Σε 2-3 μέρες η πλήρης αποκομιδή των σκουπιδιών από το Λεκανοπέδιο

Σε κανονική λειτουργία είναι από σήμερα ο ΧΥΤΑ Φυλής και οι γειτονιές της Αττικής αποφορτίζονται σταδιακά από τους συσσωρευμένους όγκους απορριμμάτων.

Όπως διαβεβαιώνει η αντιπρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), Αφροδίτη Μπιζά, η πλήρης αποκατάσταση αναμένεται εντός 2-3 ημερών, καθώς όλα τα απορριμματοφόρα εισέρχονται από το πρωί στην ΟΕΔΑ Φυλής.

Μόνο χθες μεταφέρθηκαν στον ΧΥΤΑ 5.300 τόνοι απορριμμάτων και σήμερα ακόμη περισσότεροι, δήλωσε στο ΑΜΠΕ η κ. Μπιζά, εξηγώντας ότι επιτράπηκε η είσοδος και των απορριμματοφόρων από συμβεβλημένες με δήμους εταιρείες και Κέντρα Διαλογής (ΚΔΑΥ).

Σύμφωνα με την κ. Μπιζά, το πρόβλημα της ρηγμάτωσης από την έντονη βροχόπτωση της 10ης Ιουνίου, που προκάλεσε αρχικά διακοπή και ακολούθως υπολειτουργία του ΧΥΤΑ, αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη προσοχή από τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ.

Η διακοπή της εναπόθεσης των απορριμμάτων στο «ρηγματωμένο κύτταρο κρίθηκε απαραίτητη για να αποφορτιστεί το πεδίο και να απομακρυνθεί κάθε πιθανότητα κατάρρευσης» αλλά και για να εκτιμηθεί η κατάσταση, σημείωσε η ίδια. Η εντατικοποίηση των εργασιών αντιστήριξης με επιχωματώσεις και παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή κατεύθυνσης της ροής του νερού, καθώς ο καιρός ήταν βροχερός, συνεχίστηκε, επιτρέποντας την εναπόθεση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων στον χώρο. Οι όγκοι αυτοί «με την κατάλληλη επιστρωμάτωση συμπίεση και επιχωμάτωση λειτούργησαν σταθεροποιητικά στο αρχικά ρήγμα» ανέφερε η κ. Μπιζά.

Πάντως, ο χώρος της Φυλής είναι πλέον κορεσμένος, ο χρόνος ζωής του είναι έως το 2019. Με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, η λογική τού «όλα στη Φυλή» οδήγησε το 81% των απορριμμάτων να θάβονται, έναντι 31% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, το «Δυτικό Μέτωπο», η συλλογικότητα φορέων που αγωνίζεται για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, τονίζει ότι πλέον δεν επαρκεί ο χώρος για να απλωθούν και να συμπιεστούν κανονικά τα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να σωρεύονται σε μεγάλο ύψος πάνω σε μικρή βάση στήριξης, με σοβαρό πρόβλημα στατικότητας και κίνδυνο κατάρρευσης.

Ωστόσο, η κ. Μπιζά διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί αυτό», καθώς ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) προβλέπει και επιβάλλει αποκέντρωση, αυτοδιαχείριση και μείωση των απορριμμάτων, με στόχο την ταφή μόνο 20% εξ αυτών έως το 2020. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει, θα λειτουργήσουν άμεσα τρεις μονάδες επεξεργασίας: Στο Σχιστό (είναι ήδη έτοιμος ο σχετικός φάκελος), στο Γραμματικό (τροποποιήθηκε η μελέτη και είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης) και στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομποστοποίησης Φυλής (ΕΜΑΚ), το οποίο θα αναβαθμιστεί για να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική και αποδοτικότητα ανάκτησης (με μικρότερη εκτροπή προς ταφή), αλλά και πιο ποιοτικό κομπόστ για περισσότερες χρήσεις. Για τον λόγο αυτό, θα διακοπεί για λίγες ημέρες η λειτουργία του, προκειμένου να αποφορτιστεί και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Αναφορικά με την Μονάδα Επεξεργασίας και τον ΧΥΤΥ στη νότιας Αττική, η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κάνει λόγο για ανάλογο σχεδιασμό που προωθεί στην περιοχή ο δήμαρχος Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύντομα αναμένεται να προσδιοριστεί η τελική επιλογή από τα 19 (επί συνόλου 154) ανενεργά λατομεία, που θα χρησιμεύσουν για την ταφή των υπολειμμάτων με παράλληλη ανάπλασή τους, ενώ συνεχίζονται οι διαδικασίες για τη λειτουργία των Πράσινων Σημείων (ΠΣ), που θα λειτουργήσουν ανά συστάδες δήμων για συγκέντρωση, διαλογή σε ρεύματα (χαρτί, πλαστικό γιαλί, έλαια, ογκώδη, ηλεκτρικά, μπαταρίες κ.α) και επανάκτηση. Για το μεγάλο ΠΣ που θα λειτουργήσει στο Μοσχάτο με τους γύρω δήμους, η κ. Μπιζά τονίζει ότι τώρα τακτοποιήθηκε το ζήτημα της χρήσης γης, ενώ αναμένεται και η λειτουργία της διαδημοτικής Μονάδας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑΠ) στην ανατολική Αττική.