Όχι άλλο κάρβουνο…

«Ορατότης μηδέν», ο κινηματογραφικός Άγγελος Κρεούζης στο τερέν. «Τι κάνετε, μωρέ; Σταματήστε το κάρβουνο… Όχι άλλο κάρβουνο».

Όχι άλλο κάρβουνο, όχι άλλη ηθική στο τετράγωνο. Είναι, βλέπετε, ευκολότερο να πολεμάς για τις αρχές σου, παρά να ζεις σύμφωνα με αυτές. Πλημμύρισε η πολιτική από βράχους ηθικής, που βλέπουν το κάρφος στον οφθαλμό του αντιπάλου, αλλά δεν αισθάνονται το δοκάρι στο δικό τους.

Ειδική κατηγορία η συνομοταξία των ειδικών στις μετακινήσεις, που μετρούν διαδρομές σε μεταμορφώσεις. Χωρίς την αδιάλειπτη οβιδιακή ειρωνεία, τρυγούν σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα.

Η αλλαγή στρατοπέδου κάποτε δικαιολογείται. Ο Κέινς εξηγείται: «Όταν τα δεδομένα αλλάζουν, εγώ αλλάζω γνώμη. Εσείς τι κάνετε;».

Τα δεδομένα, όμως, στο πολιτικό σκηνικό αλλάζουν όταν αλλάζουν οι πιθανότητες (επαν)εκλογής. Άνθρωποι των περιστάσεων περισσότερο απ’ ό,τι των πεποιθήσεων ενδύονται νέο κομματικό ρούχο με περισσή άνεση, χωρίς ν’ αλλάξουν στο παραμικρό.

Σταθερά προσανατολισμένοι στην πραγματικότητα, παρά στην ιδεολογία, αν υπήρχαν πιθανότητες να τους δεχτούν εκεί όπου φυσάει ο αέρας των δημοσκοπήσεων, δεν νομίζω ότι θα είχαν πρόβλημα να τριχοτομήσουν τη γωνία. Ίσως, γιατί η θεμελιώδης έννοια της πολιτικής είναι η ισχύς, όπως η ενέργεια είναι θεμελιώδης έννοια της Φυσικής.

Το «πνεύμα και ηθική» είναι συνθήκη ακραία υποκριτική. Είναι λογικό, όμως, σε συνθήκες πίεσης και υψηλής θερμοκρασίας, σ’ ένα κράτος που μέχρι το 2060 θα είναι σε επιτροπεία, η συζήτηση να καταλήγει στην ηθική. Και επειδή την ηθική μπορείς να την τεντώνεις και να τη συμπτύσσεις, για να αποτινάσσεις αναμνήσεις. Αποτυχίας επί του πεδίου και των μεν και των δε, που προσπαθούν να αποδείξουν πως ο άλλος είναι ανήθικος.

Αφήστε το ηθικόμετρο και πιάστε το αποτελεσματόμετρο. Δεν περιμένουμε Χερουβείμ και Σεραφείμ στην υπηρεσία μας, διότι θα υπήρχε, πέραν των άλλων, και πρόβλημα αντιπροσώπευσης. Αφήστε το ηθικόμετρο, η Δικαιοσύνη είναι το θερμόμετρο. Ψιλά γράμματα, πολιτικής σπαράγματα.

SHARE