορίες αγροτών και κτηνοτρόφων.
Στην τελευταία του συνάντηση, παράλληλα με τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Κρήτης, της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών, οι πρωτεργάτες της ιδέας να βγουν στις φετινές κινητοποιήσεις οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας με μια “φωνή”, όρισαν μια ολιγομελή συντονιστική επιτροπή.

“Από σήμερα κιόλας, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής ξεκινάμε την ενημέρωση σε κάθε γωνιά της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ενημερωθεί ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος για το εγχείρημα που οργανώνεται”, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Μεσσαλάς. Ουσιαστικά, στόχος είναι ο σχεδιασμός και η οργάνωση δυνατών μπλόκων στην Κεντρική Μακεδονία, μας εξήγησε.
Τονίζεται ότι στη συνάντηση που έγινε χθες στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις εξής περιοχές: Μάλγαρα, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Χαλκιδική, Δερβένι, πράσινα φανάρια-ανατολική Θεσσαλονίκη-, Εύζωνοι και Αιγίνιο. Στο σχεδιασμό εντάσσεται να συμπεριληφθούν στην προσπάθεια ένωσης της Κεντρικής Μακεδονίας και οι περιοχές των Σερρών, που παραδοσιακά στήνεται ένα από τα πιο δυναμικά μπλόκα στη χώρα, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αυτό του Προμαχώνα, αλλά και τα Κερδύλλια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος εκφράζοντας την ευχή, αλλά και την ελπίδα φέτος οι αγροτικές κινητοποιήσεις που θα γίνουν να έχουν άρωμα “ενότητας”, προκειμένου να έχουν αποτέλεσμα, μας είπε χαρακτηριστικά: “΅Περιμένουμε λοιπόν να μας καλέσουν στη συνάντηση και να συζητήσουμε, ώστε να μπορούμε υπεύθυνα να πούμε πως θα κινηθούμε ως Πέλλα στο επόμενο διάστημα”.

Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί αναβρασμός στους κόλπους των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέας σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με ορισμένους να προτείνουν την ένταξη του συνόλου τους στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, ενώ άλλοι ψηφίζουν τις προσπάθειες που γίνονται στα Τέμπη. Όμως, υπάρχουν και εκείνοι που δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απογοητευμένοι και από τα δύο “στρατόπεδα” και ψάχνουν να βρουν απάντηση στο ερώτημα” με ποιο τρόπο θα αγωνιστούν και θα γνωστοποιήσουν τις διεκδικήσεις του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου, χωρίς να φέρουν απέναντί τους την ελληνική κοινωνία, που συνολικά πλήττεται από την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων.

Η σύγκρουση σήμερα στην Βουλή για τα αγροτικά ζητήματα ανάμεσα στους Τσίπρα – Μητσοτάκη. Όσα θα υποστηρίξει στην προ ημερησίας συζήτηση για τους αγρότες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με αυστηρή κριτική αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις.

Να κερδίσει ένα εκλογικό κοινό, τους αγρότες, που είχε χάσει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις θα επιχειρήσει να ξανακερδίσει η Νέα Δημοκρατία με την αυριανή ομιλία στη Βουλή του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα προβάλλει με ένταση το γενικό πολιτικό μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμπυκνώνεται στη λέξη: «Φύγετε».
Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρει το ΒΗΜΑ, αναμένεται κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα καταθέσει και προτάσεις για τον αγροτικό κόσμο.

Η αυριανή τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός από το κεντρικό δίλημμα που θα τεθεί επί της ουσίας, δηλ. «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα γίνει εν μέσω των διεργασιών στο χώρο της κεντροαριστεράς και του κέντρου με επίκεντρο τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα εμφανιστεί ως εν αναμονή Πρωθυπουργός και θα δώσει απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων, όπως το εθνικό σχέδιο για την συνολική επανεκκίνηση της χώρας με αλλαγές σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, δηλ., όπως λένε οι επιτελείς της Πειραιώς: α) στα σχολεία, που χρειάζονται μεγαλύτερη ελευθερία ανά εκπαιδευτική μονάδα, β) στην Υγεία, που θα ρίχνει βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα των πολιτών, γ) στο Δημόσιο, που χρειάζεται αξιολόγηση, δ) στη Δικαιοσύνη, που πρέπει να αποδίδεται πιο γρήγορα και ε) στις αποκρατικοποιήσεις, που πρέπει να επισπευσθούν.

Παράλληλα, θα επαναλάβει ότι με όπλο αυτό το συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, συν το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας, η Ν.Δ. θα διαπραγματευτεί πιο αποτελεσματικά το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Έτσι, ώστε να περιοριστεί η λιτότητα, να δημιουργηθεί περιθώριο μεγαλύτερων φορολογικών περικοπών και να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική» τονίζουν κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ιδιαίτερα επικριτικός θα είναι ο κ. Μητσοτάκης στο ζήτημα της αύξησης, όπως λένε στη Ν.Δ., του Κράτους, και αφού θα επαναλάβει ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι μια κομβικής σημασίας μεταρρύθμιση και πως δεν υπάρχει σχέδιό του για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, θα τονίζει με έμφαση το αναγκαίο νοικοκύρεμα. «Η Ν.Δ.θα σταθεί απέναντι στη ρουσφετολογική πολιτική της Κυβέρνησης που χτίζει ένα νέο κομματικό Κράτος, ακόμα και κόντρα σε αποφάσεις του Αρείου Πάγου» υπογραμμίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιμείνει στην επιθετική μείωση φόρων και δαπανών για να πάρει μπρος η οικονομία και ειδικά για τον αγροτικό κόσμο θα τονίσει την πρόταση του κόμματος για μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.

Επί των θεμάτων του αγροτικού κόσμου, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η ΝΔ πρεσβεύει «ένα μείγμα πολιτικής με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και στον αγροτικό τομέα με χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές» και οι βασικές θέσεις της θα είναι, μεταξύ άλλων η διατήρηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος στο 13%, ο στενότερος ορισμός των κατ’ επάγγελμα αγροτών, εντός των ορίων που θέτει το κοινοτικό κεκτημένο, την επανεξέταση των συντελεστών Φ.Π.Α., όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, στο πλαίσιο γενικότερης αναμόρφωσης του Φ.Π.Α., την ταχύτερη καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων μέσα από την απλούστευση διαδικασιών, την ταχύτερη επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες, μέσα από τη ριζική απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής για την εκπόνηση και υλοποίηση εθνικής στρατηγικής στον πρωτογενή τομέα, η οποία θα εδράζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και στα αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου, κ.α.

Για το άλλο μείζον θέμα αυτό του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, θα γίνει σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν, ο Μάκης Βορίδης, ο Νίκος Δένδιας, ο Δημήτρης Σταμάτης και ο Κώστας Τζαβάρας, όπου θα εξεταστεί η στάση του κόμματος, αλλά και εάν θα καταθέσει η Ν.Δ. δική της πρόταση. Το γεγονός ότι δεν αποδίδονται ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, συνιστά ήττα της κυβέρνησης κατά τη Ν.Δ. και γι’ αυτό και μεταδίδεται η φράση «άνθρακες ο θησαυρός». Η Ν.Δ. συζητά για κοινό πόρισμα με το ΣΥΡΙΖΑ μόνο εάν συμπεριληφθούν αναφορές για τα οικονομικά του κυβερνώντος κόμματος, όπως π.χ. για το δάνειο του 2010 από την Εθνική Τράπεζα, το κτίριο με τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αυγής.